To Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα«Η ειρήνη μας αφορά. H συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και στην επίλυση συγκρούσεων.»
January 19, 2023AEJ Cyprus on the European Media Freedom Act“Media Freedom challenges in Cyprus and in Europe”
January 19, 2023Τις τελευταίες μέρες οι Τουρκοκύπριες αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση στην πορεία τους, προς την ισότητα.
Σε σεμινάριο που διοργανώθηκε για τις γυναίκες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο καθηγητής Δρ Αχμέτ Ουνσάλ, που διορίσθηκε από την Τουρκία ως επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων, ανέπτυξε τη θεωρεία του σχετικά με τα καθήκοντα μιας «αποδεκτής συζύγου» σύμφωνα με το Ισλάμ.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα Bugün Kıbrıs, ο νέος «επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων», μίλησε σε ακροατήριο γυναικών που συγκεντρώθηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να τον ακούσουν. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, διατύπωσε απόψεις μιας άλλης εποχής και έδωσε συμβουλές στις τουρκοκύπριες σχετικά με το πως πρέπει να συμπεριφέρονται.
Συγκεκριμένα τις συμβούλευσε τα πιο κάτω
- «Όταν μια κοπέλα βρίσκει ταίρι, είναι απαραίτητο να το παντρευτεί αμέσως χωρίς να περιμένει.
-Η θρησκεία μας λέει να παντρεύεστε και να αυξάνετε τον αριθμό σας, να πολλαπλασιάζεστε. Λέει ότι οι πιστοί του Μωάμεθ πρέπει να είναι πολυάριθμοι, γι’ αυτό παντρευτείτε.
-Κάποιοι άνθρωποι παντρεύονται, περνούν τα χρόνια και ακόμα δεν έχουν παιδιά, γιατί;(Λένε) έχουμε μια γάτα! Αποκλείεται. Ο λόγος του γάμου είναι η αναπαραγωγή, η τεκνοποίηση. Όχι για να διασκεδάσουμε!
-Ένας παντρεμένος άνδρας πρέπει να φροντίζει τη γυναίκα του, αν δεν μπορείς, μην παντρευτείς. […]
-Είναι επίσης καθήκον των ανδρών να πληρώνουν τα έξοδα στέγασης, ένδυσης και υγείας. Μπορείτε να αγοράσετε μια μαντήλα για 150 χιλιάδες λίρες ή 15 λίρες. Ένας άνθρωπος θα αγοράσει ό,τι μπορεί να αντέξει οικονομικά.
-Οι άνθρωποι παντρεύονται για να αναπαραχθούν. Ως εκ τούτου, η γυναίκα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του συζύγου της στο κρεβάτι. Οι ανάγκες της θα ικανοποιηθούν.
-Η γυναίκα πρέπει να μείνει μακριά από όλους τους άνδρες εκτός από τον σύζυγό της. Απαγορεύεται. Πρέπει να προστατεύσει την αγνότητά της.
-Ο Αλλάχ αγαπά τον παντρεμένο υπηρέτη Του περισσότερο από τον ανύπαντρο υπηρέτη Του. Το λιγότερο αγαπημένο πράγμα του Αλλάχ είναι το διαζύγιο.
Οι αναχρονιστικές απόψεις του Αχμέτ Ουνσάλ, σε εκδήλωση των Τουρκοκύπριων γυναικών και οι τοποθετήσεις του για τη θέση της γυναίκας αλλά και για άλλα θέματα, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, από όλες τις προοδευτικές γυναίκες, άνδρες και από πολλά σωματεία. Και ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση από τα καθήκοντά του ως «διευθυντή» του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων».
Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η αντίδραση της «βουλεύτριας» του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά. Η Ντογούς που είναι πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του ΡΤΚ, μετά την ομιλία του Αχμέτ Ουνσάλ, σε συγκέντρωση για τον ρόλο της γυναίκας στην μουσουλμανική θρησκεία, ανέφερε ότι ο Αχμέτ Ουνσάλ, έχει πρόβλημα με τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά τον πολιτικό γάμο. «Ο Αχμέτ Ουνσάλ πρέπει να απολυθεί. Ξεπέρασε τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του και ανέλαβε αυτό που στα κυπριακά λέμε αυτός που προωθεί γυναίκες (πάτρονος)».Ο Ουνσάλ λέει στις γυναίκες πώς να ζήσουν, πώς να ντύνονται, αν θα χωρίσουν, αν θα κάνουν παιδί ή όχι, που είναι παρωχημένες αντιλήψεις. Πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι «κοιτίδες επώασης - αναπαραγωγής» και οι άνδρες «μηχανές χρημάτων» και ότι οι γυναίκες δεν είναι ανθρώπινα όντα αλλά «ιδιοκτησίες» που υπόκεινται στους άνδρες, πρόσθεσε η Ντογούς Ντεριά..... αυτό το άτομο που λέει στις γυναίκες ότι ‘είστε υποχρεωμένες να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα του άντρα σας στο κρεβάτι’ πρέπει άμεσά να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του. Μπορεί ο ίδιος να μην γνωρίζει ότι η χώρα που ήρθε είναι η Κύπρος, αλλά θέλουμε να ξέρει ότι οι Κύπριες γυναίκες δεν ρωτούν τους άντρες πόσα παιδιά θα κάνουν, τι δουλειά θα κάνουν, αν θα χωρίσουν ή με ποιον θα είναι». Λόγω αυτής της ριζοσπαστικής νοοτροπίας, συνέχισε, η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα όπου σκοτώνονται 3 γυναίκες την ημέρα. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να επιβάλλετε τον μεγαλομανή τρόπο ζωής σας σε εμάς τις γυναίκες ή στη χώρα μας», κατέληξε η Ντεριά.
