Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022

αρ. 7

To θέμα του μήνα

January 20, 2023

Επισκόπηση της χρονιάς που πέρασε και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε το 2023

Αγαπητές Αναγνώστριες Αγαπητοί Αναγνώστες

Αποχαιρετήσαμε αισίως και το 2022. Ένας άλλος χρόνος γεμάτος προκλήσεις έφυγε. Ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και πολλά μακροχρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, όπως η διαφθορά, η βία κατά των γυναικών, η σεξουαλική παρενόχληση, οι γυναικοκτονίες, τα προβλήματα στην αστυνομία, το πρόβλημα με το σωφρονιστικό ίδρυμα και η αντιμετώπιση του, «οι αποφάσεις» της Εισαγγελίας, η νομοθεσία σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τα πάμπολα προβλήματα της Παιδείας, η μακροχρόνια προεκλογική εκστρατεία, που ομολογουμένως μας κούρασε για διάφορους λόγους και πολλά αλλά.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

January 20, 2023

Ίδρυση Πλατφόρμας για Ενσωμάτωση του Έμφυλου Προϋπολογισμού εξαγγέλθηκε κατά τη διάρκεια Σεμιναρίου με θέμα «Ο ρόλος του έμφυλου προϋπολογισμού»

Πλατφόρμα για Ενσωμάτωση του Εμφυλου Προϋπολογισμού, στην οποία θα συμμετέχουν γυναικείες και άλλες μη-κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, στατιστικολόγοι, αναλυτές και ερευνητικά κέντρα, ήταν ένα από τα μέτρα που εξήγγειλε το Ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ, κατά τη διάρκεια της  ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Ο ρόλος του έμφυλου προϋπολογισμού στον κρατικό προϋπολογισμό» που διοργάνωσε στις 11 Ιανουαρίου 2023, το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ και το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός κρατικών λειτουργών και μη-κυβερνητικών οργανώσεων.
January 20, 2023

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος ΦΗΜΟΝΟΗ συνάντησε το Γενικό Ελεγκτή για να συζητήσει το θέμα του έμφυλου ελέγχου

Το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ συνεχίζει την εκστρατεία του για την ενσωμάτωση του έμφυλου προϋπολογισμού στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι αυτό θα βοηθήσει στην δικαιότερη κατανομή των δημόσιων πόρων και θα συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς.
January 20, 2023

Ετοιμασία προγράμματος για αξιολόγηση της Προόδου σε θέματα Διαφθοράς ζήτησε η  Πρόεδρος του ιδρύματος ΦΗΜΟΝΗ Μαίρη Πύργου από  τον κ. Κυριάκο Κόκκινο, Υφυπουργό Καινοτομίας

Η Πρόεδρος του ιδρύματος ΦΗΜΟΝΗ Μαίρη Πύργου είχε συνάντηση με τον κ Κυριάκο Κόκκινο, Υφυπουργό Καινοτομίας, για να συζητήσουν την ετοιμασία λογισμικού προγράμματος, το οποίο θα καταγράφει τα μέτρα και τις δραστηριότητες που προωθούνται για την πάταξη της διαφθοράς από τα Υπουργεία, τη Βουλή, την Αστυνομία τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους οργανισμούς.
January 20, 2023

Μέλη του Συμβουλίου του LOBBYISTS AND PUBLIC AFFAIRS PROFESSIONALS (LPAP) συνάντησαν την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς

Μέλη του συμβουλίου του LOBBYISTS AND PUBLIC AFFAIRS PROFESSIONALS (LPAP) συνάντησαν την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς για να πληροφορηθούν για τα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει η Αρχή για να ενημερώσει το κυπριακό κοινό για τις πρόνοιες των τριών νομοσχεδίων.
January 20, 2023

Οι πεποιθήσεις και απόψεις των νέων για τη Διαφθορά

Στις 9 Δεκεμβρίου Μέρα κατά της διαφθοράς η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο, «Διερευνώντας τις πεποιθήσεις και απόψεις των νέων για την Διαφθορά». Στη συζήτηση προσκάλεσε φοιτητές πανεπιστήμιων της Κύπρου να συζητήσουν το θέμα και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Προσκάλεσε επίσης και συνδέσμους που ασχολούνται με την πάταξη της διαφθοράς να μιλήσουν για τη δράση τους.
January 20, 2023

Το Ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ με επιστολές στα επιτελεία των υποψηφίων και στα τηλεοπτικά κανάλια διαμαρτύρεται για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στις συζητήσεις

Το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ στις 7 Νοεμβρίου, με επιστολές προς τα επιτελεία των υποψήφιων Προέδρων, και των τηλεοπτικών καναλιών διαμαρτυρήθηκε για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στις συζητήσεις.
January 20, 2023

