Η Μαίρη Πύργου συμμετέχει στο 32ο συνέδριο της IAPFFE) και στην τετραμελή επιτροπή για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού δικτύου έμφυλου προϋπολογισμού
July 8, 2024Ο βιασμός ως όπλο πολέμου. Η περίπτωση της Κύπρου
July 27, 2024H εφημερίδα η άποψη μας, επανέρχεται μετά από 6 μήνες για να συζητήσουμε αυτά που έγιναν στο διάστημα αυτό αλλά και για να σας ενημερώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κοινωνία των πολιτών για βελτίωση της κατάστασης και επίλυση των προβλημάτων που συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα.
Το θέμα που κυριάρχησε τους τελευταίους έξι μήνες ήταν η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι διπλές εκλογές. Ένα θέμα που συζητείται για χρόνια και που τελικά μετά από αρκετές συζητήσεις και κομματικές διαπραγματεύσεις ψηφίσθηκε ο νόμος και από την 1η Ιουλίου η μεταρρύθμιση θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή. Η εκλογική αναμέτρηση, η χαμηλή παρουσία των γυναικών σε αξιώματα, η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και ο έμφυλος προϋπολογισμός, ως εργαλείο για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης είναι μερικά θέματα που προβλήθηκαν στην Κύπρο. Όμως ας τα εξετάσουμε για να χαρτογραφήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση.
Για άλλη μια φορά ζήσαμε μια εκλογική αναμέτρηση. Οι εκλογές τέλειωσαν τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν και ένας νέος απολογισμός και μια νέα εξέταση των αποτελεσμάτων άρχισε από τα κόμματα και έληξε, όπως συνήθως. Μεγάλοι ηττημένοι τα κόμματα και ο μισός πληθυσμός της Κύπρου, οι γυναίκες που αγνοήθηκαν άλλη μια φορά, με τη χαμηλή συμμετοχή τους και την ελάχιστη εκπροσώπηση τους.
Την περίοδο αυτήν παρακολουθούμε τις τοποθετήσεις και τη στάση των κομμάτων και πράγματι παραμένουμε έκπληκτες! Κανένα κόμμα δεν παραδέχεται την ήττα του και όλα προσπαθούν να κρατηθούν όρθια από το σοκ που προκάλεσαν οι εκλογές, με διάφορες δικαιολογίες. Παρουσιάζονται διστακτικά και αναποφάσιστα σχετικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν. Μελετούν επιφανειακά την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αλλά με μεγάλη μας λύπη βλέπουμε ότι για άλλη μια φορά προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους για την αποτυχία τους.
Θα μελετήσουν, λένε, την κατάσταση και θα πάρουν αποφάσεις. Και διερωτώμαι τι άλλο πρέπει να μελετήσουν αφού για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, η κατάσταση είναι ολοφάνερη και απλή. Τα κόμματα δίδουν προτεραιότητα στα ποσοστά τους και στις θέσεις εξουσίας που θέλουν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν. Το ίδιο και οι αξιωματούχοι που δεν διστάζουν να αλλάξουν κόμμα για να πάρουν μια θέση και ένα αξίωμα. Έχουν χάσει την επαφή τους με τις πολίτιδες και τους πολίτες και δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες τους. Τα μηνύματα που στέλλουν είναι χωρίς ουσία και είναι μηνυματα μιας άλλης εποχής.
Γενικά τα κόμματα αρνούνται να δουν ότι οι πεπαλαιωμένες τοποθετήσεις δεν πείθουν πλέον το κόσμο, περιμένουν να ξεχασθεί το αποτέλεσμα της κάλπης, που δείχνει καθαρά τη δυσαρέσκεια του κόσμου, σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν, αλλά και από τις αποφάσεις που παίρνουν και ετοιμάζονται να συνεχίσουν το δρόμο τους όπως και προηγουμένως. Όλοι αναμένουμε να δούμε τα κόμματα να κάνουν βαθιές τομές, για να αντιμετωπίσουν την ήττα τους, αλλά δυστυχώς δεν τις βλέπουμε.
