Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Οι απόψεις των γυναικών
January 28, 20222022 Ευρωπαϊκό Έτος νεολαίας
January 29, 2022Το Ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ είναι ένας Μη-κυβερνητικός, μη-κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 και γράφτηκε ως Ίδρυμα το 2010 (Reg No 311)
Το Ίδρυμα είναι μέλος του Εθνικού Μηχανισμού για την ισότητα των Φύλων. Εκπροσωπεί επίσης την Κύπρο στο Whistleblowers International Νetwork (Πληροφοριοδότες Δημοσίου Συμφέροντος). Διατηρεί επαφές και συμμετέχει σε σεμινάρια του ΟΗΕ και της ΕΕ και συνεργάζεται με παγκόσμιους οργανισμούς, που έχουν τους ίδιους σκοπούς και στόχους. Οι πόροι του Ιδρύματος προέρχονται από χορηγίες.
Το όραμα του ιδρύματος είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς βία και διαφθορά. Μιας κοινωνίας όπου θα κυριαρχεί η ισότητα, η δικαιοσύνη, ο αλληλοσεβασμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Ειρήνη.
Δράση του ιδρύματος
Το ίδρυμα Φημονόη δραστηριοποιείται
-στην έρευνα και στη μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνας
-στην ενημέρωση του κοινού για τα ευρήματα των μελετών του
-στην ετοιμασία πορισμάτων και αποστολή εισηγήσεων στους θεσμούς, ανάλογα με το θέμα
-στην παρακολούθηση και εξέλιξη της προόδου που επιτυγχάνεται
-στην ανάληψη πρωτοβουλιών για υλοποίηση στοχευμένων και πρακτικών δράσεων και προγραμμάτων για επίτευξη των στόχων του
-στην διαρκή αξιολόγηση της προόδου
Σήμερα η δράση του ιδρύματος επικεντρώνεται στα πιο κάτω θέματα.
1. Χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η διαφθορά εμφανίζονται σε χώρες όπου δεν υπάρχει χρηστή διοίκηση, δεν υπάρχει διαφάνεια και κυριαρχούν αδιαφανείς διαδικασίες και πρακτικές.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς το Ίδρυμα διεξήγαγε έρευνα και διοργάνωσε το 2019 σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής, τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Παιδείας και Πολιτισμού, τα Κόμματα, οι Συντεχνίες, η Αστυνομία και όλοι οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να δοθούν εισηγήσεις για αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Το 2020 το Ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ ετοίμασε τα πορίσματα και τις εισηγήσεις που προέκυψαν από το Σεμινάριο, εγκαινίασε την εκστρατεία «Μηδενική Ανοχή στη Διαφθορά», επισκέφθηκε τα Υπουργεία, τα Κόμματα, την Αστυνομία τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους παρέδωσε έγγραφο με συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εισηγήσεις και μέτρα, για πάταξη της διαφθοράς. Προώθησε επίσης συγκεκριμένα μέτρα για χρηστή διοίκηση.
Ταυτόχρονα ετοίμασε πρόγραμμα αξιολόγησης προόδου. Στο παρόν στάδιο αξιολογεί την πρόοδο και ασκεί πίεση στους θεσμούς ώστε να επιταχύνουν τις δράσεις για την πάταξη της διαφθοράς και την προώθηση μέτρων για χρηστή διοίκηση. Στο τέλος του 2022 θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δυο τελευταία χρόνια.
2. Προώθηση και παρακολούθηση των νόμων
Για την επίτευξη των στόχων του ιδρύματος οι νόμοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Για το σκοπό αυτό το ίδρυμα από το 2014 πιέζει για την ετοιμασία και ψήφιση νόμων για την πάταξη της διαφθοράς και την τροποποίηση νόμων που άπτονται άλλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η βία στην οικογένεια, η βία στα σχολεία, η βία μέσα στην κοινωνία., καθώς και την τροποποίηση των νόμων περί Δικαστηρίων και απονομής δικαιοσύνης.
Τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθεί τα νομικά μέτρα και τους κανονισμούς που προωθεί η Κυβέρνηση και η Βουλή, συμμετέχει στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή και προτείνει τροποποιήσεις για αποτελεσματικότερους νόμους, βασισμένους σε τεκμηριωμένες εισηγήσεις, προς όφελος της κοινωνίας, της λειτουργίας των θεσμών, της χρηστής διοίκησης της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς.
3.Αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος και αναλυτικού προγράμματος. Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των σκοπών του Ιδρύματος, ιδιαίτερα στο θέμα της διαφθοράς, της ισότητας των φύλων και της βίας μέσα στην κοινωνία αλλά ιδιαίτερα στη βία κατά των γυναικών διαδραματίζει η εκπαίδευση. Γι’ αυτό το Ίδρυμα σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό πρότεινε σειρά μέτρων για την αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος και του αναλυτικού προγράμματος, με έμφαση στην ανάλυση και αξιολόγηση των γνώσεων και στη δημιουργία ανθρώπων ενδυναμωμένων, με ήθος και ακέραιο χαρακτήρα ώστε να μπορούν να αντιστέκονται στη διαφθορά, να μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν χωρίς βία και να σέβονται τον συνάνθρωπο τους και τους θεσμούς.
4.Εξάλειψη της βίας μέσα στην κοινωνία και ιδιαίτερα της βίας κατά των γυναικών
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ίδρυμα στο θέμα της εξάλειψης της βίας στην οικογένεια και της βίας μέσα στην κοινωνία. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος το Ίδρυμα υποστηρίζει τις δράσεις του ΣΠΑΒΟ και παράλληλα προωθεί μέτρα πρόληψης μέσα από το βιβλίο «Βία στην οικογένεια» και άλλες δράσεις.
