
Ρωµαϊκά Χρόνια. Το ταξίδι συνεχίζεταιΈκθεση της Δέσπως Φρειδερίκου
April 8, 2022
«Τα δάκρυα της σιωπής»: ένα θεατρικό έργο με θέμα τη βία στην οικογένεια
April 8, 2022Το νερό δεν είναι πολυτέλεια. Είναι και αυτό ένα ανθρώπινο δικαίωμα! Και όμως πολλές χώρες, κυρίως στην Αφρική στερούνται αυτού του δικαιώματος και του πολύτιμου για την επιβίωση τους αγαθού. Για να εξασφαλίσουν νερό διανύουν μίλια και το κουβαλούν στους ώμους τους με πολλή κόπο. Την ευθύνη για τη μεταφορά του νερού έχουν συνήθως οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια που αντί να πηγαίνουν στο σχολείο περπατούν ώρες ολόκληρες για να προμηθεύσουν τη κοινότητα τους με το πολύτιμο αυτό αγαθό, που αν και πολλές φορές βρίσκεται κοντά τους, δεν το γνωρίζουν, δεν έχουν τις γνώσεις, την οικονομική ευχέρεια αλλά και την πολιτική δύναμη για να το αποκτήσουν. Αυτό συνέβαινε μέχρι τελευταία και στο μικρό χωριό Mmframa στην ανατολική Γκάνα, μέχρι που μια Κύπρια εθελόντρια, η Στέφανη Γρηγορίου, που εδώ και 9 χρόνια ταξιδεύει σε διάφορες χώρες της Αφρικής εντόπισε το πρόβλημα.
Η Στέφανη Γρηγορίου, που τα τελευταία 9 χρόνια ταξιδεύει σε διάφορες χώρες της Αφρικής και βοηθά τους κατοίκους να αποκτήσουν πόσιμο νερό, βιβλία, αίθουσες διδασκαλίας, ρουχισμό και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης. Στη φωτογραφία τη βλέπουμε με παιδιά να παρακολουθούν τις εργασίες για την εξεύρεση νερού στο χωριό Mmframa
Όταν η Στέφανη εντόπισε το πρόβλημα αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία για την επίλυση του με τη βοήθεια των παιδιών, των γονιών και των σχολείων τους. Λέει σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή,.«Στο πλαίσιο των επισκέψεών μου σε διάφορα σχολεία για να μιλήσω για τον εθελοντισμό στα παιδιά, καταφέραμε να χτίσουμε μία βρύση, που για τον κόσμο στην Γκάνα είναι πολύτιμη. Η όλη προσπάθεια επιτεύχθηκε χάρη στα χρήματα που μάζευαν για 6 μήνες παιδιά και γονείς, τα οποία έκαναν ένα όνειρο πραγματικότηταΤα παιδιά έκαναν διάφορες δράσεις, πωλούσαν ζωγραφιές, οργάνωσαν εκδηλώσεις και μάζεψαν αυτά τα χρήματα που μας βοήθησαν στην δημιουργία αυτής της βρύσης. Η ανταπόκρισή τους ήταν συγκινητική από την πρώτη στιγμή. Στο σχολείο τα παιδιά έκαναν γιορτούλες και σε αναπαράσταση αντιλήφθηκαν πώς ζουν τα παιδιά στην Γκάνα… κατάλαβαν πως στην άλλη άκρη του κόσμου παιδιά περπατάνε για ώρες για να βρουν νερό. Αντιλήφθηκαν επίσης, πως αυτό που για εμάς είναι δεδομένο για άλλα παιδάκια δεν είναι». Αυτή τη φορά το ταξίδι στο μακρινό χωριό Mmframa στην ανατολική Γκάνα έδωσε πλέον σε παιδιά και ενήλικες πρόσβαση σε καθαρό νερό, αφού με την οικονομική συνεισφορά παιδιών-γονέων και δασκάλων του Τσίρειου Δημοτικού Σχολείου χτίστηκε γεώτρηση στην περιοχή.
Μέσα από την προσπάθεια αυτή λέει σε συνεντευξη που έδωσε στο Cyprus Times «Χτίσαμε μια «υδάτινη γέφυρα» φιλίας μεταξύ Κύπρου και Γκάνας, ξεκινώντας από ένα αγαθό που έπρεπε να ήταν αυτονόητο για όλους, το νερό. Χιλιάδες παιδιά και μεγάλοι στην Γκάνα θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, κάτι που δεν είναι δεδομένο σε αρκετές χώρες στην Αφρική. Εκεί όπου μικροί και μεγάλοι περπατάνε για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο για να βρουν νερό το οποίο είναι λερωμένο και μολυσμένο πολλές φορές» λέει η Στέφανη.
Η δράση αυτή της Στέφανη είναι μια θετική δράση γυναίκας που καταγράφουμε για να υπογραμμίσουμε ότι εμείς οι γυναίκες ακόμη και μόνες μας, μπορούμε να συμβάλουμε στην αλλαγή και να εμπνεύσουμε και άλλες και άλλους να μας ακολουθήσουν. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να λέμε «τι μπορούμε να κάνουμε» διότι έχουμε την εσωτερική δύναμη να κάνουμε πολλά φτάνει να το αποφασίσουμε. Αυτά που συμβαίνουν μέσα στο κόσμο του σήμερα, η βία οι πόλεμοι, η διαφορά, οι βιασμοί, η φτώχεια, δεν είναι ο κόσμος που θέλουμε εμείς οι γυναίκες, να ζουν τα παιδιά μας. Είναι γεγονός ότι για χρόνια μας παρεμπόδισαν ποικιλοτρόπως να δράσουμε, αλλά τώρα έχουμε επανακτήσει μέρος της ελευθερίας μας και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, σιγά βέβαια, αλλά σταθερά! Το παράδειγμα της Στέφανη είναι ένα. Στην εφημερίδα θα παρουσιάζουμε όλες τις δράσεις των γυναικών για να ενθαρρύνουμε και τις Κύπριες να αναλάβουν πρωτοβουλίες.