
Πάταξη της Διαφθοράς. Μια πρόκληση για την Κοινωνία. Μια πρόκληση για τις Γυναίκες
March 30, 2022
Η Mine Atli εξελέγη Πρόεδρος του τουρκοκυπριακού κόμματος Communal Democracy Party
March 31, 2022Ο 36χρονός Προέδρος της Χιλή Gabriel Boric και η Ελληνική καταγωγής σύντροφος του Irina Karamanos, την μέρα της ορκωμοσίας
Μετά από μια θυελλώδη ιστορία, που στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, σημαδεύεται από την 17χρονη χούντα και τη δικτατορία του Πινοσέτ, (1973-1990), κατά τη διάρκεια της οποίας δολοφονούνται πέραν των 3065 ανθρώπων και βασανίζονται πέραν το 40 000, η Χιλή προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Οι μεταγενέστεροι Πρόεδροι μεταξύ των οποίων και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, Verónica Michelle Bachelet, της οποίας η οικογένεια ήταν θύμα του διδάκτορα, προσπαθούν να επαναφέρουν τη Δημοκρατία στη χώρα. Η δε εκλογή του 36χρονου υποψήφιου, του αριστερού συνασπισμού Gabriel Boric, που σπούδασε νομικά και Κοινωνικές Επιστήμες, και διετέλεσε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και που πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως το νέο Αλλιέντε, επιφέρει ανακούφιση στο λαό της Χιλής, αλλά και μεγάλες προσδοκίες.
Ο Gabriel Boric, είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αναμόρφωση των συστημάτων υγείας και συνταξιοδότησης, επέκταση των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και τον τερματισμό ενός αμφιλεγόμενου εξορυκτικού προγράμματος που επρόκειτο να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον. Υποσχέθηκε επίσης να προωθήσει μέτρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ήταν και θέμα προτεραιότητας του φεμινιστικού κινήματος, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την πάταξη της βίας κατά των γυναικών, τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και στέγη. Δεσμεύθηκε επίσης να προωθήσει
-Μέτρα για την ισότητα των φύλων
-Αύξηση των γυναικών στον τομέα της εργασία
-Μέτρα για να μικρύνει το χάσμα μισθών
-Αξιολόγηση της απλήρωτης εργασίας των γυναικών μέσα στο σπίτι με την ίδρυση Εθνικού συστήματος που θεωρεί την φροντίδα ως ανθρώπινο δικαίωμα
-Προώθηση μέτρων κατά της σεξουαλικής βίας
-Προώθηση μέτρων για την νομιμοποίηση της άμβλωσης και πολλά άλλα
Ο νέος Πρόεδρος ανάλαβε τα καθήκοντα του σε μια εποχή οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού αλλά και σε μια εποχή που προωθούνται συνταγματικές αλλαγές. Έχει επίσης να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 1% των κατοίκων της Χιλής έχει υπό την ιδιοκτησία του το 25% του πλούτου της χώρας. Η κατάσταση αυτή οδήγησε μάλιστα στην εξέγερση του 2019 κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολίτες ζητούσαν ένα νέο σύνταγμα. Επικεφαλής της Συντακτικής Συνέλευσης τέθηκε, σε μία ιστορική για τη χώρα στιγμή, μία ιθαγενης δασκάλα Ελίζα Λονκόν Αντιλέο. Αν και ο Gabriel Boric υποστηρίζεται από τους κομμουνιστές φαίνεται ότι τηρεί μια στάση ουδετερότητας με τους εύπορους πολίτες και δείχνει ότι θέλει να συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει να βοηθήσει τα άτομα που βίωσαν για χρόνια τη φτώχεια.
Η Ελίζα Λονκόν Αντιλέο, η ιθαγενής δασκάλα από τη φυλή των Μαπούτσε, ανέβηκε στο βάθρο ως η νέα Πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης που θα συντάξει το νέο Σύνταγμα της Χιλής
Σε ότι αφορά την εκλογή του η πολιτική αναλύτρια Claudia Heiss του πανεπιστημίου της Χιλής αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ήλθε στην εξουσία μέσα σε ένα κατατεμαχισμένο πολιτικό κλίμα, και δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και επομένως δεν θα μπορέσει να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα δε με τον ακαδημαϊκό Carlos Ruiz ο νέος Πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει το υπερσυντηρητικό μπλοκ για να μπορέσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.
Η εκλογή του Gabriel Boric παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι εκπροσωπεί μια νέα γενιά, που αν και δεν έζησε τη δικτατορία, έχει να αντιμετωπίσει όλες τις επιπτώσεις της. Η δε εκλογή του, δίδει ελπίδα στους νέους, διότι είναι μια από τις προσωπικότητες που ηγήθηκαν του φοιτητικού κινήματος μαζί με την Καμίλα Βαλιέχο και τον Τζόρτζιο Τζάκσον.