Α European Whistleblowing Institute was inaugurated on December 2022

Mary Pyrgos who represents Cyprus in the Whistleblowers International Network (WIN), had the opportunity to participate at the launch event of the European Whistleblowing Institute, which stemmed from a deep belief that there is an enormous societal gain if we become better at organising for truth. Its aim is to become the leading institute in Europe for advancing whistleblower empowerment, acceptance, and safeguarding.
January 20, 2023

Η Πατριαρχία, oι ελλείψεις σε νομικά μέτρα και η αδράνεια της Αστυνομίας είναι μερικά από τα προβλήματα που εντόπισε η GREVIO για τη βία κατά των γυναικών

H Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που ετοιμάσθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης προβλέπει την ίδρυση μιας Επιτροπής από εμπειρογνώμονες, που ονομάζεται GREVIO. Στόχος της επιτροπής είναι η αξιολόγηση προόδου στο θέμα της βίας στην Οικογένεια στα ευρωπαϊκά κράτη.
January 20, 2023

Η Μαίρη Πύργου προσφέρει στο ΣΠΑΒΟ και στο Υπουργείο Παιδείας 150 αντίτυπα του βιβλίου της «Βία στην οικογένεια και το κίνημα για την αντιμετώπιση της» με στόχο την πρόληψη

Η Μαίρη Πύργου πρόσφερε 150 αντίτυπα του βιβλίου της, Βία στην οικογένεια αξίας 5250 ευρώ,  στο ΣΠΑΒΟ και στο Υπουργείο Παιδείας για να σταλούν σε δημοτικά σχολεία απόμακρων αγροτικών περιοχών καθώς και σε σχολεία της κατεχόμενης Κύπρου.
January 20, 2023

Τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, προσκάλεσαν τη Μαίρη Πύργου, Πρόεδρο του Ιδρύματος ΦΗΜΟΝΟΗ και την Μeral Akinci, Πρόεδρο της τουρκοκυπριακής οργάνωσης KAYAK να μιλήσουν σε ραδιοφωνική εκπομπή των ΗΕ, για τις εμπειρίες τους σχετικά με την εμφάνιση του προβλήματος της βίας στην οικογένεια στην Κύπρο

Τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο προσκάλεσαν τη Μαίρη Πύργου, Πρόεδρο του Ιδρύματος ΦΗΜΟΝΟΗ και την Μeral Akinci, Πρόεδρο της τουρκοκυπριακής οργάνωσης KAYAK να μιλήσουν σε ραδιοφωνική εκπομπή των ΗΕ, για τις εμπειρίες τους σχετικά με την εμφάνιση του προβλήματος της βίας στην οικογένεια το 1983, τι έχει επιτευχθεί και τι κατά την άποψη τους πρέπει να γίνει, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και για την πρόληψη.
January 19, 2023

AEJ Cyprus on the European Media Freedom Act
“Media Freedom challenges in Cyprus and in Europe”

The Association for European Journalists (AEJ) – Cyprus organized a public discussion titled “Media Freedom in Cyprus and in Europe” on Tuesday, 22 November 2022. Τhe event was held in the framework of the action titled “Journalists Action for a Common European Cyprus”, supported under the Grow Civic Program financed by the European Union in the framework of the Aid Programme for the Turkish Cypriot community.
January 19, 2023

Στην Ανδρούλλα Χριστοφίδου Henriques απονέμεται το Βραβείο “Στέλλα Σουλιώτη” 2022

Στην Ανδρούλλα Χριστοφίδου Henriques,  ιδρύτρια και επίτιμη Πρόεδρό της ΜΚΟ Cyprus Stop Trafficking, απονεμήθηκε το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Στέλλα Σουλιώτη" 2022 για να την τιμήσουν για την 15χρονη προσφορά της στα θύματα σωματεμπορίας.
January 19, 2023

Ένας άνδρας και μια απόφαση μπορούν να κλείσουν και πάλιν τις γυναίκες στα σπίτια τους

Τις τελευταίες μέρες οι Τουρκοκύπριες αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση στην πορεία τους, προς την ισότητα. Σε σεμινάριο που διοργανώθηκε για τις γυναίκες στην  κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο καθηγητής Δρ Αχμέτ Ουνσάλ, που διορίσθηκε από την Τουρκία ως  επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων, ανέπτυξε τη θεωρεία του σχετικά με τα καθήκοντα μιας «αποδεκτής συζύγου» σύμφωνα με το Ισλάμ.
January 19, 2023

To Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα
«Η ειρήνη μας αφορά. H συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και στην επίλυση συγκρούσεων.»