Όλες οι προεκλογικές εκστρατείες τους συγκεντρώνονται στους αριθμούς, στις δημοσκοπήσεις, στα ποσοστά, στις θέσεις επιρροής, στην πρωτιά. Σαν να είναι αυτά τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Μόνοι τους τα λένε και μόνοι τους τα ακούνε. Έχουν μάλιστα και παράπονο ότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία και αρκετός χρόνος για να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε άλλα θέματα. Μα τα τελευταία 10 χρόνια ακούμε συνέχεια τα ίδια πράγματα και τις ίδιες αναλύσεις που στην ουσία επικεντρώνονται στις πρωτιές και στους ψήφους που παίρνουν.
Το μεταναστευτικό, η διαφθορά, η οικονομική μεταρρύθμιση για δικαιότερη κατανομή των κρατικών πόρων και η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος παραμένουν μόνο στα λόγια. Δεν προχωρούν, διότι δεν προβλέπονται οικονομικοί πόροι για την επίλυση τους, και όταν προχωρούν δεν είναι πάντα προς όφελος της κοινωνίας. Τα δε θέματα των πολίτιδων και των πολιτών αγγίζονται επιφανειακά για σκοπούς αντιπολίτευσης.
Στη Βουλή οι νόμοι που ψηφίζονται εξετάζονται σε βάθος όχι για να λύσουν τα προβλήματα αλλά για να βεβαιωθούν τα κόμματα ότι οι νόμοι δεν θα επηρεάσουν την ισχύ τους και ότι θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν για να αποδείξουν στους οπαδούς τους ότι προωθούν θέματα για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Κατά βάθος όμως, προωθούν κομματικά συμφέροντα και συμφέροντα της ελιτ που βρίσκεται κοντά τους.
Το νομοσχέδιο για τη τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα απτό παράδειγμα εξυπηρέτησης των κομμάτων, των ατόμων που κατέχουν θέσεις στο κόμμα και των στενών οπαδών τους.
Η αρχική εισήγηση των ειδικών συμβούλων για πέντε δήμους, πετάχτηκε στα σκουπίδια όπως πατάχθηκαν και τα λεφτά για τις αμοιβές των συμβούλων, διότι δεν ικανοποιούσαν τα κόμματα και δεν τους επέτρεπαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των οπαδών τους. Η περικοπή θέσεων και αξιωμάτων έφερε μεγάλη αναστάτωση για αυτούς που διεκδικούν αξιώματα!
Έτσι αποφάσισαν ότι ο τελικός αριθμός των ατόμων που θα αναλάβουν θέσεις θα πρέπει να αυξηθεί και να φθάσει στους 3.227. Πέντε Περιφεριάρχες, 20 Δήμαρχους και 93 Αντιδημάρχους, 349 δημοτικούς σύμβουλους και άλλες, πέραν των 2900 θέσεων για κοινοτάρχες και κοινοτικά συμβούλια, προβλέπει ο νέος νόμος. Ένας Νομος που προβλέπει τη δημιουργία νέων και αχρείαστων αξιωμάτων όπως αυτά των αντιδημάρχων και των περιφερειαρχών, οι αχρείαστοι 20 δήμοι, που σίγουρα δεν έγιναν για το καλό των πολιτών, αλλά για εξυπηρέτηση κομματικών και προσωπικών συμφερόντων, που θα στοιχίσουν στο κράτος 6 000 000 εκατομμύρια κάθε χρόνο.
Και εμείς οι απλοί πολίτες διερωτόμαστε γιατί χρειάζονται τόσοι αξιωματούχοι για ένα πληθυσμό 1.000 000 πολιτών! Μια δουλειά που σε άλλες χώρες, με διπλάσιο πληθυσμό, γίνεται από λιγότερο από 340 άτομα. Σίγουρα η απόφαση αυτή δεν έγινε για να εξυπηρετεί τους πολίτες αλλά για να επιστρέψει στα κόμματα να διανέμουν θέσεις στους οπαδούς τους, σε βάρος της οικονομίας τους κράτους.
