Μάιος - Ιούνιος 2022

αρ. 5

To θέμα του μήνα

July 12, 2022

Απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ και η εύθραυστη Iσότητα Γυναικών

Αγαπητές αναγνώστριες, αγαπητοί αναγνώστες,
Θα αρχίσω το σημερινό άρθρο μου με μια ερώτηση που έκαμε το 2018 η Kamala Harris στο Δικαστή Kavanaugh. To ρώτησε: « Can you think of any laws that give the government the power to make decisions about the male body?” Και εκείνος συγχίστηκε και μετά από αρκετή ώρα απάντησε ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ένα τέτοιο νόμο αυτή την στιγμή. Η ερώτηση της Kamala Harris προς το Δικαστή Brett Kavanaugh έγινε κατά τη διάρκεια των confirmation hearings, μέσα στα πλαίσια της συζήτησης για την άμβλωση, αλλά η ερώτηση αυτή θα μπορούσε να γίνει και για πολλούς άλλους νόμους που ρυθμίζουν της ζωή των γυναικών.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

July 11, 2022

Το Δικαίωμα της Άμβλωσης στην Κύπρο, διαχρονικά

Η μητρότητα, πριν την εγκαθίδρυση του Πατριαρχικού συστήματος ήταν γυναικεία υπόθεση. Για αιώνες, σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Κύπρο, οι γυναίκες αποφάσιζαν πότε και πόσα παιδιά θα γεννούσαν. Το δε θέμα της άμβλωσης φαίνεται να ήταν άγνωστο. Οι άνδρες δεν γνώριζαν το ρόλο τους στην αναπαραγωγή και επομένως δεν έδιδαν προσοχή σε αυτό το θέμα. Kαι οι Μητέρες λόγω της μητρότητας είχαν μια σεβαστή θέση μέσα στην κοινωνία διότι διαιώνιζαν το ανθρώπινο είδος.
July 11, 2022

Διαφθορά στην Αστυνομία καταγγέλλει η Αριστοτέλους

Τον Ιούνιο η κυπριακή κοινωνία βίωσε άλλο ένα πλήγμα. Η Άννα Αριστοτέλους, η Διευθύντρια των φυλακών, που τα τελευταία χρόνια τόλμησε να προωθήσει αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα και με την επιμονή της και τη σκληρή της δουλειά κατάφερε να καταστήσει τις κυπριακές φυλακές παράδειγμα προς μίμηση, βρίσκεται στη δύσκολη θέση να καταγγείλει τις προσπάθειες κάποιων συναδέλφων της, να πλήξουν την προσωπικότητα της, για άγνωστους ακόμα λόγους .
July 11, 2022

Μερα της Μητέρας

Το Μάιο γιορτάζεται σχεδόν σε όλον τον κόσμο, η Μέρα της Μητέρας, για να τιμώνται οι μητέρες που φέρνουν στο κόσμο παιδιά και που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών για την ανατροφή τους και τη φροντίδα της οικογένειας.
July 11, 2022

Μέρα του πατέρα

Έχοντας μιλήσει για τη Μέρα της Μητέρας και τον τρόπο που καθιερώθηκε και πιστεύοντας ότι και ο ρόλος του πατέρα είναι εξ ίσου σημαντικός και καθοριστικός μέσα στην οικογένεια, συμπεριλαμβάνουμε στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας μας και ένα μικρό άρθρο για τη Μέρα του Πατέρα.
July 11, 2022

Οικογενειακό Δίκαιο: Ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης για προστασία γυναικών και παιδιών ζητά ο Παγκύπριος Συνδέσμος Μονογονιών

Το 1984 η Παγκύπρια Κίνηση ίσα δικαιώματα ίσες ευθύνες εντόπισε για πρώτη φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονιοί. Το θέμα συζητήθηκε τότε, μέσα από ένα σεμινάριο και παραθέτουμε τα πορίσματα του, για σκοπό σύγκρισης, ώς εισαγωγή σε αυτό το άρθρο που αναφέρεται στα προβλήματα που ακόμα αντιμετωπίζουν οι μονογονιοί.
July 11, 2022

How Long Will Gendered-Based Parenting Continue?

