
Η Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα- Ίσες Ευθύνες και οι Κύπριες αθλήτριες σκοποβολής στοχεύουν και βοηθούν την Europa Donna Cyprus
April 25, 2023
Βία Κατά των Γυναικών σε Περιόδους Ειρήνης και Πολέμου
April 25, 2023
Το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα «Ζωή κατά της Εμπόλεμης Βίας», που στοχεύει στην αναγνώριση, καταδίκη και τερματισμό όλων των μορφών βίας κατά γυναικών, κοριτσιών, παιδιών και ευάλωτων ατόμων, θυμάτων και μαρτύρων κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, είχε με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής και την Επίτροπο Ισότητας φύλων.
Στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου, η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Ζωή κατά της Εμπόλεμης Βίας» (ZOE vs War Violence) κκ Αλίκη Χατζηγεωργίου και Νατάσσα Φρειδερίκου, της παρέδωσαν Υπόμνημα σύμφωνα με το οποίο το Ίδρυμα υποβάλλει αίτημα όπως οι γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική βία, ταπείνωση και εξευτελισμούς κατά το 1974, τιμηθούν ως ανώνυμες μάρτυρες και όπως το κράτος ανεγείρει μελλοντικά μνημείο που να αναγνωρίζει το μαρτύριο που είχαν υποστεί. Η Πρόεδρος του Ιδρύματος σημείωσε ότι παρόμοια μνημεία υπάρχουν στην Κορέα, τον Λίβανο, την Oυκρανία, το Κονγκό και αλλού, για να μνημονεύουν τη θυσία των θυμάτων. Η ύπαρξη ενός μνημείου για τις γυναίκες που βιώσαν τον πόλεμο του 1974 στο νησί μας, θα αποτελέσει φόρο τιμής για τις γυναίκες αυτές και θα στείλει το μήνυμα ότι είναι άξιες θαυμασμού, παρά τον στιγματισμό που τόσο συχνά βίωσαν.
Η Πρόεδρος της Βουλής εκφράζοντας τη συγκίνησή της για την πρωτοβουλία αυτή, που την βρήκε πολύ σημαντική, τόνισε ότι, έμφυλα εγκλήματα συνεχίζουν να διαπράττονται σε εμπόλεμες περιοχές και στις μέρες μας και δήλωσε ξανά τη στήριξή της προς το Ίδρυμα και τις δράσεις του.
Επίσης σε συνάντησε που είχε το Συμβούλιο του Ιδρύματος «ΖΩΗ κατά της Εμπόλεμής Βίας» με την Επίτροπο Ισότητα των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου ζήτησε να αναγνωριστούν ως μάρτυρες οι γυναίκες θύματα βιασμών στον πόλεμο του 1974 αλλά και σε προηγούμενες περιόδους και στην δημιουργία από το κράτος µμνημείου στην Κύπρο
Η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλικό κι εποικοδομητικό κλίμα και η πρόεδρος του Ιδρύματος Αλίκη Χατζηγεωργίου και τα άλλα µέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν την Επίτροπο για τις δράσεις που αυτό έχει προγραµµατίσει για επίτευξη των στόχων του για αναγνώριση, καταδίκη και τερματισμό όλων των µορφών βίας κατά γυναικών, κοριτσιών, παιδιών και ευάλωτων ατόµων, θυµάτων και µαρτύρων κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.
Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο πρωτοποριακό πρόγραµµα «Ζωή Ξανά», που το Ίδρυµα έχει ετοιμάσει και υλοποιεί σύντομα και το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για άτοµα, που έζησαν τραυματικές εμπειρίες ως αποτέλεσμα εμπόλεμης βίας.
Από την πλευρά της η Επίτροπος Ισότητας τόνισε ότι ανάµεσα στους στόχους της είναι η θεσμοθέτηση και αναβάθμιση του Γραφείου της. Πρόσθεσε ότι προς το σκοπό αυτό γίνεται επεξεργασία σχετικού νοµοσχεδίου για κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή. Η κυρία Χριστοδούλου είπε χαρακτηριστικά ότι «το πιο µεγάλο στοίχηµα µέσα στην πενταετία της νέας διακυβέρνησης, είναι η εµπέδωση της κουλτούρας της ισότητας στην κρατική µηχανή και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόµαστε σκληρά».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός από την πρόεδρο του Διοικητικού Συµβουλίου του Ιδρύµατος, η αντιπρόεδρος Νατάσσα Φρειδερίκου και τα µέλη Ρίτα Καρατζιά, Ζωή Μαυρογένους, Γιολάντα Χατζησωτηρίου, Λένα Μαρκίδου-Σοφοκλέους και Μάριος Δηµητρίου. Από το Γραφείο της Επιτρόπου, παρούσα ήταν και η λειτουργός Άντρη Σάββα.