Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2022

αρ. 6

To θέμα του μήνα

November 7, 2022

Νόμοι, κανονισμοί, πρωτόκολλα, κεκτημένα, επιτροπές και άλλα…

Αγαπητές αναγνώστριες αγαπητοί αναγνώστες
Μετά από δυο μήνες απουσίας επανερχόμαστε για να συζητήσουμε μαζί σας την επικαιρότητα. Αρχίζουμε λοιπόν από τις τελευταίες εξελίξεις, που πραγματικά πρέπει να μας προβληματίσουν διότι βλέπουμε σε διάφορα μέρη του πλανήτη να εμφανίζονται φαινόμενα αρνητικά για την ανθρωπότητα αλλά και για εμάς τις γυναίκες ειδικότερα.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

November 7, 2022

Ενσωμάτωση του Έμφυλου Προϋπολογισμού στον κρατικό προϋπολογισμό για δικαιότερη και αποτελεσματικότερη κατανομή δημόσιων πόρων

Το  Ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης(26 Σεπτεμβρίου 2022) ότι αρχίζει εκστρατεία για την ενσωμάτωση του έμφυλου προϋπολογισμού στον κρατικό προϋπολογισμό.
November 6, 2022

Το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών, τις βουλεύτριες και τους βουλευτές να προωθήσουν τον εμφυλο προϋπολογισμό

Το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ συνεχίζει την εκστρατεία για προώθηση του έμφυλου προϋπολογισμού, με φυλλάδια με αιτήματα, στον Υπουργό Οικονομικών, την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και στις βουλεύτριες/Βουλευτές, καθώς και διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας σε συνεργασία με την Επίτροπο Ισότητας.
November 4, 2022

Οι γυναίκες του Ιράν βγαίνουν από τα σπίτια τους και φωνάζουν. Θέλουμε να είμαστε ελεύθερες

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που συνελήφθηκε από την Αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, διότι τα μαλλιά της δεν ήταν καλά κρυμμένα κάτω από τη μαντήλα της και πέθανε κάτω από άγνωστες συνθήκες, στον αστυνομικό σταθμό κατά τη διάρκεια της κράτησής της, προκάλεσε την αντίδραση των γυναικών στο Ιράν.
November 3, 2022

Γυναίκες στο αξίωμα του Προέδρου και του Πρωθυπουργού

Τα τελευταία χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη και το Τμήμα γυναικών τους, UN-Women, ζητούν 50/50 συμμετοχή σε θέσεις λήψεως αποφάσεων, διότι σύμφωνα με έρευνες που έκαναν διεπίστωσαν ότι η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων, αλλά και η συμμετοχή τους στην ομάδα διαπραγματεύσεων για επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών, θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στην παγκόσμια ειρήνη.
November 2, 2022

International Day of the Girl Child

According to United nations, nearly 1 in 4 girls aged 15–19 globally are not in education, employment or training, compared to 1 in 10 boys. The analysis presented in this report lays out six core investment themes and examples of investable opportunities and calls on commercial organizations and investors, with an eye on social and economic impact, to adopt bold investment approaches across these themes.
November 1, 2022

Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Παιδιά-Ευάλωτοι Μάρτυρες»

Είναι γνωστό ότι οι δικαστές διστάζουν να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια που δεν συνδέονται άμεσα με την εργασία τους. Όμως σήμερα οι καταστάσεις έχουν αλλάξει και φαινόμενα που άλλοτε αφήνονταν ασχολίαστα και αντιμετωπίζονταν με ένα πατριαρχικό τρόπο, τώρα δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
October 31, 2022

Επιμορφωτικα Σεμινάρια Ενδυνάμωσης της Συμμετοχής των Γυναικών στην Πολιτική

Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ( ΕΜΔΓ) και το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας, διοργανώνουν σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων για την ενίσχυση της γυναικείας πολιτικής συμμετοχής, μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών και της συνεχόμενης υπόεκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
October 30, 2022

Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2022

45 αξιόλογες γυναίκες προτάθηκαν για τα βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς και 9 κέρδισαν τον τίτλο της Γυναίκας της Χρονιάς για τη σημαντική προσφορά τους, στο τομέα τους.

Η δράση των Γυναικών στην Κύπρο

November 7, 2022

Oι γυναίκες επιστρέφουν 1975

Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια θεατρική παράσταση με θέμα τις Πορείες που διοργάνωσαν οι γυναίκες της Κύπρου με θέμα «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν». Μια ιστορία γυναικών που παρά του ότι ταρακούνησε τα νερά της τότε κοινωνίας και καλύφθηκε εκτεταμένα από τα μέσα επικοινωνίας πολλών χωρών, δεν πήρε τη θέση που της αρμόζει στην ιστορία της Κύπρου.
November 6, 2022

A bicommunal guided tour to Lefka

The CVAR and the Turkish Cypriot University Women Association, with support from UNFICYP organized a guided tour on Saturday 5 November at Lefka, in north Cyprus. The Greek and Turkish Cypriot participants had the opportunity to visit the village, network and participate at an interactive discussion with a special guest speaker, Dr. Ipek Borman, former member of the Turkish Cypriot negotiation team.