Biran Mertan
This study examines the position of women and the existing support mechanisms for women as parents in North Cyprus from a feminist perspective. The social structure of the Turkish Cypriot society, like other societies in the world, is constantly and rapidly changing. Turkish Cypriot women are influenced by both oriental and occidental cultures.

July 10, 2022

Αντιμετωπίζοντας τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας – Η εμπειρία του έργου ASTRAPI

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ημερίδα με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας – Η εμπειρία του έργου ASTRAPI».
July 8, 2022

The Law Commissioner of the Republic, Louisa Zannetou addresses the Conference ASTRAPI

It is with great pleasure that I extend this greeting to today’s conference for the presentation of ASTRAPI Project not on my capacity as the Law Commissioner of the Republic, but as the Chair of the Gender Equality Committee in Employment and Vocational Training.
July 7, 2022

Συστάσεις της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων προς τους ηγέτες, σε ανταπόκριση του αιτήματος που διατύπωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμα 2587 (2021)

Σχέδιο δράσης για τους τρόπους διασφάλισης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στη διαδικασία διευθέτησης/ μια αναμενόμενη διαδικασία διευθέτησης.

July 6, 2022

Ικανοποίηση εκφράζει το Ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ που πέρασε ομόφωνα από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τις Γυναικοκτονίες

Στις 7 Ιουλίου πέρασε ομόφωνα από τη Βουλή η ένταξη του αδικήματος της γυναικοκτονίας στη νομοθεσία της Κύπρου, ως ιδιώνυμο αδίκημα στον Περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας Κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας Νόμο 2021.
July 6, 2022

Ζετα Αιμιλιανίδου. Μια γυναίκα που τίμησε το αξίωμα της

Τον τελευταίο μήνα η Κύπρος θρήνησε μια γυναίκα που απέδειξε έμπρακτα ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνάδελφοι της, είπαν τα καλύτερα γι’ αυτήν, αλλά κυρίως αναφέρθηκαν στην ικανότητα της να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις με μαεστρία και να λύνει, σιωπηλά, προβλήματα που σε διαφορετικές περιπτώσεις θα κατέληγαν σε απεργίες και αντιπαραθέσεις.

Η δράση των Γυναικών στην Κύπρο

July 5, 2022

AIPFE Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπης: Παρουσίασε το νέο Mentoring Program

Η AIPFE Κύπρου-Γυναίκες Ευρώπης παρουσίασε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 στο Think 30, στη Λευκωσία το νέο πρόγραμμα καθοδήγησης (Mentoring Program).

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα επαναληφθεί, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης και δικαίωμα συμμετοχής έχουν γυναίκες μέλη της AIPFE, ηλικίας 18 και άνω.

July 4, 2022

Η δράση “Gardens of the Future” της Κύπρου βραβεύθηκε με το New European BauHaus Awards for 2022

Μια ομάδα εθελοντριών και εθελοντών, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, τον Οργανισμό Νεολαίας, την Επίτροπο Περιβάλλοντος και του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου συμμετέχουν στη δράση Gardens of the Future, μια δράση που έχει στόχο να βοηθήσει τους κατοίκους σε μια γειτονιά της Λευκωσίας να εμπλακούν και να συμβάλουν στην αειφόρα ανάπτυξη.
July 3, 2022

O ξενώνας Ronald McDonald House στη Λευκωσία…

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ronald McDonald House Charities Κύπρου (RMHC Κύπρου), μετά τη δημιουργία κλινικής για παιδιά με καρδιακές παθήσεις στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, διοργάνωσε το 2ο φιλανθρωπικό έργο του, το Ronald McDonald House Charities Κύπρου, ένα σύγχρονο Ξενώνα που θα παρέχει δωρεάν διαμονή και στήριξη στις οικογένειες των παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
July 2, 2022

Το Φεστιβάλ Femme Fest Cyprus

Την Κυριακή 29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο φεστιβάλ προώθησης της ισότητας των φύλων στην Κύπρο, Femme Fest Cyprus. Από το κάτω διάζωμα της Πλατείας Ελευθερίας πέρασαν πέραν των 5000 επισκεπτών και αποτέλεσαν μέρος μιας διοργάνωσης συμπεριληπτικής, που στόχο είχε, όχι μόνο την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και την αποδοχή στη διαφορετικότητα και το σεβασμό στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.
July 1, 2022

