Ιανουάριος 2022

To θέμα του μήνα

March 1, 2022

Γιατί εκδίδουμε την εφημερίδα η άποψη μας

Αγαπητές αναγνώστριες, αγαπητοί αναγνώστες Η μηνιαία, διαδικτυακή, μη-κομματική και μη-κερδοσκοπική εφημερίδα η άποψη μας, είναι πλέον μια πραγματικότητα! Ένας στόχος δεκαετιών, σήμερα επιτυγχάνεται και είμαστε πολύ χαρούμενες που σήμερα κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της εφημερίδας μας. Μιας εφημερίδας που φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό στο χώρο της ενημέρωσης με την ουσιαστικότερη προβολή των απόψεων των γυναικών από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις, την εθνότητα, και την ηλικία, σε όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, αλλά και τις γυναίκες ειδικότερα.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

Για να μπορούν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες μας να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία, θα προσπαθήσουμε, σε αυτήν την πρώτη έκδοση της εφημερίδας μας, να κάνουμε μια αναφορά για τη γενική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε το 2021. Θα εξετάσουμε δηλαδή τι θέματα απασχόλησαν την κοινωνία το 2021, τι προβλήματα παραμένουν άλυτα και τι προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν το 2022.

February 2, 2022

Οι Προκλήσεις για την Κοινωνία των Πολιτών

Το 2022 μας υποδέχεται με σειρά προβλημάτων, κοινωνικών και άλλων που δεν μπόρεσαν να λυθούν το 2021 και αναμένουν άμεση λύση. Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση των Δήμων, η μεταρρύθμιση στη δημόσια Υπηρεσία, η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, η πάταξη της διαφθοράς, η ισότητα των φύλων, η βία μέσα στην κοινωνία και μέσα στην οικογένεια, η σεξουαλική παρενόχληση και οι βιασμοί, είναι μερικά από τα προβλήματα που συζητήθηκαν έντονα και παρέμειναν άλυτα το 2021.
February 2, 2022

Το Άλυτο Κυπριακό πρόβλημα έχει Φύλο και είναι το Άνδρικό

Δρ. Μαρία Χατζηπαύλου Ακαδημαικός φεμινίστρια ακτιβίστρια της ειρήνης και conflict resolution. «Η Κυπριακή διένεξη μετατράπηκε σε μια βιομηχανία. Ο αριθμός των προσώπων που έχουν αναμειχθεί για να βρουν λύση υπερβαίνει τον αριθμό των κατοίκων που ζουν στο νησί» (“The Cyprus conflict has become an industry. The number of people who have gotten involved to solve it exceeds the number of people living on that island” (M. Nimitz, 1997).1
February 2, 2022

Οι νόμοι που ψηφίσθηκαν το 2021

Το 2021 η Bουλή ψήφισε ή τροποποίησε 260 νόμους. Τα θέματα που απασχόλησαν τη Βουλή ήταν η διαφθορά, η προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, η ενδοοικογενειακή βία, η μητρότητα, ο εκφοβισμός, η παρενοχλητική παρακολούθηση, ο διαδικτυακός σεξισμός, η παραβατικότητα ανηλίκων, οι αιτητές ασύλου, τα δικαιώματα του καταναλωτή, οι κοινωνικές επιχειρήσεις, ο τουρισμός, οι διακρατικές συμφωνίες, οι διπλωματικές σχέσεις, καθώς και άλλα νομοσχέδια που αφορούν την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνία γενικότερα.
February 2, 2022

Γυναίκα και Πολιτική
Κατανοώντας τη βαριά κληρονομιά
Η σκυτάλη στη νέα γενιά

Η διαχρονικά αναχρονιστική απουσία των γυναικών από την πολιτική, και τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Κύπρο, έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην εκλογική, πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας, με πολυσχιδείς δραματικές συνέπειες. Η επιστημονική γραφίδα αναδεικνύει τρεις βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην ύστερη γυναικεία πολιτότητα. Αυτές είναι η αποικιοκρατική κληρονομιά, η απουσία μαζικού φεμινιστικού κινήματος και η παθητική απόκτηση δικαιωμάτων, οι οποίες συνεχίζουν να προσμετρούν αρνητικά στην πορεία και στις προπροοπτικές των αγώνων της σύγχρονης Κυπρίας για διεκδίκηση του ρόλου και της θέσης που της αναλογούν σ΄ ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου του 21ου αιώνα.
February 2, 2022

Ψάχνεις για ηρωίδες; Δεν χρειάζεται να πας μακριά.