Με αφορμή την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με την εφαρμογή των Ψηφισμάτων 1820 (2008), 1888 (2009), 1960 (2010), 2106 (2013) και 2467 (2019) που περιλαμβάνει εισηγήσεις για στρατηγικές δράσεις σχετικά με τη σεξουαλική βία σε βάρος γυναικών και παιδιών σε καταστάσεις ένοπλης σύρραξης και την ευθύνη όλων των κρατών προκειμένου να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διωχθούν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων εκείνων σχετικά με τη σεξουαλική βία και άλλες μορφές βίας σε βάρος γυναικών και κοριτσιών, το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τίτλο: «Η ειρήνη μας αφορά: η συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και την επίλυση συγκρούσεων.»
January 19, 2023

Φύλο και εκπαίδευση: Θεωρεία πολιτική, πρακτικές

Το Σεμινάριο με θέμα «Φύλο και Εκπαίδευση: Θεωρεία, Πολιτική, Πρακτικές» διοργανώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής για να συζητηθούν μεταξύ άλλων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γυναίκες και άνδρες εκπαιδευτικοί στα σχολεία και να προτείνουν μέτρα για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και τη σεξουαλική αγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα.
January 19, 2023

Συνάντηση Μαίρης Πύργου Προέδρου του Ιδρύματος ΦΗΜΟΝΟΗ και της Μαρίας Κολά, Προέδρου του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου

Μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Νεολαίας η Πρόεδρος του ιδρύματος ΦΗΜΟΝΟΗ Μαίρη Πύργου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Συμβουλίου Νεολαίας κ. Μαρία Κολά για να πληροφορηθεί για τις απόψεις των νέων σε διάφορα θέματα και να συζητήσουν μια πιθανή συνεργασία σχετικά με θέματα όπως τη διαφθορά, τη βία στην οικογένεια, τις σχέσεις μεταξύ των φύλων, το αναλυτικό πρόγραμμα  και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η δράση των Γυναικών στην Κύπρο

January 23, 2023

Το ΣΠΑΒΟ παρουσιάζει το πρόβλημα της βίας στην Οικογένεια και τον τρόπο αντιμετώπισης, για άλλη μια χρονιά μέσα από διαλέξεις και εκδηλώσεις

Φέτος για άλλη μια φορά το ΣΠΑΒΟ κυριάρχησε με τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε. Τη δράση του συνδέσμου και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που είχε προγραμματίσει  για το καθιερωμένο 16ήμερο, παρουσίασε η Μαρία Κούσιου, Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ σε Δημοσιογραφική διάσκεψη. 
January 23, 2023

Η Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα Ίσες Ευθύνες και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ)διοργάνωσαν Επιμορφωτική διάλεξη στην Αγία Νάπα

Η Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα Ίσες Ευθύνες και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, με αφορμή της Μέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διοργάνωσαν Επιμορφωτική διάλεξη στην Αγία Νάπα , με θέμα «Οικογένεια και Σχέσεις: Γέφυρες Προστασίας και Ασφάλειας».
January 20, 2023

Μεσογειακό Συμπόσιο, της BPW Cyprus με θέμα: “Women leading the way in our new reality”

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών BPW Cyprus, τιμώντας  την Παγκόσμια μέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, για άλλη μια χρονιά,  διοργάνωσε το 5ο Μεσογειακό Συμπόσιο, με θέμα “Women leading the way in our new reality” που πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2022 στο Royal Hall στην Λευκωσία. Στο συνέδριο Γυναίκες από τη Μεσόγειο και όλο τον κόσμο, συζήτησαν θέματα ενδυνάμωσης και συνεργασίας.

Οι δράσεις των Γυναικών Παγκόσμια

January 20, 2023

Διαδηλώσεις και συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η Τουρκία με εντολή Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών το 2021 διότι όπως ανάφερε η επίσημη ανακοίνωση οι νόμοι της χώρας προστατεύουν επαρκώς τις γυναίκες και δεν χρειάζεται η Σύμβαση.
January 20, 2023

The 5th UfM Ministerial Meeting on “Strengthening the Role of Women in Society”

The 5th UfM Ministerial Meeting on Strengthening the Role of Women in Society was held on October 26, 2022 in Madrid. It was hosted by the Minister of Gender Equality of Spain, Irene Montero, with the presence of the European Commissioner for Equality, Helena Dalli and the UfM Secretary General, Nasser Kamel.
January 20, 2023

Τεράστιες διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά της βίας εναντίον των γυναικών

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία για να καταγγείλουν τις δυσλειτουργίες της δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τα σεξουαλικά εγκλήματα και για να ζητήσουν νέα νομοθεσία για το θέμα.
January 20, 2023

Jennifer Jones, president of Rotary International talks to in-cyprus about the organisation’s humanitarian work (video)

Jennifer Jones, the first woman to become president of Rotary International, visited Cyprus to take part in the International Rotary Institute conference, held in Limassol between November 9-13.

