Επιμορφωτικα Σεμινάρια Ενδυνάμωσης της Συμμετοχής των Γυναικών στην Πολιτική
October 31, 2022International Day of the Girl Child
November 2, 2022Η Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος της ΦΩΝΗΣ και Έντιμη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας, κα Lady Dorrian παρουσιάζουν το θέμα κατά τη διάρκεια του σεμιναριου
Είναι γνωστό ότι οι δικαστές διστάζουν να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια που δεν συνδέονται άμεσα με την εργασία τους. Όμως σήμερα οι καταστάσεις έχουν αλλάξει και φαινόμενα που άλλοτε αφήνονταν ασχολίαστα και αντιμετωπίζονταν με ένα πατριαρχικό τρόπο, τώρα δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό οι δικαστές και τα άτομα που χειρίζονται αυτά τα θέματα, πρέπει πλέον να είναι ευαισθητοποιημένοι και να γνωρίζουν σε βάθος το θέμα που εξετάζουν και εκδικάζουν διότι αφορά ανήλικα παιδιά και ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που μέχρι σήμερα δεν τολμούσαν να εκστομίσουν το πρόβλημα τους. Αυτό είναι και σημαντικό, αλλά και απαραίτητο, για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια σωστή απόφαση.
Λαμβάνοντας υπόψη την επιφύλαξη των δικαστών να συμμετέχουν σε σεμινάρια, αυτού του τύπου, χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη συμμετοχή των δικαστών Επαρχιακών Δικαστηρίων και Κακουργιοδικείων, στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο που διοργανώθηκε από τη Σχολή Δικαστών Κύπρου σε συνεργασία με τη «Φωνή» και με επίσημη προσκεκλημένη την Έντιμη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας, κα Lady Dorrian.
Στιγμιότυπα από το εκπαιδευτικό σεμινάριο
Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κα Περσεφόνη Παναγή, επισήμανε ότι για κάθε ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία, η ορθή μεταχείριση των παιδιών στα συστήματα απονομής δικαιοσύνης θα πρέπει να θεωρείται ζήτημα υψίστης σημασίας. Ο Διευθυντής της Σχολής Δικαστών κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, τόνισε την σημαντικότητα του Σεμιναρίου - το πρώτο του είδους του που διοργανώνεται για κύπριους δικαστές – αφού μέχρι πρόσφατα στην Κύπρο και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης δεν υπήρχε η ορθή αντιμετώπιση ενός παιδιού, ειδικά σε υποθέσεις κακοποίησης του.
Στο χαιρετισμό της η κα Παπαδοπούλου τόνισε ότι ο ρόλος του Συμβουλίου ΦΩΝΗ είναι να είναι σύμμαχος, αρωγός του έργου και να προσφέρει στήριξη σε κάθε ανάγκη της Δικαστικής εξουσίας. Η συνεργασία με τη Σχολή Δικαστών και η συνδιοργάνωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι μια ένδειξη της βούλησης και δέσμευσης για συνεργασία. Επιπρόσθετα τόνισε ότι για να επιτευχθεί η καλύτερη και ορθότερη απονομή της δικαιοσύνης πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν είναι όλοι όσοι έρχονται ενώπιον της το ίδιο. Ότι οφείλουμε να προσαρμόζουμε τη διαδικασία στις ανάγκες των πιο ευάλωτων από εμάς.
Στο σεμινάριο μίλησε και η κα Δέσπω Μιχαηλίδου, Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού η οποία τόνισε την βασική ανάγκη ο Δικαστής να ‘‘υιοθετήσει μια παιδοκεντρική ματιά’’ ούτως ώστε να κατανοήσει ότι ένα παιδί, είτε βρεθεί στην θέση του κοινού μάρτυρα ή του κατηγορούμενου, παραμένει παιδί ‘‘και ότι σε κάθε περίπτωση κατά την εφαρμογή του Νόμου θα πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στο συμφέρον του παιδιού’’.
Κεντρική ομιλήτρια στο Σεμινάριο ήταν η Έντιμη Δικαστής Lady Dorrian. Στην εξαιρετική παρουσίασή της με θέμα «Τρόποι Χειρισμού Παιδιών ως Μαρτύρων», αφού περιέγραψε την εμπειρία της Σκωτίας και τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και την πρόοδο που επιτελέστηκε, επισήμανε με λεπτομέρεια τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα Δικαστήρια, την ανάγκη αλλαγής ως προς τη διαδικασία χειρισμού παιδιών ως μάρτυρες, την αποτελεσματικότητα των νέων κανόνων χωρίς να επηρεάζεται η διασφάλιση δίκαιης δίκης και την ανάγκη οι δικαστές να έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν ανήλικους μάρτυρες.
Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι μέσα σε αυτήν την συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία η μετεκπαίδευση όλων, χωρίς καμιά εξαίρεση, είναι πολύ σημαντική και πρέπει να θεωρείται ως ένα αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης διαδικασίας.
Ελπίζουμε ότι τώρα που έγινε η αρχή οι δικαστές θα παρακολουθήσουν και σεμινάρα ειδικά για την εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς και βίας κατά των γυναικών, που είναι και αυτά εξειδικευμένα και πολύ σημαντικά θέματα, που χρειάζονται ειδικό χειρισμό.