Φεβρουάριος 2022

To θέμα του μήνα

March 30, 2022

Πάταξη της Διαφθοράς. Μια πρόκληση για την Κοινωνία. Μια πρόκληση για τις Γυναίκες

Η διαφθορά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που σύμφωνα με τις έρευνες, εμφανίζεται μαζί με το Πατριαρχικό σύστημα, γύρω στην Τρίτη χιλιετηρίδα π.Χ και έκτοτε τη συναντούμε σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Στην Κύπρο η διαφθορά φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση, μετά την Ανεξαρτησία, αλλά, παρά το γεγονός ότι αρκετά σκάνδαλα βγήκαν στην επιφάνεια, η κοινωνία δεν αντέδρασε και τα άτομα που εμπλέκονταν σε θέματα διαφθοράς, σπανίως καταδικάζονται.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

February 28, 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία. Η Πατριαρχία σε όλο της το καταστροφικό μεγαλείο

Τις τελευταίες μέρες, παρακολουθούμε τις καταστροφικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις που προκαλούν πόνο και θυμό, βλέπουμε τις γυναίκες και τα παιδιά, τα αιώνια θύματα της Πατριαρχίας, να τρέχουν για να σωθούν...
February 27, 2022

Μια νέα προσέγγιση

Καίτη Κληρίδη
Το 1951, έξι χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ηττημένη Γερμάνια ήταν διαμελισμένη σε Δυτική και Ανατολική και η πρωτεύουσα της, το Βερολίνο, μοιρασμένη σε τέσσερα κομμάτια υπό τη διοίκηση/κατοχή των συμμάχων.
February 26, 2022

Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, Αξίες και Δικαιώματα, Κράτος Δικαίου, Ασφάλεια

Χριστιάνα Ξενοφώντος
Είναι γεγονός πως διανύουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο, που δεν αφορά μόνο στα ζητήματα υγείας, αλλά αγγίζει και επηρεάζει ξεκάθαρα και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ανήκουμε και κατ’ επέκταση τις αξίες και τους θεσμούς που το διέπουν.
February 25, 2022

Έμφυλη Ισότητα και ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη διεθνή αρένα

Τζόζη Χριστοδούλου,
Εμπειρογνώμονας για θέματα Φύλου
Η ανισότητα των φύλων βασίζεται σε κοινωνικά χαρακτηριστικά, προκαταλήψεις και αντιλήψεις που σχετίζονται με το βιολογικό φύλου του ατόμου που γεννιέται γυναίκα ή άνδρας. Ως αποτέλεσμα, το φύλο παίζει καθοριστικό παράγοντα για το τι αναμένεται, επιτρέπει και εκτιμάται για μια γυναίκα ή ένα άνδρα σε ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο.
February 24, 2022

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, οι ευρωπαίοι πολίτες είχαν την ευκαιρία να διοργανώσουν εκδηλώσεις για να συζητήσουν θέματα που τους αφορούν και να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις ανησυχίες τους προς τις Βρυξέλλες.
February 23, 2022

Διάσκεψη Κύπριων Γυναικών για το Μέλλον της Ευρώπης

Στις 10 Φεβρουαρίου, Γυναίκες της Κύπρου από όλες τις κοινότητες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το πως οραματίζονται το Μέλλον της Ευρώπης και έστειλαν τις εισηγήσεις τους στις Βρυξέλες. Πιο κάτω παραθέτουμε τις παρουσιάσεις των τριών θεμάτων που συζητήθηκαν.
February 23, 2022

Women in Politics: What Difference Would This Make?

Maria Hadjipavlou
Not too long ago politics and women were two terms incompatible. Thanks to numerous women’s struggles and feminist academic literature we have made as societies-I refer to the continent of Europe-many changes in women’s rights one of them not viewing Politics as an exclusive domain for men.
February 23, 2022

Corruption, a Global Problem of Patriarchal states

Mary Pyrgos
Corruption is not a recent phenomenon. It seems that it appeared together with the patriarchal system and was mentioned for the first time in Assyrian documents 3000 years BC and by the Hammurabi Code of laws. According to those ancient documents corruption was a criminal offence and persons involved in corruption and bribery, were severely punished.
February 22, 2022

Γυναίκες και Κορίτσια στις Επιστήμες

For all countries striving to use scientific advancement for transformative development programs, it is necessary to grant women equal rights to men, empower women specialized in all fields of sciences and invest in their creative capabilities, recognize their achievements, and involve them in planning and decision-making processes.(1973).