Η ιστορία των κυπρίων γυναικών είναι εξίσου εντυπωσιακή. Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι στην Κύπρο δεν έγιναν ποτέ σημαντικοί αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση και ότι η κοινωνική και πολιτική ιστορία των γυναικών της Κύπρου είναι κάθε άλλο παρά αξιόλογη. Σύμφωνα με αυτή την πεποίθηση, αν θέλουμε να βρούμε γενναίες και ηρωικές γυναίκες, πρέπει να στραφούμε σε ιστορίες άλλων χωρών· στην Αμερική, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Ρωσία.
February 2, 2022

Οι 17 Πυλώνες της Βιώσιμης ή Αειφόρου Ανάπτυξης(ΣΒΑ), και ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών

Το Σεπτέμβριο του 2015, τα 193 κράτη Μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν τη Ατζέντα 2030, για την Βιώσιμη Ανάπτυξη(ΣΒΑ). Η Ατζέντα 2030 Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμπεριλαμβάνει τους 17 Πυλώνες Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), καθώς και τους 169 ειδικότερους στόχους τους και ζητά από τα κράτη μέλη να προωθήσουν μέτρα για την προώθηση τους.
February 2, 2022

2021. Παγκόσμιο Συνέδριο του ΟΗΕ Generation Equality Forum.

«Οι γυναίκες-ηγέτες έχουν υποεκπροσωπηθεί, υποτιμηθεί και υπονομευθεί για πολύ καιρό και το μέλλον θα είναι καλύτερο με τη συμμετοχή των γυναικών στο τραπέζι», δήλωσε η Phumzile Mlambo-Ngcuka, η Under-Secretary-General of the United Nations και Executive Director of UN WOMEN.
January 31, 2022

Οι Γυναικείες οργανώσεις ζητούν ουσιαστικότερη παρουσία των γυναικών και των απόψεών τους στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

H απουσία των Γυναικών από σημαντικές συζητήσεις πολιτικών και άλλων θεμάτων, που απασχολούν την κοινωνία μας, καθώς και η περιορισμένη παρουσίαση των απόψεων τους από τα ΜΜΕ, απασχόλησαν επανειλημμένα τις γυναικείες οργανώσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Κατά καιρούς μάλιστα διοργανώθηκαν σεμινάρια και συζητήσεις και είχαν προταθεί και συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση. Με την ευκαιρία της έκδοσης της εφημερίδας, η άποψη μας, θα παρουσιάσουμε τρεις προσπάθειες που έγιναν για να βελτιωθεί η κατάσταση και για τις οποίες έχουμε αρκετές πληροφορίες.
January 30, 2022

30 χρόνια ΣΠΑΒΟ και οι 16ήμερες εκδηλώσεις για την πάταξη της βίας στην οικογένεια

Ο Σύνδεσμος για την Πάταξη και Αντιμετώπιση της Βίας στην οικογένεια γιόρτασε φέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν τον Οκτώβρη του 2021, με τη διοργάνωση επίσημου δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
January 29, 2022

2022 Ευρωπαϊκό Έτος νεολαίας

Η ΕΕ, έχοντας διαγνώσει το σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχει η πανδημία στους νέους ανθρώπους και θέλοντας να στρέψει την προσοχή τους σε ευκαιρίες και προοπτικές που πρέπει να διασφαλιστούν για τη νέα γενιά, στην μετά πανδημία περίοδο, αποφάσισε να ορίσει το 2022 ως Έτος Νεολαίας.
January 28, 2022