Εκτός από του ότι έχει κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Χιλής, μπορούμε να πούμε ότι έγραψε επίσης ιστορία επιλέγοντας ένα άνευ προηγουμένου υπουργικό συμβούλιο, γεμάτο με νέους ανθρώπους, φεμινίστριες και περιβαλλοντιστές.
Το Υπουργικό Συμβούλιο του Gabriel Boric στο οποίο βλέπουμε τις 14 Γυναίκες και τους 10 άνδρες που ανέλαβαν τα Υπουργεία(Santiago, Chile, Friday, Jan. 21, 2022. © 2022 AP Photo/Esteban Felix)
Υποστηρίζει έμπρακτα την ισότητα και την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή. Το δε «φεμινιστικό» του όπως χαρακτηρίζεται, υπουργικό συμβούλιο συμπεριλαμβάνει 14 γυναίκες και 10 άνδρες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολύ δύσκολα προβλήματα των πιο περιθωριοποιημένων γυναικών και των γυναικών προσφύγων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σημαντικά Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο για Γυναίκες και την ισότητα των φύλων, που δημιουργείται για πρώτη φορά τα έδωσε σε γυναίκες.
Ο ίδιος νοιώθει μεγάλη ικανοποίηση για τις ικανότητες των συνεργατών του και απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είπε. «Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό το υπουργικό συμβούλιο! Είμαι πολύ υπερήφανος που οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες, χάρη στο φεμινιστικό κίνημα. Ας μη λησμονούμε ποτέ ότι είμαστε υπόχρεοι στο λαό της Χιλής».
Η Irina Sabine Karamanos, η Ελληνικής καταγωγής σύντροφος του Gabriel Boric, που υποσχέθηκε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της Πρώτης Κυρίας, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τη σύγχρονη εποχή.
Σημαντικό ρόλο στην εκλογή του διαδραματίζει η 32χρονη, ελληνικής καταγωγής σύντροφος του Irina Sabine Karamanos Adrián. Η Irina Sabine Karamanos, γεννήθηκε στο Santiago το 1989 και είναι κόρη Έλληνα δασκάλου, μετανάστη από την Κύμη, και ηγέτη της ελληνικής κοινότητας, στο Santiago. Σπούδασε ανθρωπολογία και πολιτικές επιστήμες και μιλά Ισπανικά, Ελληνικά Αγγλικά και Γερμανικά, είναι δηλωμένη φεμινίστρια και είναι η μικρότερη Πρώτη Κυρία της Χιλής.
Η Irina που ηγείται του γυναικείου κινήματος του Κόμματος Social Convergence, αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί το αξίωμα και το ρόλο της Πρώτης Κυρίας διότι το θεωρούσε ένα αξίωμα πατριαρχικό, και ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτό το ρόλο διότι ζούμε σε διαφορετικό περιβάλλον και εποχές και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αργότερα όμως, μετά από αρκετό προβληματισμό, άλλαξε γνώμη και είπε ότι το ξανασκέφτηκε και ότι θα αναλάβει το αξίωμα θα το μεταρρυθμίσει ώστε να επικεντρωθεί σε διεμφυλικά θέματα και σε θέματα μετανάστευσης παιδιών. “Πρέπει να δώσουμε ένα διαφορετικό και πιο σύγχρονο προσδιορισμό σε αυτό το ρόλο και να τον αποπροσωποποιήσουμε και να αλλάξουμε τη σχέση του με την εξουσία και τον τρόπο που βλέπουμε την σχέση μεταξύ εξουσίας και των γυναικών που ασκούν πολιτική. Η απόφαση της αυτή είχε αρνητικά αλλά και θετικά σχόλια από τις φεμινιστικές οργανώσεις.
Η Irina Karamanos σύμφωνα με τον συνεργάτη τους, Gonzalo Winter συνέτεινε σε μεγάλο βαθμό στο να πειστεί ο Boric να υποβάλει την υποψηφιότητα του και αργότερα στην εκστρατεία του. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να κερδίσει. Η μόνη που πίστευε στη επικράτηση του ήταν η Irina, που κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εργάστηκε ακούραστα διοργανώνοντας συναντήσεις, εκδηλώσεις, τα ταξίδια του και τις ομιλίες του. Όμως για αρκετό καιρό, διατηρούσε δευτερεύοντα ρόλο μακριά από τη δημοσιότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις και την ανάμειξη της στα κοινά, ως ηγέτιδα του γυναικείου κινήματος, η Irina δεν θα είναι μια απλή σύντροφος δίπλα από τον Πρόεδρο. Επιπλέον έχει μια δική της ξεχωριστή δράση μέσα στο κοινωνικό και φεμινιστικό κίνημα. Όλοι μάλιστα πιστεύουν ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρόμενα της Χιλής.