5 Δράσεις για επίτευξη των σκοπών και των στόχων του
Για να πετύχει τους στόχους του το ίδρυμα
-διεξάγει έρευνα στους τομείς της ιστορίας, της παιδείας, της πολιτικής, της χρηστής διοίκησης, της διαφθοράς, της βίας μέσα στην κοινωνία και μέσα στην οικογένεια καθώς και σε άλλα κοινωνικά προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς
-Διοργανώνει σεμινάρια, για τη σφαιρική μελέτη των ευρημάτων σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, με τη συμμετοχή, των κοινωνικών εταίρων, αλλά και επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό, ειδικών για το κάθε θέμα, με στόχο την ετοιμασία συγκεκριμένων και στοχευμένων προτάσεων και εισηγήσεων προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή για επίλυση των εκάστοτε προβλημάτων
-Προωθεί αλλαγές στις κοινωνικές δομές και στους θεσμούς και υποστηρίζει την ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών σε όλα τα επίπεδα λήψεως αποφάσεων (50-50), διότι σύμφωνα με έρευνες η ίση συμμετοχή των ευαισθητοποιημένων γυναικών και ανδρών, στη λήψη αποφάσεων συμβάλλει στην επίλυση πολλών προβλημάτων, στην πιο εξισορροπημένη ανάπτυξη, στην αποτελεσματικότερη διοίκηση και στην πάταξη της διαφθοράς
-Εκδίδει ιστορικές και κοινωνικές έρευνες και ιδιαίτερα έρευνες για την ιστορία της γυναίκας της Κύπρου που είναι ανύπαρκτη και υποστηρίζει την ανάγκη αναθεώρησης και συμπλήρωσης της Ιστορίας της Κύπρου, διότι η υπάρχουσα Ιστορία είναι υποκειμενική, είναι ελλιπής και είναι γραμμένη με τρόπο που εξυπηρετεί το πατριαρχικό σύστημα και την ανισότητα των φύλων.
-Εκδίδει βιβλία εγχειρίδια όπως το βιβλίο «Βία στην Οικογένεια και το κίνημα για την πάταξή της παγκόσμια και στην Κύπρο», που έχει στόχο την πρόληψη μέσω της σωστής επικοινωνίας.
6.Αξιολόγηση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που προωθεί
Για να επιτευχθούν οι σκοποί του Ιδρύματος η αξιολόγηση της προόδου είναι σημαντική. Γι’ αυτό το ίδρυμα παρακολουθεί και αξιολογεί την πρόοδο που επιτυγχάνεται καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις και ετοιμάζει υπομνήματα, επιστολές με συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση, αλλά και επιστολές διαμαρτυρίας όταν κριθεί απαραίτητο.
7.Ενημερωση
Η ενημέρωση των πολιτών για τα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας και τα μέτρα που προωθούνται είναι σημαντική. Για το σκοπό αυτό το Ίδρυμα εκδίδει ανακοινώσεις, δίδει συνεντεύξεις και συμμετέχει σε συνέδρια και συζητήσεις.
Για να έχει μια αποτελεσματικότερη και διαρκή επικοινωνία με τις πολίτιδες και τους πολίτες της Κύπρου, αλλά και του εξωτερικού, εκδίδει τη μηνιαία διαδικτυακή εφημερίδα η άποψη μας, για να καλύψει ένα κενό και να δώσει την ευκαιρία σε όλες και όλους να συμμετέχουν στο διάλογο για την ανοικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας.
Η εφημερίδα που κυκλοφορεί δωρεάν, φιλοδοξεί να παρουσιάσει τη θετική πλευρά της κοινωνίας, μέσα από θετικές δράσεις και επιτεύγματα γυναικών και ανδρών. Στόχος της είναι να συμβάλει στον περιορισμό της αρνητικής και στείρας κριτικής, και ταυτόχρονα να διαφοροποιήσει τον τρόπο παρουσίασης γεγονότων βίας, διαφθοράς και συμφορών που μαστίζουν την ανθρωπότητα και συμβάλλουν στην αναπαραγωγή της βίας. Αυτό είναι σημαντικό διότι σήμερα ο τρόπος που παρουσιάζονται οι ειδήσεις μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι ζούμε μέσα σε μια κοινωνία διεφθαρμένη και γεμάτη προβλήματα, και ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι και δεν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή. Επειδή η άποψη αυτή δεν ανταποκρίνεται με την πραγματικότητα, θα προσπαθήσουμε μέσα από την εφημερίδα, η άποψη μας, να δώσουμε έμφαση στη θετική πλευρά της κοινωνίας για να διαδώσουμε ότι υπάρχει ελπίδα για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.
Μερικές Δραστηριότητες του Ιδρύματος Φημονόη Εκδηλώσεις
2013 Νέοι V Πολιτική
2013 Η φωνη των γυναικών στα Μέσα Μαζικής επικοινωνίας
2013 Εργαστήρι Youth in Action
2019 Σεμινάριο Πάταξη της διαφθοράς
2020 Δημοσιογραφική διάσκεψη για έναρξη της Εκστρατείας για πάταξη της διαφθοράς μέσω της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας
• Το Ιδρυμα Φημονόη πήρε το όνομα του από την ξακουστή ποιήτρια Φημονόη, κόρη του Απόλλωνα και ιέρεια στο Mαντείο των Δελφών, που όπως λέγεται ήταν καλύτερη από τον Όμηρο