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Οι απόψεις των γυναικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τις πολίτιδες και τους πολίτες της ΕΕ να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το Μέλλον της Ευρώπης. Σε όλη την Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις, και οι απόψεις των πολίτιδων και των πολιτών έχουν ήδη σταλεί στις Βρυξέλλες. Παρόμοιες συζητήσεις έχουν γίνει και στην Κύπρο από διάφορους οργανισμούς, σε κάποιους από τους οποίους συμμετείχαν και γυναίκες.
January 27, 2022

Πρώτο βήμα για την πάταξη της διαφθοράς, η ψήφιση του νόμου για την προστασία των πληροφοριοδοτών Δημοσίου Συμφέροντος (whistleblowers)

Ο νόμος για την προστασία των πληροφοριοδοτών Δημοσίου Συμφέροντος (whistleblowers), ψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή στις 20 Ιανουαρίου. Η προώθηση και η ψήφιση του νόμου αυτού που προστατεύει τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος και βρίσκεται στη Βουλή από το 2016 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην επιμονή της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που συνέβαλε ουσιαστικά στην ετοιμασία του. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου που βοήθησε ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια και να ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο.
January 26, 2022

11 Τουρκοκύπριες εκλέγονται βουλευτές

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν στο βόρειο μέρος της Κύπρου εκλογές για την ανάδειξη των νέων βουλευτών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, η προσέλευση στις κάλπες ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 20 ετών και παρά την αύξηση των ψηφοφόρων μειώθηκε από το 86% στο 58%.
January 25, 2022

Το Ανώτατο Δικαστήριο αθώωσε την 19χρονη Βρετανίδα, που έπεσε θύμα βιασμού

Η 19χρονη Βρετανίδα είχε καταγγείλει το καλοκαίρι του 2019 ότι έπεσε θύμα βιασμού από 12 Ισραηλινούς. Στη συνέχεια απέσυρε την καταγγελία, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να εξετάσει υπόθεση δημόσιας βλάβης εναντίον της. Κατά τη διάρκεια της δίκης οι δικηγόροι της, υποστήριξαν, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου αρχικά, και στο Ανώτατο Δικαστήριο στη συνέχεια, ότι η ομολογία της αυτή ήταν κατόπιν πιέσεων από την Αστυνομία.

Οι απόψεις των Γυναικών

January 26, 2022

Οι αλήθειες μιας μάνας

Όταν γέννησα το τρίτο μου παιδί, έπεσα σε μια βαθιά, σκοτεινή και μαύρη τρύπα απελπισίας. Αυτή μάλλον δεν είναι μια δήλωση που την ακούς συχνά. Σίγουρα όμως είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι νομίζουμε. Αλλά επειδή σπάνια βλέπεις τις λέξεις αυτές σε μια πρόταση και πολύ πιο σπάνια τις ακούς να εκφράζονται, μάλλον θα σε κάνουν να νιώσεις άβολα.

Δράσεις των Γυναικών

January 25, 2022

ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ένα βιβλίο που δίδει ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο ένα κόσμο χωρίς βία και χωρίς βία κατά των γυναικών

Το βιβλίο «ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και το Κίνημα για την πάταξη της Παγκόσμια και στην Κύπρο», της Μαίρης Πύργου, παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, Ενωμένες/οι, μπορούμε να χρωματίσουμε τον κόσμο πορτοκαλί, που διοργάνωσε ο ΣΠΑΒΟ σε συνεργασία με το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ, μέσα στα πλαίσια των παγκόσμιων 16ήμερων Δράσεων Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη βία.

Διεθνής Ειδήσεις για τη Γυναίκα ΟΗΕ ΕΕ

January 26, 2022

UN women

Τον Ιούλιο του 2010, μέσα στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ιδρύει το Τμήμα UN-WΟΜΕΝ μέσα στον ΟΗΕ, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, αλλά και για να προωθήσει μια αποτελεσματικότερη διάθεση των πόρων του.
January 24, 2022

Η Sima Βahous, από την Ιορδανία, η νέα Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ.

