Ο Πρόεδρος και το Υπουργικό Συμβούλιο
April 24, 2023Ημερίδα με τίτλο «Πλατφόρμες Διαμοιρασμού Βίντεο» και«Ενδοοικογενειακή βία / Διακίνηση Προσώπων» διοργάνωσαν η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick
April 24, 2023Υπαίθρια Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το γυναικείο αποτύπωμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό» παρουσίασε, μέσω φωτογραφειών, το ρόλο των γυναικών της Κύπρου στην ειρηνευτική διαδικασία από το 2004.
Στιγμιότυπα από την έκθεση που παρουσιάζει τις γυναίκες που συμμετείχαν με κάποιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο
Η έκθεση, διοργανώθηκε έξω από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας και εγκαινιάστηκε στις 15 Μαρτίου. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν η Rosemary DiCarlo, Αναπληρώτρια Γενικής Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, ο Colin Stewart Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και Αναπληρωτής Ειδικού Συμβούλου για την Κύπρο, η πρώτη κυρία Φιλίππα Καρσερά και άλλων προσωπικοτήτων.
Η έκθεση που παρέμεινε ανοικτή μέχρι τις 15 Απριλίου είχε σκοπό να προβάλει και να αναδείξει μέσα από φωτογραφίες το σημαντικό και άγνωστο στο πλατύ κοινό, ρόλο, που διαδραμάτισαν από το 2004 μέχρι σήμερα για την ειρηνική λύση του κυπριακού οι Ελληνοκύπριες και οι Τουρκοκύπριες γυναίκες.
Η προσπάθεια αυτή είναι σημαντική διότι παρά το γεγονός ότι ένας αριθμός γυναικών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και συμμετείχαν στις τεχνικές επιτροπές, στην ουσία οι διαπραγματευτές στο ανώτατο επίπεδο διεξάγονταν κυρίως από άνδρες.
Η ενεργότερη συμμετοχή των γυναικών στις διαπραγματεύσεις για ειρηνική λύση συγκρούσεων είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά τα ΗΕ διότι μέσα από έρευνες έχει διαφανεί ότι οι λύσεις που επιτυγχάνονται με τη συμμετοχή των γυναικών διαρκούν περισσότερο και είναι πιο αποτελεσματικές. Για να ενθαρρύνει και κατά κάποιο τρόπο να υποχρεώσει τα κράτη να συμπεριλάβουν γυναίκες στην διεργασία των διαπραγματεύσεων το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε το 2000 και ψήφισε το ψήφισμα1325, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη καλούνται να προωθήσουν μέτρα για τη συμμετοχή των γυναικών στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη.
Στην Κύπρο μετά από αρκετά χρόνια και πολλές προσπάθειες ψηφίστηκε από τη Βουλή το ψήφισμα 1325. Η δε τεχνική επιτροπή που συστάθηκε το 2015, μετά από έρευνα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες της Κύπρου δεν έχουν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων δεν λαμβάνει υπόψη την έμφυλη διάσταση του φύλου, οι γυναικείες οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων δεν αναλαμβάνουν, παρά μόνο περιορισμένη δράση σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις δεν δίδουν αρκετή σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων αναγνωρίζει επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στη συμμετοχή των γυναικών και πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα και ως αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων.
Λαμβάνοντάς τα πιο πάνω υπόψη αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα έχουμε ένα μακρύ δρόμο να διανύσουμε και σε αυτόν τον τομέα, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο έγινε προσπάθεια να συμπεριλαμβάνεται ίσος αριθμός γυναικών και ανδρών στις τεχνικές επιτροπές.