Η γυναικεία οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις του Αχμέτ Ονσάλ με γραπτή ανακοίνωση που έδωσε σε δημοσιότητα την Τετάρτη.
«Τα πρόσφατα σχόλια του Αχμέτ Ουνσάλ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων από την Τουρκία, κατά των γυναικών μας έχουν ενοχλήσει ως Τουρκοκύπριες που έχουμε υιοθετήσει τη δημοκρατία ως τρόπο ζωής», αναφέρουν.
«Ως γυναίκες της ΡΤΚ που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να διασφαλίσουν την ισότητα των φύλων στη χώρα μας, να ενισχύσουν τη δημοκρατία και να καθιερώσουν μια ζωή αντάξια των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βλέπουμε τα λόγια του κ. Ουνσάλ ως ένα από τα πιο προφανή παραδείγματα της μισαλλόδοξης και πατριαρχικής κουλτούρας που προσπαθεί να εξαχθεί στη χώρα μας».
Στη συνέχεια οι γυναίκες του ΡΤΚ αναφέρουν, επίσης, ότι «θέλουμε να γίνει γνωστό ότι αυτοί που κατέστρεψαν τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και μετέτρεψαν την Τουρκία σε μια χώρα γνωστή για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των παιδιών δεν έχουν κανένα δικαίωμα να λένε στις γυναίκες της Κύπρου πώς να ζουν, πόσα παιδιά να κάνουν, πώς να οργανώνουν τις συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις ή αν θα πρέπει να συμμετέχουν στην επαγγελματική ζωή».
Θέση για την ομιλία του, πήραν και άνδρες συνδικαλιστές και άλλοι.
Ο γενικός γραμματέας του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ, σε γραπτή τοποθέτηση του ανέφερε ότι «δεν είναι η θέση του Αχμέτ Ουνσάλ, όπως δεν είναι η θέση κανενός άνδρα, να κρίνει και να εκφράσει άποψη για την εμπορευματοποίηση των γυναικών, για το πώς να ντύνονται και πώς να συμπεριφέρονται! Στην πραγματικότητα, αυτό που αναμένεται είναι να παραιτηθεί από τη θέση του το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, δεν περιμένουμε μια τέτοια συμπεριφορά από κάποιον με τόσο ξεπερασμένες απόψεις».
Ο δε γενικός γραμματέας της τ/κ συντεχνίας δασκάλων Κύπρου (KTÖS), Μπουράκ Μαβίς καταδίκασε τις οπισθοδρομικές απόψεις του κ. Ουνσάλ, για τη θέση της Κύπριας στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και για το ρόλο που διαδραματίζουν τα θρησκευτικά οικοτροφεία των κατεχομένων.
Σύμφωνα με τον Τ/κ συνδικαλιστή, ενώσεις που ανήκουν σε τουρκικές αιρέσεις οργανώνουν θρησκευτικές συζητήσεις σε τζαμιά και σπίτια και κατευθύνουν τα μικρά παιδιά σε μαθήματα Κορανίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, ο κ. Μαβίς αναφέρθηκε σε «θρησκευτικά σχολεία» που λειτουργούν ανεξέλεγκτα στα κατεχόμενα.
Ανέφερε σχετικά με αυτό το θέμα ο κ. Μαβίς ότι «Όπως ακριβώς δεν δεχόμαστε την πολιτική και οικονομική εκμετάλλευση των παιδιών πριν από την ενηλικίωσή τους, δεν δεχόμαστε επίσης ότι ένα παιδί που δεν έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης του, να κατευθύνεται προς τη θρησκευτική εκπαίδευση». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στις 4 Ιουλίου ζήτησαν πληροφορίες από το Υπουργείο παιδείας σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου που διοργανώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες βάσει του άρθρου 5 του νόμου για το δικαίωμα στην πληροφόρηση, αλλά παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ότι "η διοίκηση παρέχει πρόσβαση στις πληροφορίες ή τα έγγραφα που ζητούνται κατόπιν αίτησης εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της αίτησης", δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τα ζητούμενα θέματα».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του κ. Ουνσάλ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό που συμβαίνει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μια μικρή ένδειξη ότι πρέπει εμείς οι γυναίκες να είμαστε πολύ προσεκτικές, και να παρακολουθούμε τι γίνεται γύρω μας ώστε να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα τις οπισθοδρομήσεις διότι αν δεν αντιδράσουμε μπορεί να μας κλείσουν και πάλιν στο σπίτι, παρά τους μακροχρόνιους αγώνες που κάναμε για να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας και κάποια από τα δικαιώματα μας.