Τα 6 000 000 κάθε χρόνο, που θα διατίθενται για τους μισθούς των εκλεγμένων περιφερειαρχών, δημάρχων και άλλων, οι πολλαπλές συντάξεις, τα πολλά ωφελήματα που πηγαίνουν στα κόμματα και στην ελίτ που τα περιστοιχίζει, η σπατάλη των οικονομικών πόρων σε αχρείαστα προγράμματα , οι ασαφείς νόμοι που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες, οι επιφανειακές συζητήσεις που μας κουράζουν και που οι βουλευτές και τα κόμματα νομίζουν ότι πρέπει να συνεχίσουν(και τώρα υποστηρίζουν ότι δεν τους δόθηκε χρόνος για να εξηγήσου στους πολίτες τις θέσεις τους!!) είναι μόνο μερικά προβλήματα που ενοχλούν τους πολίτες.
Όσο για τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Για άλλη μια φορά πλήρης απουσία των γυναικών από την ευρωβουλή. Εμείς οι γυναίκες έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε στην αλλαγή. Πόσο όμως μπορούν να συνεισφέρουν οι γυναίκες που εκλέγονται και αναλαμβάνουν θέσεις μέσα σε ένα πατριαρχικό σύστημα! Πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα σύστημα και ένα πολιτικό θεσμό που κτίστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες του ανδρικού φύλου και λειτουργεί με τρόπο που δεν υποβοηθά την εκλογή των γυναικών. Πως βοηθά τις γυναίκες εκείνες που κατορθώνουν να εκλεγούν και έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα και για να τα λύσουν υποχρεώνονται να προσαρμοστούν και να υπηρετούν το πατριαρχικό σύστημα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να εξετάσει το γυναικείο κίνημα.
Είναι γενικά αποδεχτό ότι ο κόσμος σήμερα, παρουσιάζεται πολιτικά ασταθής και μεγάλος αριθμός πολίτιδων και πολιτών, γίνονται πιο φτωχοί και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ο ιστορικός Stephen Hawking, στο βιβλίο του A Brief History of Time επισημάνει ότι μεγάλος αριθμός πολίτιδων και πολιτών, νοιώθουν ότι η Πολιτεία, τους έχει εγκαταλείψει κοινωνικά και οικονομικά και τα πολιτικά κόμματα και οι παραδοσιακοί πολιτικοί, δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες των πολιτών. Η δυσαρέσκεια αυτή των πολιτών τους ωθεί να ψηφίζουν λαϊκιστές πολιτικούς, που αν και είναι αγαπητοί και υπόσχονται πολλά στον λαό δεν έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις.
Είναι επίσης αποδεχτό ότι η Δημοκρατία σήμερα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, λόγω του τρόπου που εξελίσσεται, και δέχεται απειλές από παντού, γι αυτό χρειάζεται μια συνεχής διεργασία για την ενίσχυση της, ιδιαίτερα σήμερα που παρατηρείται μια οπισθοδρόμηση λόγω των ολοκληρωτικών καθεστώτων που εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Υπάρχουν επίσης πισωγυρίσματα σε ότι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος από τα κόμματα. Πήραν άραγε το μήνυμα τα κόμματα. Κατάλαβαν ότι χρειάζονται βαθιές τομές παντού για να λυθούν τα προβλήματα. Κατάλαβαν ότι πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα προνόμοια τους για προσωπικούς και κομματικούς σκοπούς! Περιμένουμε να το δούμε.
Η σπατάλη του δημόσιου χρήματος, οι νόμοι που αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν νέα και η συνεχής συζήτηση για τα ποσοστά και την πρωτιά των κομμάτων που σε τελική ανάλυση δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο και κυρίως τους νέους, οι διπλές συντάξεις η οριζόντια ψηφοφορία, η μεταρρύθμιση της παιδείας και τα κλιματιστικά, τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων, το στεγαστικό είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα και θα μπορούσαν να λυθούν αν δεν σπαταλιούνταν αλόγιστα οι κρατικοί πόροι σε προγράμματα που δεν ωφελούν κανένα και σε λεφτά που χάνονται σε επιτροπές και σε συμβούλους για να εισηγηθούν λύσεις που δεν προωθούνται και σε έργα, των οποίων η χρησιμότητα τους δεν αξιολογείται. Για τη λύση αυτών των προβλημάτων είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του κρατικού προϋπολογισμού, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκόσμια, για αυτό οι παγκόσμιοι οργανισμοί και γυναίκες οικονομολόγοι προωθούν τον έμφυλο προϋπολογισμό ως ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Το θέμα αυτό καθώς και θέματα παταξης της διαφθοράς είναι μερικά από τα θέματα που θα δούμε σε αυτή την έκδοση της εφημερίδας μας.
