
Φύλο και εκπαίδευση: Θεωρεία πολιτική, πρακτικές
January 19, 2023
Ένας άνδρας και μια απόφαση μπορούν να κλείσουν και πάλιν τις γυναίκες στα σπίτια τους
January 19, 2023Με αφορμή την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με την εφαρμογή των Ψηφισμάτων 1820 (2008), 1888 (2009), 1960 (2010), 2106 (2013) και 2467 (2019) που περιλαμβάνει εισηγήσεις για στρατηγικές δράσεις σχετικά με τη σεξουαλική βία σε βάρος γυναικών και παιδιών σε καταστάσεις ένοπλης σύρραξης και την ευθύνη όλων των κρατών προκειμένου να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διωχθούν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων εκείνων σχετικά με τη σεξουαλική βία και άλλες μορφές βίας σε βάρος γυναικών και κοριτσιών, το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τίτλο: «Η ειρήνη μας αφορά: η συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και την επίλυση συγκρούσεων.»
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Σούλα Χατήκυριακου, πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου, στο σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία στην παρουσία πρέσβεων, διπλωματών, εκπροσώπων πρεσβειών, γυναικείων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Μερικές/οι από τις/τους συνέδρους στην εκδήλωση
Χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Μενέλαος Μενελάου. Ομιλήτριες ήταν η Σταύρη Καλοψιδιώτου, Δρ. Διεθνούς Δικαίου και Μέλους Εκτελεστικού Συμβουλίου ΠΟΓΟ, η Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και η Σούλα Ζαβου, Ελληνοκύπρια Συμπρόεδρος της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής για το Φύλο.
Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε στην εμπειρία των γυναικών της Κύπρου, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων κατά την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών και του 1974, οι οποίες έπεσαν θύματα βίας και βιασμών από τον Τουρκικό στρατό αλλά και από φασιστικές ομάδες και απο τις δύο κοινότητες.
Ο κ. Μενελάου αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής των γυναικών στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. Στη συνέχεια η κ. Καλοψιδιώτου, έθεσε τη διεθνή διάσταση του ζητήματος της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες ενώ κ. Αντωνίου και η κ. Ζαβού παρουσίασαν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 και το Σχέδιο δράσης για τους τρόπους διασφάλισης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στη διαδικασία διευθέτησης/ μια αναμενόμενη διαδικασία διευθέτησης και την πορεία εφαρμογής του αντίστοιχα.
Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι παρευρισκόμενες και οι παρευρισκόμενοι υπογράμμισαν τη σημασία της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας ως όπλο πολέμου και αναφέρθηκαν στην ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι ενώ έχουν εκπονηθεί Σχέδια Δράσης, εντούτοις, ο προϋπολογισμός που υπάρχει προς υλοποίηση τους είναι πολύ περιορισμένος. Συγκεκριμένα, ο πενταετής προϋπολογισμός για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 είναι μόλις 180 χιλιάδες ευρώ. Το γεγονός αυτό αφενός καταδεικνύει την ελλιπή πολιτική βούληση που υπάρχει και αφετέρου τις δυνατότητες που υπάρχουν για την πραγματική υλοποίηση των σχεδίων δράσης.