Απρίλιος 2022

To θέμα του μήνα

April 29, 2022

Ενισχυμένη Δημοκρατία – Διαβούλευση με τους πολίτες

Αγαπητές Αναγνώστριες, Αγαπητοί Αναγνώστες
Τον Απρίλιο του 2022 συζητήθηκε στη Βουλή πρόταση για ετοιμασία νόμου που να ρυθμίζει τον τρόπο που διεξάγονται οι δημόσιες διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο τη βελτίωση της μεταξύ τους επικοινωνία, τη διαφάνεια και την ετοιμασία αποτελεσματικότερων νόμων και κανονισμών.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

April 29, 2022

Αποτελεσματικό πλαίσιο δημόσιων διαβουλεύσεων και νεολαία

Χριστιάνα Ξενοφώντος
Στη συζήτηση που ξεκίνησε για τις δημόσιες διαβουλεύσεις δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η νεολαία. Στην οποία εντοπίζουμε τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό εξαιρετικά παραδείγματα εργαλείων, μεθόδων και πρακτικών που μπορούν να ενισχύσουν και την προσπάθεια που ξεκίνησε μόλις πριν λίγες εβδομάδες και εντός κοινοβουλίου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.
April 28, 2022

Conflict Resolution v. Political Reality

Katherine Clerides
When the crisis over Ukraine broke out, quickly followed by the Russian invasion I once again had to ask myself why, when we have so many alternative dispute resolution tools available to us, do we end up going back to the primitive method of imposing our will on another by the use of force?
April 27, 2022

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Σχέδιο δράσης για τους τρόπους διασφάλισης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στη διαδικασία διευθέτησης/ μια αναμενόμενη διαδικασία διευθέτησης. (Δεκέμβρης 2021)

Μαρία Χατζηπαύλου
Ακαδημαϊκός, φεμινίστρια ακτιβίστρια για το ψήφισμα 1325 «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων
Εισαγωγή
Πολλές Κύπριες γυναίκες που γράφουμε και συζητούμε για τις παραλήψεις της δημοκρατίας στο τόπο μας σχετικά με τα γυναικεία ζητήματα και δικαιώματα (και όχι μόνο) και ειδικά εμείς ως η διακοινοτική ομάδα του Gender Advisory Team (GAT, Συμβουλευτικής Ομάδας για Θέματα Κοινωνικού Φύλου www.gat.1325.org) που ασχολούμαστε συστηματικά από το 2009 ως σήμερα με το σημαντικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1325 (2000) προβάλουμε την άποψη πως κοινωνικά φαινόμενα όπως η ειρήνη, η ασφάλεια και ο πόλεμος έχουν έμφυλη διάσταση.

Οι απόψεις των Γυναικών

Δυο μαθήτριες της 1ης τάξης, σε συνεννόηση με τη δασκάλα τους, επέλεξαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τις γυναικοκτονίες, με ένα γράμμα που υποτίθεται ότι το έγραψε η δολοφονημένη σύζυγος του πρωτομάστορα της Άρτας*. Τις συγχαίρουμε και σας το παρουσιάζουμε. Ένας ακόμα έμπρακτος τρόπος ευαισθητοποίησης.
 

Η δράση των Γυναικών στην Κύπρο

April 29, 2022

Η καμπάνια Θκυο Λόγια

To «Θκυο λόγια» ήρθε στις ζωές μας στις 8 Μαρτίου 2020 ως μια εναλλακτική καμπάνια – η πρώτη digital καμπάνια ενημέρωσης για θέματα ισότητας στην Κύπρο. Η πρωτοβουλία «Θκυο Λόγια» έχει ως στόχο να προωθήσει και να ενθαρρύνει την αναγνώριση και κατανόηση των προκλήσεων που σχετίζονται με το φύλο. Με το δικό τους απλοϊκό τρόπο, η ομάδα του «Θκυο Λόγια», επισημαίνει πώς τα καθιερωμένα πρότυπα καταλήγουν να επηρεάζουν την πραγματικότητά μας, να ενισχύουν τα στερεότυπα και να υποστηρίζουν τις δομές που δημιουργούν θεσμικές και κοινωνικές ανισότητες.
April 28, 2022

IAW/HAD Parallel Event on the 16th March 2022 at the NGO CSW66 forum

On 16th March 2022 a parallel event within the framework of the NGO CSW66 forum was hosted by the International Alliance of Women, IAW Peace Commission and co-sponsored by Hands Across the Divide The event was titled ‘Women, Peace & Climate Change in a ‘Divided’ Cyprus.
April 27, 2022

Femme Fest Cyprus! Το πρώτο φεστιβάλ για την Ισότητα των Φύλων είναι γεγονός!

Γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα στα φύλα;
Γιατί οι γυναίκες συνεχίζουν να αμείβονται χαμηλότερα; Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να γίνει μηχανικός, ειδικός ηλεκτρονικών υπολογιστών ή αστροναύτης;
Γιατί οι γυναίκες είναι εκείνες που κατά συντριπτική πλειοψηφία (81%) αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού;

Γυναίκες που ξεχώρισαν στην Κύπρο και στο εξωτερικό

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα ενότητα στην εφημερίδα μας, με στόχο να παρουσιάσουμε τις γυναίκες της Κύπρου και τις γυναίκας του κόσμου, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο μέσα στην κοινωνία τους, η κάθε μια με το δικό της τρόπο. Σήμερα αρχίζουμε να παρουσιάζουμε τις δικές μας ξεχασμένες ηρωίδες, που πήραν τον τίτλο αυτό διότι προσπάθησαν να βελτιώσουν τη κοινωνία και όχι διότι ενεπλάκησαν και σκοτώθηκαν σε πολέμους.
 
April 29, 2022

Γυναίκες της Λατινικής Κοινότητας

Η παρουσία των Λατίνων στη Κύπρο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Σήμερα, οι Λατίνοι της Κύπρου είναι πλήρως ενσωματωμένη στη κυπριακή κοινωνία και το μόνο που τους ξεχωρίζει είναι το Καθολικό τους Θρήσκευμα.
Η διαχρονική δράση των Λατίνων στη Κύπρο και η αποτύπωση της διαδρομής αυτής της κοινότητας διαφαίνεται σε διάφορους τομείς - όπως στο πολιτισμό, παιδεία, μουσική, τέχνη, , την ιατρική, αρχιτεκτονική και ακόμη και στην επίδραση στη κυπριακή διάλεκτο των Ευρωπαϊκών γλωσσών που μιλούσαν.

Ιστορικές Έρευνες και Βιβλία για Γυναίκες

Αν έχετε διεξάγει κάποια έρευνα σχετικά με την ιστορία της γυναίκας της Κύπρου η βιβλίο που αφορά και τις γυναίκες της Κύπρου θα χαρούμε να τη δημοσιεύσουμε
 
March 4, 2022

Βία στην Οικογένεια

Το βιβλίο βία στην οικογένεια αναφέρεται στην εμφάνιση της βίας κατά των γυναικών και στο κίνημα για την πάταξη του, Παγκόσμια και στην Κύπρο. Κεντρικό του μήνυμα είναι ότι «Υπάρχει ελπίδα για την εξάλειψη της βίας».
March 3, 2022

Η Κύπρια

Έχει κυκλοφορήσει ο Α’ τόμος του πρωτοποριακού έργου Η ΚΥΠΡΙΑ που αναφέρεται στην ιστορία της Κυπρίας και είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που υπάρχει και εξετάζει αποκλειστικά τη γυναίκα της Κύπρου και το ρόλο της μέσα στην κυπριακή κοινωνία.
March 3, 2022

Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου

Το βιβλίο Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο ιστορικό βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή της Πριγκίπισσας Άννας της Κύπρου, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και στην Ευρώπη τον 15 αιώνα. Η Άννα, μια γυναίκα δυναμική, που σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής της, είναι κόρη του βασιλιά Ιανού της Κύπρου και της Καρλόττας των Βουρβόνων.
March 3, 2022

Princess Anne of Cyprus small biography

Princess Anne of Cyprus, the daughter of Janus and Charlotte of Bourbon is born in Nicosia in 1418. In 1431, at the age of 14, is betrothed to Amadeus, the son of the Duke of Savoy, who dies a few days after the signature of their marriage contract. Six months later she is betrothed to his younger brother Louis. Their marriage is initially celebrated in Nicosia, through representation in October 1433. On the 7th of February 1434 the wedding is celebrated again, in splendidness, in Chambery the capital of Savoy.
March 2, 2022

Μητριαρχία-Πατριαρχία…

Είναι άραγε η ιστορία που διδασκόμαστε η αληθινή! Είναι άραγε αλήθεια ότι ο μισός πληθυσμός της γης, οι γυναίκες, δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στην εξελεγκτική πορεία της ανθρωπότητας! Ήταν άραγε πάντοτε οι γυναίκες το κατώτερο, το ατελές, το αδύνατο και το περιφρονημένο φύλο!

Χειροτεχνήματα γυναικών προς πώληση

Τηλ: 003599671214, Email: pyrgos.com@cytanet.com.cy

April 10, 2022

Η εφημερίδα «η άποψη μας», εγκαινιάζει σελίδα για πώληση χειροτεχνημάτων γυναικών

Η εφημερίδα «η άποψη μας», εγκαινιάζει σελίδα για πώληση χειροτεχνημάτων γυναικών. Αν ενδιαφέρεστε να διαθέστε προς πώληση τα χειροτεχνήματα σας μέσω της εφημερίδας μας, στείλετε μας, μια φωτογραφία του αντικειμένου, το τηλέφωνο σας και την τιμή πώλησης στην πιο πάνω διεύθυνση.

Υπηρεσίες και Τηλέφωνα για Βία στην Οικογένεια και Άλλα

April 11, 2022

Υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΠΑΒΟ προς τα θύματα βίας στην οικογένεια

Γραμμή Αμεσης Βοήθειας 1440: Η Γραμμή Άμεσης Βοήθειας 1440 λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα από επαγγελματίες Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Προσφέρει στήριξη, ενδυνάμωση, ενημέρωση και καθοδήγηση στα θύματα , σε επαγγελματίες και στο ευρύτερο κοινό.