Αγαπητές συμπολίτιδες και συμπολίτες
Τα τελευταία δυο χρόνια επανειλημμένα το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ, υπογράμμισε τη δύσκολη κατάσταση που περνά η κοινωνία μας, και την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσα από ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρθηκε στην τάση που επικρατεί παγκόσμια σχετικά με την αντίδραση της κοινωνίας λόγω των πολλών κενών που αφήνουν οι αποφάσεις των κομμάτων.
Ζητούμε αλλαγές στο σχεδιασμό του κρατικού προϋπολογισμού, για μια πιο δίκαιη κατανομή των κρατικών πόρων, ζητούμε πρακτικά μέτρα για αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προστασία των πληροφοριοδοτών, ζητούμε κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, ζητούμε κατάργηση και εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων κανονισμών που εμποδίζουν τις/τους πολίτες να επιλύσουν τα καθημερινά προβλήματα και πολλά άλλα. Ζητούμε επίσης από τα κόμματα να προωθήσουν την οριζόντια ψηφοφορία για να μπορούν οι πολίτες να έχουν μια ευρύτερη επιλογή. Ζητούμε τέλος από τους αξιωματούχους και τους κομματικούς παράγοντες να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την αλλαγή και με την έμπρακτη συμπεριφορά τους να δώσουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες/τιδες.
Όμως το μόνο που ακούμε και βλέπουμε είναι κενά λόγια. Γι αυτό δικαιολογημένα 70 000 καταψήφισαν τα κόμματα, που αρνούνται να επιτρέψουν στους πολίτες να ψηφίζουν οριζόντια, που ψηφίζουν νόμους για να εξυπηρετούν πρώτα τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα μιας μικρής ελίτ που προσκείται κοντά τους, και που αρνούνται να ακούσουν τη φωνή των πολιτών. Ξεχνούν επίσης ότι είναι εκεί για να εξυπηρετούν τον κόσμο και όχι τα κόμματα και τους εαυτούς τους.
Έχει επίσης φανεί, μέσα από τις πράξεις των κομμάτων ότι δεν μπορούν να λύσουν σημαντικά προβλήματα σύμφωνα με τις προσδοκίες των πολιτών και να προωθήσουν μέτρα για να ενδυναμώσουν τη δημοκρατία. Φοβούνται την αλλαγή και τις επιπτώσεις που θα φέρει και πως θα επηρεάσει κόμματα και αξιωματούχους. Όμως η αλλαγή αυτή είναι αναπόφευκτη. Διότι αλλάζουν οι καιροί και οι συνθήκες γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουν σε βαθιές αλλάγές για να επιβιώσουν, διότι είναι απαραίτητα για τη δημοκρατία, αλλά όχι με το τρόπο που λειτουργούν σήμερα. Πρέπει επίσης να αντιληφθούν ότι η οικονομική πολιτική που προωθείται, ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια είναι καταστροφική γι’ αυτό πρέπει να εξετασθούν νέοι τρόποι για αντιμετώπιση της φτώχειας.
Επειδή η αλλαγή της στάσης των κομμάτων είναι δύσκολη, εμείς η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συνεργαστούμε, να ενδυναμωθούμε , να συνεχίσουμε να αντιδρούμε ειρηνικά να πιέζουμε, αλλά με πιο αποτελεσματικό τρόπο με συγκεκριμένες εισηγήσεις για προώθηση μέτρων, μέχρι να μας ακούσουν. Αγαπητές πολίτιδες και πολίτες η κοινωνία των πολιτών έχει τη δύναμη και πρέπει να την χρησιμοποιεί για την πρόοδο και το κοινό καλό.
The results from the recent election have shown that the parties must change the way they behave because their behavior does not please the citizens. They must make an effort to prepare better legislation, they must make sure that the government resources are spend wisely and distributed in a more just way and that they should give priority to the needs of the people and not to the parties. However it seems that they have not received the message that was sent to them through the elections.
Therefore Civil society has an important role to play in changing this and make them understand that people are not interested to hear which party came first and which party has more elected candidates. Citizens want parliamentarians and parties to behave so that they can be an example for the citizens.