
Γυναίκες Αστυνομικοί θα Διερευνούν Θέματα Βιασμών
April 2, 2022
Η γυναικοκτονία μπορεί να προληφθεί: Κάνε τη σύνδεση
April 5, 2022Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης απευθύνει χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή με την ευκαιρία της 1ης Επιτόπιας Επίσκεψης της Επιτροπής GREVIO στην Κύπρο
Στις 16 Ιουνίου 2015 η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που προβλέπει σειρά μέτρων για την ενδυνάμωση των γυναικών και την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια και την βία κατά των γυναικών γενικότερα και το 2017 η Σύμβαση κυρώθηκε από τη Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2021 η Σύμβαση ψηφίστηκε σε νόμο από τη Βουλή και έκτοτε άρχισαν να τροποποιούνται οι νόμοι ώστε να συμπεριλάβουν τις πρόνοιες της Σύμβασης.
Η Σύμβαση μεταξύ άλλων προβλέπει και την ίδρυση της επιτροπής GREVIO (Rule 33, paragraph 6 of GREVIO’s Rules of Procedure), που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι εκπρόσωποι της GREVIO θα επισκέπτονται περιοδικά, τα κράτη που υπέγραψαν τη Σύμβαση για να αξιολογούν την πρόοδο. Η Κύπρος έστειλε το 2021 την σχετική έκθεση προόδου σε θέματα βίας στην οικογένεια και το Μάρτιο 2022 έφθασε τριμελής Επιτροπή για να αξιολογήσει την πρόοδο επί τόπου.
Κατά την επίσκεψη της η επιτροπή συνάντησε την Υπουργό Δικαιοσύνης, τα κυβερνητικά τμήματα που ασχολούνται με τη βία στην οικογένεια, το ΣΠΑΒΟ, καθώς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με την στήριξη των θυμάτων και την προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου παρευρέθηκε, στην εναρκτήρια συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειδικών GREVIO του Συμβουλίου της Ευρώπης με εκπροσώπους όλων των κυβερνητικών φορέων, που ασχολούνται με την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε εθνικό επίπεδο.
Αυτή είναι η πρώτη επιτόπια επίσκεψη που διενεργεί η Επιτροπή Grevio στην Κύπρο και έχει σκοπό να αξιολογήσει την πρόοδο και τα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δίδει η Σύμβαση.
Στην ομιλία της η Υπουργός, αναφέρθηκε στις σημαντικές τομές που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο τόσο σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο, όσο και στους τομείς της πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, της προστασίας θυμάτων και της αποτελεσματικής δίωξης των δραστών βίας.
Από το 2017 που κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καταρτίσθηκαν και ψηφίστηκαν σημαντικές νομοθεσίες για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών που περιέχονται στη Σύμβαση. Συστάθηκε το πρωτοποριακό «Σπίτι της Γυναίκας», ένα πολυθεματικό κέντρο στήριξης και ενδυνάμωσης των θυμάτων έμφυλης βίας, καθώς και ειδικά Κλιμάκια στην Αστυνομία για αποτελεσματική αντιμετώπιση των υποθέσεων αυτών.
Ανάφερε επίσης ότι στις 3 Μαρτίου 2022, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, συστάθηκε ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, το συντονισμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών για καταπολέμηση όλων των μορφών βίας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Η κα Υπουργός διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής GREVIO για τη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις καταστατικές αρχές της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και για τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την παροχή ενός ολιστικού πλαισίου προστασίας, στήριξης και ενδυνάμωσης των θυμάτων κάθε μορφής βίας. Ανάφερε τέλος ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα των επαφών της Επιτροπής με όλους τους αρμόδιους φορείς και ότι θα αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις βελτιωτικές Συστάσεις και Παρατηρήσεις που θα καταρτίσει η Επιτροπή μετά το πέρας της αξιολόγησής της.
Η τριμελής επιτροπή της GREVIO συνάντησε επίσης και τις Μη-Κυβερνητικές οργανώσεις για να ακούσει τα προβλήματα που συναντούν όταν προσπαθούν να βοηθήσουν τα θύματα
Η τριμελής επιτροπή που έφθασε στην Κύπρο για να αξιολογήσει την πρόοδο είχε επίσης συναντήσεις και με μη-κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα της βίας στην οικογένεια οι οποίες κλήθηκαν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ότι αφορά τις προσπάθειες τους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα θύματα.
Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Δικαστικό Σώμα, που έχει άμεση σχέση με την εκδίκαση υποθέσεων βίας και βιασμού αρνήθηκε να συναντήσει την Επιτροπή, κάτι που προβλέπουν οι διατάξεις της Σύμβασης.