Η Κύπρια
March 3, 2022Πανεπιστήμιο Frederick: Εκστρατεία για αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης των γυναικών στους τομείς της μηχανικής και της τεχνολογίας
March 28, 2022Το βιβλίο βία στην οικογένεια αναφέρεται στην εμφάνιση της βίας κατά των γυναικών και στο κίνημα για την πάταξη του, Παγκόσμια και στην Κύπρο. Κεντρικό του μήνυμα είναι ότι «Υπάρχει ελπίδα για την εξάλειψη της βίας».
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στις προ-πατριαρχικές κοινωνίες, παγκοσμια, όπου, σύμφωνα με έρευνες, το φαινόμενο της βίας ήταν ανύπαρκτο. Στη συνέχεια αναφέρονται οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε το Πατριαρχικό σύστημα με τη βοήθεια της Πολιτείας, της θρησκείας, των διανοουμένων και των καλλιτεχνών για να καθυποτάξουν τους ανθρώπους αλλά ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο, στερώντας του κάθε ευχαρίστηση, και εξέλιξη. Το βιβλίο αναφέρεται στις σημαντικότερες μορφές βίας(Πορνογραφία, βιασμό, Σεξουαλική παρενόχληση, Πορνεία και Σωματεμπορία, Βία μέσα στην οικογένεια, Σωματικούς Ακρωτηρισμούς, καθώς και τη βία που ασκείται κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια εμπόλεμων καταστάσεων. Στο τέλος του πρώτου κεφαλαίου γίνεται αναφορά στις πρώτες επαναστάσεις των γυναικών, στους αγώνες για διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, τους αγώνες για την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια και το ρόλο του ΟΗΕ της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των παγκόσμιων οργανώσεων για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών.
Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στο θέμα της βίας μέσα στην Κυπριακή κοινωνία και μέσα στην οικογένεια, που σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η βία κατά των γυναικών εμφανίζεται γύρω στην 3η χιλιετιρίδα με την εμφάνιση του Πατριαρχικού συστήματος και κορυφώνεται κατά την Ελληνιστική εποχή και ιδιαίτερα την εποχή των Ρωμαίων με την καθιέρωση του Pater familia και αργότερα κατά την εποχή του Βυζαντίου, με την εξάπλωση του χριστιανισμού, που παρεμποδίζουν την εξέλιξη και τη μόρφωση των γυναικών. Ο μοναδικός ρόλος των γυναικών τις περιόδους αυτές ήταν να γίνουν υποτακτικές σύζυγοι και μητέρες. Μέσα από το βιβλίο βλέπουμε ότι από τα μέσα του 19ου αιώνα αρχίζει να γίνεται μια προσπάθεια για την εκπαίδευση των κοριτσιών στην Κύπρο και αργότερα αρχίζουν να προωθούνται κάποια μέτρα για την προστασία τους από τους βιασμούς, τις απαγωγές και την πορνεία. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτήν. Γίνεται επίσης αναφορά στις πρώτες φεμινίστριες και τις γυναίκες που συμμετείχαν στα πολιτικά κινήματα στις αρχές του 20 αιώνα, τη συζήτηση για τη ψήφο της γυναίκας και αργότερα τα κινήματα για την ισότητα των φύλων. Καταγράφει επίσης το κίνημα για την πάταξη της βίας που ξεκίνησε το 1983, την ίδρυση του Κέντρου Αμεσης βοήθειας και το 1990 την ίδρυση του ΣΠΑΒΟ και τους αγώνες για την αντιμετώπιση της, με συνεντεύξεις από προέδρους διοικητικά συμβούλια, εθελόντριες και λειτουργούς. Καταγράφονται τέλος οι προσπάθειες που αναλαμβάνουν άλλες οργανώσεις και τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για την πάταξη του φαινομένου.
Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται επίσης κεφάλαια με την ιστορία των Τουρκοκύπριων, των Αρμενισσών, των Μαρωνίτισων και των Λατίνων γυναικών, καθώς και κεφάλαια για τη σωστή επικοινωνία, τον κύκλο βίας, και τις υπηρεσίες στήριξης για τα θύματα. Το βιβλίο κλείνει με το μήνυμα ότι όλες και όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να εξαφανίσουμε τη βία κατά των γυναικών και τη βία μέσα στην κοινωνία.
Τιμή βιβλίου 35 ευρώ
Τηλέφωνο επικοινωνίας
99671214