Νέο διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΓΕΕ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Μαΐου, η 9η Γενική Εκλογική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ). Κατά την εκλογική συνέλευση εξελέγχθηκε το νέο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΟΓΕΕ ως ακολούθως.
July 1, 2022

Στην Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη – Λένα Μελανίδου απονέμεται το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γ. Κρανιδιώτης»

Στην Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη - Λένα Μελανίδου θα απονεμηθεί φέτος το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης». Η Επιτροπή του Βραβείου αποφάσισε να τιμήσει τη Δικοινοτική Χορωδία - μαζί και τη μαέστρο της Λένα Μελανίδου που έφυγε τόσο πρόωρα - για τη συνολική συμβολή της στην ειρήνη και την συμφιλίωση στην Κύπρο.
July 1, 2022

Building bridges: Business and networking fair

More than 200 people from all communities of Cyprus attended an evening of networking and conversations with businesses and entrepreneurship organisations from across the island where they had an opportunity to participate in panel discussions on how to bring communities together using innovation, technology and social entrepreneurship, on trade and business collaboration between communities and how to establish intercommunal businesses and organizations, visit business stalls and build new relationships and collaborations.
July 1, 2022

Δεκάδες κορίτσια γνώρισαν το συναρπαστικό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Frederick

Μια μέρα αφιερωμένη στους τομείς STEM - Θετικές Επιστήμες (Science), Τεχνολογία (Technology), Μηχανική (Engineering) και Μαθηματικά (Mathematics) - είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότερα από 70 κορίτσια 9-12 ετών το Σάββατο 14 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία.

Διεθνεις ειδήσεις για τη γυναίκα ΟΗΕ ΕΕ

July 1, 2022

A group of protesters held aloft a large banner containing the names of French femicide victims, as the red carpet prepared for the premiere of Holy Spider in Cannes today (May 22)

The feminist movement “Les Colleuses”Went up on the stage of the Sala Bunuel, in Cannes, on the day when the festival had a special screening Riposte Feministe, a French documentary by Marie Perennes and Simon Depardon, in which he tells himself sexist violence and daily assaults.

July 1, 2022

Women at the University of Berkeley

The university of Berkely one of the top universities in the world was established in 1863, and it started enrolling girls after 1870. In 1881 only 10% of the bachelor’s degrees granted by the univrsity went to women. The limited number of girls that pursued univercity education was due to the belief that girls who were educated would face reproduction problems.
July 1, 2022

The Meaningful Participation of Cypriot Women in the Cyprus Peace Process

A Joint Statement by WFWP MENA (Women’s Federation for World Peace Middle East and North Africa), WFWP International and Cypriot participants in the 26th Women’s Conference for Peace in the Middle East.
During its 26th Conference, titled “Peace in the Middle East Entrusted to Women”, WFWP MENA Region, issued, among other statements, the following with regard to Cypriot Women’s meaningful participation in peace building and the official peace negotiations.

Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις

July 12, 2022

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ιδρ. 1971) είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο γερά εδραιωμένους Μη Κυβερνητικούς, μη κερδοσκοπικούς, εθελοντικούς οργανισμούς στην Κύπρο με πλούσια συνεισφορά στον τομέα των σεξουαλικών δικαιωμάτων, της υγείας και της εκπαίδευσης κυρίως των νέων.

Ιστορικές Έρευνες και Βιβλία για Γυναίκες

Αν έχετε διεξάγει κάποια έρευνα σχετικά με την ιστορία της γυναίκας της Κύπρου η βιβλίο που αφορά και τις γυναίκες της Κύπρου θα χαρούμε να τη δημοσιεύσουμε
 
March 4, 2022

Βία στην Οικογένεια

Το βιβλίο βία στην οικογένεια αναφέρεται στην εμφάνιση της βίας κατά των γυναικών και στο κίνημα για την πάταξη του, Παγκόσμια και στην Κύπρο. Κεντρικό του μήνυμα είναι ότι «Υπάρχει ελπίδα για την εξάλειψη της βίας».
March 3, 2022