Ιστορικές Έρευνες και Βιβλία για Γυναίκες

Αν έχετε διεξάγει κάποια έρευνα σχετικά με την ιστορία της γυναίκας της Κύπρου η βιβλίο που αφορά και τις γυναίκες της Κύπρου θα χαρούμε να τη δημοσιεύσουμε
 
March 4, 2022

Βία στην Οικογένεια

Το βιβλίο βία στην οικογένεια αναφέρεται στην εμφάνιση της βίας κατά των γυναικών και στο κίνημα για την πάταξη του, Παγκόσμια και στην Κύπρο. Κεντρικό του μήνυμα είναι ότι «Υπάρχει ελπίδα για την εξάλειψη της βίας».
March 3, 2022

Η Κύπρια

Έχει κυκλοφορήσει ο Α’ τόμος του πρωτοποριακού έργου Η ΚΥΠΡΙΑ που αναφέρεται στην ιστορία της Κυπρίας και είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που υπάρχει και εξετάζει αποκλειστικά τη γυναίκα της Κύπρου και το ρόλο της μέσα στην κυπριακή κοινωνία.
March 3, 2022

Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου

Το βιβλίο Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο ιστορικό βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή της Πριγκίπισσας Άννας της Κύπρου, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και στην Ευρώπη τον 15 αιώνα. Η Άννα, μια γυναίκα δυναμική, που σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής της, είναι κόρη του βασιλιά Ιανού της Κύπρου και της Καρλόττας των Βουρβόνων.
March 3, 2022

Princess Anne of Cyprus small biography

Princess Anne of Cyprus, the daughter of Janus and Charlotte of Bourbon is born in Nicosia in 1418. In 1431, at the age of 14, is betrothed to Amadeus, the son of the Duke of Savoy, who dies a few days after the signature of their marriage contract. Six months later she is betrothed to his younger brother Louis. Their marriage is initially celebrated in Nicosia, through representation in October 1433. On the 7th of February 1434 the wedding is celebrated again, in splendidness, in Chambery the capital of Savoy.
March 2, 2022

Μητριαρχία-Πατριαρχία…

Είναι άραγε η ιστορία που διδασκόμαστε η αληθινή! Είναι άραγε αλήθεια ότι ο μισός πληθυσμός της γης, οι γυναίκες, δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στην εξελεγκτική πορεία της ανθρωπότητας! Ήταν άραγε πάντοτε οι γυναίκες το κατώτερο, το ατελές, το αδύνατο και το περιφρονημένο φύλο!
March 2, 2022

Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή

Το βιβλίο «Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή» θέτει ορισμένες σκέψεις γύρω από το ζήτημα του έμφυλου βιώματος μέσα από τα παρακάτω λόγια:
“Αν γεννιόσουν αγόρι θα ήσουν διαφορετική; Αν γεννιόσουν κορίτσι θα ήσουν διαφορετικός; Διαφορετική ως προς τι; Τι σημαίνει να είσαι αγόρι σε μια κοινωνία; Πως μεγαλώνει ένα κορίτσι σε μια δυτική κοινωνία; Ποιος ο ρόλος του άντρα σε μια κυπριακή οικογένεια;
March 2, 2022

«Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους»

Το παιδικό έργο «Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους» μέσα από το ακόλουθο παράδειγμα χρωμάτων τοποθετεί τον αναγνώστη απέναντι στις έμφυλες επιλογές, δίνοντας μια άλλη σκοπιά:
“Είσαι για μια λεξιμαχία; Πρέπει να σε προειδοποιήσω πως πρόκειται για μια λεξιμαχία για δυνατά μυαλά. Για μυαλά που είναι έτοιμα να «κάψουν» ή έστω να «σπάσουν» στερεότυπα.

Χειροτεχνήματα γυναικών προς πώληση

Τηλ: 003599671214, Email: pyrgos.com@cytanet.com.cy

April 10, 2022

Η εφημερίδα «η άποψη μας», εγκαινιάζει σελίδα για πώληση χειροτεχνημάτων γυναικών

Η εφημερίδα «η άποψη μας», εγκαινιάζει σελίδα για πώληση χειροτεχνημάτων γυναικών. Αν ενδιαφέρεστε να διαθέστε προς πώληση τα χειροτεχνήματα σας μέσω της εφημερίδας μας, στείλετε μας, μια φωτογραφία του αντικειμένου, το τηλέφωνο σας και την τιμή πώλησης στην πιο πάνω διεύθυνση.

Υπηρεσίες και Τηλέφωνα για Βία στην Οικογένεια και Άλλα

April 11, 2022

Υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΠΑΒΟ προς τα θύματα βίας στην οικογένεια

Γραμμή Αμεσης Βοήθειας 1440: Η Γραμμή Άμεσης Βοήθειας 1440 λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα από επαγγελματίες Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Προσφέρει στήριξη, ενδυνάμωση, ενημέρωση και καθοδήγηση στα θύματα , σε επαγγελματίες και στο ευρύτερο κοινό.