Ιστορικές Έρευνες και Βιβλία για Γυναίκες

Αν έχετε διεξάγει κάποια έρευνα σχετικά με την ιστορία της γυναίκας της Κύπρου η βιβλίο που αφορά και τις γυναίκες της Κύπρου θα χαρούμε να τη δημοσιεύσουμε
 
March 4, 2022

Βία στην Οικογένεια

Το βιβλίο βία στην οικογένεια αναφέρεται στην εμφάνιση της βίας κατά των γυναικών και στο κίνημα για την πάταξη του, Παγκόσμια και στην Κύπρο. Κεντρικό του μήνυμα είναι ότι «Υπάρχει ελπίδα για την εξάλειψη της βίας».
March 3, 2022

Η Κύπρια

Έχει κυκλοφορήσει ο Α’ τόμος του πρωτοποριακού έργου Η ΚΥΠΡΙΑ που αναφέρεται στην ιστορία της Κυπρίας και είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που υπάρχει και εξετάζει αποκλειστικά τη γυναίκα της Κύπρου και το ρόλο της μέσα στην κυπριακή κοινωνία.
March 3, 2022

Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου

Το βιβλίο Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο ιστορικό βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή της Πριγκίπισσας Άννας της Κύπρου, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και στην Ευρώπη τον 15 αιώνα. Η Άννα, μια γυναίκα δυναμική, που σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής της, είναι κόρη του βασιλιά Ιανού της Κύπρου και της Καρλόττας των Βουρβόνων.
March 3, 2022

Princess Anne of Cyprus small biography

Princess Anne of Cyprus, the daughter of Janus and Charlotte of Bourbon is born in Nicosia in 1418. In 1431, at the age of 14, is betrothed to Amadeus, the son of the Duke of Savoy, who dies a few days after the signature of their marriage contract. Six months later she is betrothed to his younger brother Louis. Their marriage is initially celebrated in Nicosia, through representation in October 1433. On the 7th of February 1434 the wedding is celebrated again, in splendidness, in Chambery the capital of Savoy.
March 2, 2022

Μητριαρχία-Πατριαρχία…

Είναι άραγε η ιστορία που διδασκόμαστε η αληθινή! Είναι άραγε αλήθεια ότι ο μισός πληθυσμός της γης, οι γυναίκες, δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στην εξελεγκτική πορεία της ανθρωπότητας! Ήταν άραγε πάντοτε οι γυναίκες το κατώτερο, το ατελές, το αδύνατο και το περιφρονημένο φύλο!
March 2, 2022

Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή

Το βιβλίο «Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή» θέτει ορισμένες σκέψεις γύρω από το ζήτημα του έμφυλου βιώματος μέσα από τα παρακάτω λόγια:
“Αν γεννιόσουν αγόρι θα ήσουν διαφορετική; Αν γεννιόσουν κορίτσι θα ήσουν διαφορετικός; Διαφορετική ως προς τι; Τι σημαίνει να είσαι αγόρι σε μια κοινωνία; Πως μεγαλώνει ένα κορίτσι σε μια δυτική κοινωνία; Ποιος ο ρόλος του άντρα σε μια κυπριακή οικογένεια;
March 2, 2022

«Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους»

Το παιδικό έργο «Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους» μέσα από το ακόλουθο παράδειγμα χρωμάτων τοποθετεί τον αναγνώστη απέναντι στις έμφυλες επιλογές, δίνοντας μια άλλη σκοπιά:
“Είσαι για μια λεξιμαχία; Πρέπει να σε προειδοποιήσω πως πρόκειται για μια λεξιμαχία για δυνατά μυαλά. Για μυαλά που είναι έτοιμα να «κάψουν» ή έστω να «σπάσουν» στερεότυπα.

Χειροτεχνήματα γυναικών προς πώληση

Τηλ: 003599671214, Email: pyrgos.com@cytanet.com.cy

April 10, 2022

Η εφημερίδα «η άποψη μας», εγκαινιάζει σελίδα για πώληση χειροτεχνημάτων γυναικών

Η εφημερίδα «η άποψη μας», εγκαινιάζει σελίδα για πώληση χειροτεχνημάτων γυναικών. Αν ενδιαφέρεστε να διαθέστε προς πώληση τα χειροτεχνήματα σας μέσω της εφημερίδας μας, στείλετε μας, μια φωτογραφία του αντικειμένου, το τηλέφωνο σας και την τιμή πώλησης στην πιο πάνω διεύθυνση.

Υπηρεσίες και Τηλέφωνα για Βία στην Οικογένεια και Άλλα

April 11, 2022

Υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΠΑΒΟ προς τα θύματα βίας στην οικογένεια

Γραμμή Αμεσης Βοήθειας 1440: Η Γραμμή Άμεσης Βοήθειας 1440 λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα από επαγγελματίες Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Προσφέρει στήριξη, ενδυνάμωση, ενημέρωση και καθοδήγηση στα θύματα , σε επαγγελματίες και στο ευρύτερο κοινό.