
Η Πρόεδρος της Βουλής Διοργάνωσε πρόγευμα στη Βουλή για τη Μέρα της Γυναίκας
April 11, 2022
Beyond victimhood: the role of women in a post-conflict society
April 12, 2022Υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΠΑΒΟ προς τα θύματα βίας στην οικογένεια
- Γραμμή Αμεσης Βοήθειας 1440: Η Γραμμή Άμεσης Βοήθειας 1440 λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα από επαγγελματίες Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Προσφέρει στήριξη, ενδυνάμωση, ενημέρωση και καθοδήγηση στα θύματα , σε επαγγελματίες και στο ευρύτερο κοινό.
- Χωροι φιλοξενίας: Σήμερα υπάρχουν χώροι φιλοξενίας στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Πάφο και μέχρι το τέλος του 2021 θα λειτουργήσει και ο χώρος φιλοξενίας στη Λάρνακα που θα καλύπτει και την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Στο χώρο φιλοξενίας, οι κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους στηρίζονται ψυχολογικά, ενδυναμώνονται, ενημερώνονται για τα δικαιώματα τους, και έχουν την ευκαιρία να σκεφθούν και να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν μέσα σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Στο χώρο παρέχεται καθοδήγηση, συνοδεία σε υπηρεσίες, υποβοήθηση στην ετοιμασία αιτήσεων, κ.ά. Η περίοδος παραμονής στο χώρο φιλοξενίας κυμαίνεται από 4-6 μήνες η οποία μπορεί να παραταθεί σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Σήμερα το ΣΠΑΒΟ προσφέρει και εναλλακτικούς χώρους φιλοξενίας για άτομα που σύμφωνα με τους κανονισμούς των χώρων φιλοξενίας δεν μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί ή υπάρχει πληρότητα. Σημαντικό αποτελεί το πρόγραμμα φύλαξης και διαπαιδαγώγησης παιδιών που λειτουργεί εντός των Χώρων Φιλοξενίας το οποίο παρέχεται από επαγγελματίες παιδαγωγούς/νηπιαγωγούς και βρεφοκόμους.
- Ατομικά ραντεβού για κακοποιημένες γυναίκες: Το ΣΠΑΒΟ διαθέτει επαγγελματίες οι οποίοι βοηθούν τις κακοποιημένες γυναίκες, μέσα από ατομικά ραντεβού να αποκτήσουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση και να ενδυναμωθούν για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Αντίστοιχα οι γυναίκες ενημερώνονται για τα δικαιώματα τους και για την κάλυψη των κοινωνικών τους αναγκών. Λόγω των κοινωνικών συνθηκών η υπηρεσία αυτή προσφέρεται και τηλεφωνικά και μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας.
- Συμβουλευτικό Πρόγραμμα ΠΡΩΤΕΑΣ: Το ΣΠΑΒΟ μέσω του Προγράμματος Πρωτέας προσφέρει ατομικές και ομαδικές παρεμβάσεις σε δράστες που επιθυμούν να αλλάξουν τη βίαιη συμπεριφορά τους. Οι συνεδρίες γίνονται από ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες και έχει ως κύριο στόχο την αναγνώριση της ευθύνης των πράξεων , των επιπτώσεων αυτής στα θύματα και την ενίσχυση της ασφάλειας των θυμάτων.
- Γραμμή βοήθειας SMS 99984042: Απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορούν να μιλήσουν, σε άτομα που δεν επιθυμούν σε αυτή τη φάση να επικοινωνήσουν μέσο της τηλεφωνικής γραμμής αλλά και σε άτομα με ειδικές ικανότητες ( πχ κωφά) που δεν έχουν τη δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας. Μέσω του SMS προσφέρετε ψυχολογική στήριξη, ενδυνάμωση και καθοδήγηση. Η υπηρεσία παρέχεται 365 ημέρες το χρόνο για 24 ώρες την ημέρα.