Μέσα από τη γενική αναδιοργάνωση του, ο ΟΗΕ, ίδρυσε το UN-WOMEN, για να ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερο τις γυναικείες οργανώσεις και να προωθήσει αποτελεσματικότερα την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Για να δώσει μάλιστα το παράδειγμα στα κράτη, να προωθήσουν τις γυναίκες σε ανώτερες θέσεις, ίδρυσε τη θέση της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως, μέσα στον ΟΗΕ. Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας είναι επίσης Πρόεδρος του UN-WOMEN.
January 22, 2021

Παγκόσμιες επιτυχίες των γυναικών το 2021

Ευαισθητοποιημένες γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να προωθήσουν την ισότητα και για να βοηθήσουν τις γυναίκες να ενδυναμωθούν και να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις νεότερες γενιές. Οι σημαντικοί αυτοί αγώνες και τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς δεν είναι γνωστά, σε άλλες χώρες.

Οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις

Οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση μέτρων για βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Οι δε γυναικείες οργανώσεις, τα τελευταία 120 χρόνια, συνέβαλαν, μέσα από τη δράση τους, όχι μόνο στη βελτίωση της θέση της γυναίκας, αλλά και στην επίλυση πολλών κοινωνικών προβλημάτων μέσω του φιλανθρωπικού και του κοινωνικού τους έργου, και μέσα από τα πολιτικά κινήματα. Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 90 γυναικείες οργανώσεις-μέλη του Μηχανισμού για την ισότητα των φύλων, που προωθούν θέματα για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας. Η δράση των οργανώσεων αυτών είναι σημαντική αλλά δεν τη γνωρίζουμε διότι είναι διάσπαρτη και δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε να προβάλλεται μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Μέσα από την εφημερίδα η άποψη μας θα παρουσιάσουμε τις οργανώσεις αυτές και τη δράση τους, για να πληροφορηθούν όλες και όλοι για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της θέσης της Κύπριας γυναίκας, των νεανίδων και των νέων, των παιδιών και της κοινωνίας γενικότερα. Στη σημερινή έκδοση θα παρουσιάσουμε 3 οργανώσεις. Το ίδρυμα Φημονόη, που εκδίδει αυτήν την εφημερίδα, την οργάνωση GΑΤ και την αρμενική οργάνωση Armenian Relief Society.

January 28, 2022

Το Ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ

Το Ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ Το Ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ είναι ένας Μη-κυβερνητικός, μη-κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 και γράφτηκε ως Ίδρυμα το 2010 (Reg No 311) Το Ίδρυμα είναι μέλος του Εθνικού Μηχανισμού για την ισότητα των Φύλων. Εκπροσωπεί επίσης την Κύπρο στο Whistleblowers International Νetwork (Πληροφοριοδότες Δημοσίου Συμφέροντος). Διατηρεί επαφές και συμμετέχει σε σεμινάρια του ΟΗΕ και της ΕΕ και συνεργάζεται με παγκόσμιους οργανισμούς, που έχουν τους ίδιους σκοπούς και στόχους. Οι πόροι του Ιδρύματος προέρχονται από χορηγίες.
January 27, 2022

Gender Advisory Team, GAT: Η Συμβουλευτική Ομάδα Κύπρου για θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ

Μαρία Χατζηπαύλου Ακαδημαικός, φεμινίστρια ακτιβίστρια της ειρήνης και επίλυσης συγκρούσεων Η Συμβουλευτική Ομάδα για θέματα Κοινωνικού Φύλου (GAT) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009, από μια ομάδα γυναικών που ενδιαφέρονται για την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Κύπρο, καθώς και σε όλες τις διαδικασίες οικοδόμησης της κουλτούρας ειρήνης στην μετά την λύση εποχή.
January 27, 2022

Armenian Relief Society

Τα τραγικά επεισόδια στο Hamidian στο τέλος του 19ου και στα Άδανα, στις αρχές του 20ου αιώνα (1895-96 και 1909) άφησαν χιλιάδες παιδιά της Αρμενίας, ορφανά και προσφυγοποίησαν χιλιάδες Αρμενίων. Βέβαια πολλοί ιεραπόστολοι, γιατροί και νοσοκόμες έτρεξαν στην Αρμενία και την Κιλικία, έσωσαν πολλά ορφανά και τα έβαλαν σε ορφανοτροφεία.