Η εφημερίδα «η άποψη μας», εγκαινιάζει σελίδα για πώληση χειροτεχνημάτων γυναικών
April 10, 2022Η Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα – Ίσες Ευθύνες γιορτάζει τη Μέρα της γυναίκας με εκδήλωση με θέμα «Δικαιώματα γυναικών: Το τότε και το σήμερα»
April 11, 2022Στιγμιότυπα από την έκθεση She’s Gone που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 8 Μαρτίου
Με την ευκαιρία της Μέρας της Γυναίκας ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια ( ΣΠΑΒΟ) φιλοξένησε τη Διεθνή Έκθεση She’s gone.
Η σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας, Keren Goldstein και ο σχεδιαστής Adi Levy, από το Ισραήλ, επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν κατά των αποτρόπαιων γυναικοκτονιών, με τον δικό τους σιωπηλό αλλά ταυτόχρονα τρανταχτό τρόπο, μέσα από μια έκθεση ενδυμασιών γυναικών θυμάτων γυναικοκτονίας.
Η έκθεση όπως αναφέρει και το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε, το ΣΠΑΒΟ, ξεκίνησε από το Ισραήλ με στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και ειδικότερα της πιο ακραίας μορφής έμφυλης και σεξιστικής βίας, της γυναικοκτονίας που διαπράττεται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας.
Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης
Η έκθεση θα ταξιδεύσει σε όλο τον κόσμο και στην πορεία της θα συμπληρώνεται με ένα νέο ένδυμα γυναίκας ή κοριτσιού θύματος γυναικοκτονίας από τον κάθε σταθμό, και από κάθε χώρα. Η έκθεση θα καταλήξει στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Νοεμβρίου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), όπου θα εκτεθούν τα εκατοντάδες ενδύματα των γυναικών θυμάτων γυναικοκτονίας που προστέθηκαν στην έκθεση στην πορεία της.
Στόχος της έκθεσης είναι να ταρακουνήσει με τη σιωπή και τα άδεια φορέματα την κοινή γνώμη, να υπογραμμίσει την παγκόσμια ύπαρξη του προβλήματος και να ζητήσει από τον ΟΗΕ και τις κυβερνήσεις να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του.
Στην Κύπρο η Έκθεση με τον τίτλο She’s Gone διοργανώθηκε από το ΣΠΑΒΟ και τα εγκαίνια της τέλεσε η Πρόεδρος της Βουλής. Η Ισραηλινή δημιουργός της έκθεσης, Keren Goldstein στην ομιλία της είπε ότι «η βία με βάση το φύλο δεν είναι μία αναπόφευκτη μοίρα. Η προέλευση της, είναι βαθιά ριζωμένη σε μια πατριαρχική κοινωνία που αποκλείει τις γυναίκες και αρνείται να αναγνωρίσει τη μοναδικότητα, την αξία, τη δύναμη και τα δικαιώματα τους. Με αυτή την εγκατάσταση ελπίζουμε να αγγίξουμε τις καρδιές και να προκαλέσουμε τη σκέψη, να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση, να ενθαρρύνουμε την ενδοσκόπηση και να προωθήσουμε έναν ουσιαστικό και περιεκτικό λόγο».
Στην έκθεση παρουσιάσθηκαν ενδύματα των γυναικών, θυμάτων γυναικοκτονίας, με τη φωτογραφία των θυμάτων και ένα μικρό σημείωμα για την ιστορία τους. Στη μακάβρια αυτή συλλογή προστέθηκε και το ένδυμα μιας 18χρονης Κυπρίας, που και αυτή υπήρξε θύμα του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο ΣΠΑΒΟ για να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο το κυπριακό κοινό, οργάνωσε δωρεάν εξειδικευμένα εργαστήρια/διαλέξεις για όλους και ιδιαίτερα για μαθητές από σχολεία/πανεπιστήμια αλλά και εθνοφρουρούς.