Η Κύπρια

Έχει κυκλοφορήσει ο Α’ τόμος του πρωτοποριακού έργου Η ΚΥΠΡΙΑ που αναφέρεται στην ιστορία της Κυπρίας και είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που υπάρχει και εξετάζει αποκλειστικά τη γυναίκα της Κύπρου και το ρόλο της μέσα στην κυπριακή κοινωνία.
March 3, 2022

Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου

Το βιβλίο Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο ιστορικό βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή της Πριγκίπισσας Άννας της Κύπρου, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και στην Ευρώπη τον 15 αιώνα. Η Άννα, μια γυναίκα δυναμική, που σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής της, είναι κόρη του βασιλιά Ιανού της Κύπρου και της Καρλόττας των Βουρβόνων.
March 3, 2022

Princess Anne of Cyprus small biography

Princess Anne of Cyprus, the daughter of Janus and Charlotte of Bourbon is born in Nicosia in 1418. In 1431, at the age of 14, is betrothed to Amadeus, the son of the Duke of Savoy, who dies a few days after the signature of their marriage contract. Six months later she is betrothed to his younger brother Louis. Their marriage is initially celebrated in Nicosia, through representation in October 1433. On the 7th of February 1434 the wedding is celebrated again, in splendidness, in Chambery the capital of Savoy.
March 2, 2022

Μητριαρχία-Πατριαρχία…

Είναι άραγε η ιστορία που διδασκόμαστε η αληθινή! Είναι άραγε αλήθεια ότι ο μισός πληθυσμός της γης, οι γυναίκες, δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στην εξελεγκτική πορεία της ανθρωπότητας! Ήταν άραγε πάντοτε οι γυναίκες το κατώτερο, το ατελές, το αδύνατο και το περιφρονημένο φύλο!
March 2, 2022

Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή

Το βιβλίο «Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή» θέτει ορισμένες σκέψεις γύρω από το ζήτημα του έμφυλου βιώματος μέσα από τα παρακάτω λόγια:
“Αν γεννιόσουν αγόρι θα ήσουν διαφορετική; Αν γεννιόσουν κορίτσι θα ήσουν διαφορετικός; Διαφορετική ως προς τι; Τι σημαίνει να είσαι αγόρι σε μια κοινωνία; Πως μεγαλώνει ένα κορίτσι σε μια δυτική κοινωνία; Ποιος ο ρόλος του άντρα σε μια κυπριακή οικογένεια;
March 2, 2022

«Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους»

Το παιδικό έργο «Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους» μέσα από το ακόλουθο παράδειγμα χρωμάτων τοποθετεί τον αναγνώστη απέναντι στις έμφυλες επιλογές, δίνοντας μια άλλη σκοπιά:
“Είσαι για μια λεξιμαχία; Πρέπει να σε προειδοποιήσω πως πρόκειται για μια λεξιμαχία για δυνατά μυαλά. Για μυαλά που είναι έτοιμα να «κάψουν» ή έστω να «σπάσουν» στερεότυπα.

Χειροτεχνήματα γυναικών προς πώληση

Τηλ: 003599671214, Email: pyrgos.com@cytanet.com.cy

April 10, 2022

Η εφημερίδα «η άποψη μας», εγκαινιάζει σελίδα για πώληση χειροτεχνημάτων γυναικών

Η εφημερίδα «η άποψη μας», εγκαινιάζει σελίδα για πώληση χειροτεχνημάτων γυναικών. Αν ενδιαφέρεστε να διαθέστε προς πώληση τα χειροτεχνήματα σας μέσω της εφημερίδας μας, στείλετε μας, μια φωτογραφία του αντικειμένου, το τηλέφωνο σας και την τιμή πώλησης στην πιο πάνω διεύθυνση.

Υπηρεσίες και Τηλέφωνα για Βία στην Οικογένεια και Άλλα

April 11, 2022

Υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΠΑΒΟ προς τα θύματα βίας στην οικογένεια

Γραμμή Αμεσης Βοήθειας 1440: Η Γραμμή Άμεσης Βοήθειας 1440 λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα από επαγγελματίες Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Προσφέρει στήριξη, ενδυνάμωση, ενημέρωση και καθοδήγηση στα θύματα , σε επαγγελματίες και στο ευρύτερο κοινό.