- Υπηρεσία live chat: Η υπηρεσία δημιουργήθηκε για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με άλλο τρόπο, για άτομα νεαρής ηλικίας που χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο αλλά και για τα άτομα που βρίσκονται είτε για επαγγελματικούς, οικογενειακούς, ψυχαγωγικούς και άλλους λόγους σε χώρες εκτός Κύπρου. Η υπηρεσία παρέχεται 365 ημέρες το χρόνο για 24 ώρες την ημέρα και προσφέρει ψυχολογική στήριξη , καθοδήγηση και ενδυνάμωση στα θύματα βίας.
Το Σπίτι της Γυναίκας (ΣτΓ): Η λειτουργία του Σπιτιού ανατέθηκε στο ΣΠΑΒΟ με Υπουργική Απόφαση των Ιούνιο του 2019 η οποία προέκυψε μέσα από την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την κύρωση με νόμο τον Νοέμβριο του 2017, η οποία αφορά την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.
Λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες και κρατικοί λειτουργοί εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη με σκοπό την παροχή προστασίας, ασφάλειας και εξειδικευμένης στήριξης στα θύματα βίας». Το ΣτΓ παρέχει υπηρεσίες σε γυναίκες και κορίτσια (κάτω των 18 ετών) θύματα βίας, καθώς και στα εξαρτώμενα τέκνα τους, χωρίς καμία διάκριση.
Το ΣτΓ παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
l Άμεση/ βραχεία ψυχολογική στήριξη.
l Κοινωνικο-οικονομική στήριξη.
l Ιατρική εξέταση για επιβεβαίωση της κακοποίησης και παραπομπή για θεραπεία (Β΄ φάση λειτουργίας).
l Λήψη γραπτής και οπτικογραφημένης κατάθεσης του θύματος από μέλη του Κλιμακίου της Βίας της Αστυνομίας και λήψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας.
l Υπηρεσίες παραπομπής ή/και συνοδείας – όποτε αυτό απαιτείται.
l Νομικές υπηρεσίες.
Το Σπίτι της Γυναίκας εξυπηρετεί τις ακόλουθες ομάδες:
l Γυναίκες και κορίτσια θύματα έμφυλης βίας στο πλαίσιο στενών σχέσεων από νυν ή πρώην σύντροφο ή άλλο μέλος της οικογένειας.
l Γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας και βιασμού.
l Γυναίκες θύματα που έχουν σχέσεις εργασιακής φροντίδας με το δράστη (όπως οικιακές βοηθοί, φροντίστριες κ.τ.λ.).
l Γυναίκες και ανήλικα θύματα που βρίσκονται σε χώρους φιλοξενίας του ΣΠΑΒΟ
- Προληπτικά Προγράμματα: Ο ΣΠΑΒΟ προσφέρει προγράμματα κατάρτισης εθελοντριών. Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι πληροφορεί τις εθελόντριες αλλά και τα νέα άτομα που προσλαμβάνονται στο ΣΠΑΒΟ για τα προγράμματα του και τους προετοιμάζει για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν , αλλά και πως πρέπει να συμπεριφέρονται στα θύματα βίας στην οικογένεια. Αντίστοιχα παρέχονται εκπαιδεύσεις στην Αστυνομία, στους δικηγόρους, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, παιδιά, έφηβους/ες και στο ευρύτερο κοινό, ανά κατά καιρούς διοργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης και πληροφόρησης.
Κοινωνική Υπηρεσία ΣΠΑΒΟ : H Υπηρεσία αυτή παρέχεται σε άτομα που βιώνουν βία ή που έχουν διαφύγει από την ενδοοικογενειακή βία. Παρέχετε κοινωνική προστασία μέσα από την κάλυψη κοινωνικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των γυναικών και παιδιών θυμάτων μέσα από την παροχή υλικών αγαθών, ετοιμασία σχετικών αιτήσεων και διασύνδεσης με εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Ευρωπαϊκές Γραμμές Στήριξης : Το 2009 αναλαμβάνει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών εναρμονισμένων αριθμών που λειτουργούν στα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε.:
Γραμμή 116 000 – Εξαφανίσεις παιδιών
Γραμμή 116 111 – Στήριξη παιδιών και εφήβων
Γραμμή 116 123 – Στήριξη ενηλίκων