HRH Prince Prof. Mohammad Bin King Faisal (I) El-Hashemite,
the Founder, Royal Academy of Science International Trust

February 21, 2022

Η συμμετοχή της Kυπρίας στο τομέα των Eπιστημών και της Τεχνολογίας

Η χαμηλή συμμετοχή των κοριτσιών στην τεχνολογία και στον τομέα των επιστημών είναι ένα θέμα που απασχολεί και την Κύπρο. Ήταν επίσης ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα-Ίσες Ευθύνες (ΠΚ ΙΔ-ΙΕ), αμέσως μετά την ίδρυση της.

Δράσεις των Γυναικών

February 28, 2022

Το Πανεπιστήμιο Frederick ενεργό στα θέματα ισότητας των φύλων

Ποιος είναι ο ρόλος των Πανεπιστημίων σήμερα; Πέρα από την αναζήτηση και τη μετάδοση νέας γνώσης, τα Πανεπιστήμια μπορούν και οφείλουν να προωθούν τις αξίες που οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις

March 3, 2022

Hands Across the Divide

Hands Across the Divide (HAD) is the only registered bicommunal women’s organization in Cyprus, established in 2001 at the initiative of Sevgul Uludag and Katie Economidou, with a mandate to improve gender equality island-wide and to push the women and peacebuilding agenda whilst bringing women from both sides of Cyprus together around these goals.

Ιστορικές Έρευνες και Βιβλία για Γυναίκες

March 4, 2022

Βία στην Οικογένεια

Το βιβλίο βία στην οικογένεια αναφέρεται στην εμφάνιση της βίας κατά των γυναικών και στο κίνημα για την πάταξη του, Παγκόσμια και στην Κύπρο. Κεντρικό του μήνυμα είναι ότι «Υπάρχει ελπίδα για την εξάλειψη της βίας».
March 3, 2022

Η Κύπρια

Έχει κυκλοφορήσει ο Α’ τόμος του πρωτοποριακού έργου Η ΚΥΠΡΙΑ που αναφέρεται στην ιστορία της Κυπρίας και είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που υπάρχει και εξετάζει αποκλειστικά τη γυναίκα της Κύπρου και το ρόλο της μέσα στην κυπριακή κοινωνία.
March 3, 2022

Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου

Το βιβλίο Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο ιστορικό βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή της Πριγκίπισσας Άννας της Κύπρου, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και στην Ευρώπη τον 15 αιώνα. Η Άννα, μια γυναίκα δυναμική, που σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής της, είναι κόρη του βασιλιά Ιανού της Κύπρου και της Καρλόττας των Βουρβόνων.
March 3, 2022

Princess Anne of Cyprus small biography

Princess Anne of Cyprus, the daughter of Janus and Charlotte of Bourbon is born in Nicosia in 1418. In 1431, at the age of 14, is betrothed to Amadeus, the son of the Duke of Savoy, who dies a few days after the signature of their marriage contract. Six months later she is betrothed to his younger brother Louis. Their marriage is initially celebrated in Nicosia, through representation in October 1433. On the 7th of February 1434 the wedding is celebrated again, in splendidness, in Chambery the capital of Savoy.
March 2, 2022

Μητριαρχία-Πατριαρχία…

Είναι άραγε η ιστορία που διδασκόμαστε η αληθινή! Είναι άραγε αλήθεια ότι ο μισός πληθυσμός της γης, οι γυναίκες, δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στην εξελεγκτική πορεία της ανθρωπότητας! Ήταν άραγε πάντοτε οι γυναίκες το κατώτερο, το ατελές, το αδύνατο και το περιφρονημένο φύλο!
March 2, 2022

Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή

Το βιβλίο «Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή» θέτει ορισμένες σκέψεις γύρω από το ζήτημα του έμφυλου βιώματος μέσα από τα παρακάτω λόγια:
“Αν γεννιόσουν αγόρι θα ήσουν διαφορετική; Αν γεννιόσουν κορίτσι θα ήσουν διαφορετικός; Διαφορετική ως προς τι; Τι σημαίνει να είσαι αγόρι σε μια κοινωνία; Πως μεγαλώνει ένα κορίτσι σε μια δυτική κοινωνία; Ποιος ο ρόλος του άντρα σε μια κυπριακή οικογένεια;
March 2, 2022

«Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους»

Το παιδικό έργο «Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους» μέσα από το ακόλουθο παράδειγμα χρωμάτων τοποθετεί τον αναγνώστη απέναντι στις έμφυλες επιλογές, δίνοντας μια άλλη σκοπιά:
“Είσαι για μια λεξιμαχία; Πρέπει να σε προειδοποιήσω πως πρόκειται για μια λεξιμαχία για δυνατά μυαλά. Για μυαλά που είναι έτοιμα να «κάψουν» ή έστω να «σπάσουν» στερεότυπα.