
23 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Πληροφοριοδοτών
June 17, 2024
Η Κυπριακή Πλατφόρμα παρακολουθεί τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής
June 19, 2024Το Μάιο του 2024 η Διεθνής Διαφάνεια και ο EU Whistleblowing Monitor, για να ενισχύσουν την προσπάθεια των εκπροσώπων τους στην κάθε χώρα, ζήτησαν και εξασφάλισαν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για να διοργανώνουν διαδικτυακά σεμινάρια με στόχο να βοηθήσουν τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών χωρών να γνωριστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν τους πληροφοριοδότες στην χώρα τους.
Η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι χωρών πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Στην συνάντηση οι παρευρισκόμενοι/ες, αναφέρθηκαν στις δράσεις τους και στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τα θέματα που επιθυμούν να συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση.
Στη συνάντηση συμμετείχε και η Μαίρη Πύργου, Πρόεδρος του ιδρύματος ΦΗΜΟΝΟΗ, που εκπροσωπεί την Κύπρο στο WIN. Η Μαίρη Πύργου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη δράση του ιδρύματος ΦΗΜΟΝΟΗ σε ότι αφορά την πρόληψη κατά της διαφθοράς και την προσπάθεια που καταβάλει για ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων για τις πρόνοιες του νόμου για πληροφοριοδότες.
Συγκεκριμένα ανάφερε, ότι μέσα από έρευνα που διεξήγαγε το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ, φάνηκε ότι οι νόμοι που ψηφίσθηκαν δεν είναι γνωστοί στο πλατύ κοινό αλλά και στις κυβερνητικές υπηρεσίες. Σε ότι αφορά το νόμο για πληροφοριοδότες, ανάφερε ότι αν και η Επίτροπος νομοθεσίας ετοίμασε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που αναρτηθήκαν στις ιστοσελίδες των Υπουργείων, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δεν γνώριζαν τις πρόνοιες του νόμου και δεν είχαν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια σχετικά με τα μέτρα κατά της διαφθοράς.
Επειδή το θέμα της διαφθοράς είναι πολύ σοβαρό και πολύ δύσκολα εντοπίζεται και επειδή οι περισσότερες πληροφορίες για θέματα διαφθοράς προέρχονται από καταγγελίες πληροφοριοδοτών που εργάζονται στον οργανισμό όπου εμφανίζονται θέματα διαφθοράς, το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ και η κ Πύργου άρχισαν μια εκστρατεία πληροφόρησης μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια. Σκοπός των σεμιναρίων είναι να ενημερώσουν τους πολίτες για τις μορφές διαφθοράς και ταυτόχρονα να τους ενημερώσουν για τις πρόνοιες του νόμου που αφορά την προστασία των πληροφοριοδοτών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με το νόμο για την προστασία των πληροφοριοδοτών και τον περιορισμό της διαφθοράς. Τα σεμινάρια αυτά προσφέρονται για οργανισμούς και επιχειρήσεις αλλά και για μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οργανώσεις, καθώς και οι εθνικές, θα συνεχίσουν να προωθούν μέτρα κατά της διαφθοράς και θα πιέζουν ώστε οι κυβερνήσεις να προωθήσουν πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και κυρίως για την προστασία των πληροφοριοδοτών, διότι σήμερα, σύμφωνα με έρευνες των ΗΕ 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια χάνονται λόγω της διαφθοράς κάθε χρόνο και άλλα US$3.6 τρισεκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο από παράνομες ενέργειες.

Το θέμα των πληροφοριοδοτών και η υπάρχουσα κατάσταση συζητήθηκε και τον Απρίλη του 2024, στο διαδικτυακό σεμινάριο “Evolving European Whistleblower Rights: 2-years of the EU Directive on Whistleblowing.” Το σεμινάριο είχε στόχο να εξετάσει πως οι χώρες μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν το νόμο για την προστασία των πληροφοριοδοτών. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου εξέχουσες και ηγετικές προσωπικότητες στο τομέα αυτό, ανάλυσαν την κατάσταση και έκαναν αναφορά σχετικά με την πρόοδο που επιτελείται στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Συγκεκριμένα ανάφεραν ότι οι νόμοι σε όλες τις χώρες δεν παρέχουν ικανοποιητική προστασία στους πληροφοριοδότες και καθόλου ψυχολογική υποστήριξη όταν χάσουν την δουλειά τους και όταν αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Σημείωσαν επίσης ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εξετάσουν και να τροποποιήσουν τους νόμους που έρχονται σε αντίθεση με τις πρόνοιες του νέου νόμου για πληροφοριοδότες. Τέλος ανάφεραν ότι παρατηρούνται ισχυρές δυνάμεις μέσα στην ΕΕ που προσπαθούν να υποβαθμίσουν και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του, όσο το δυνατό περισσότερο, γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία των ομάδων που ασχολούνται με αυτό το θέμα καθώς και με το θέμα της πάταξης της διαφθοράς, για να εμποδίσουν την υποβάθμιση του αλλά και να ενδυναμώσουν τη νομοθεσία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά
Mary Pyrgos was invited to participate at the EU Whistleblowing Monitor Webinar, organized by Whistleblowers International Network (WIN), on “Evolving European Whistleblower Rights: 2-years of the EU Directive on Whistleblowing.”
During the seminar, leading voices on whistleblower protection provided a progress update, evaluated the effectiveness of the wave of new protections, explored legal perspectives on evolving whistleblowing rights, discussed real-life cases, and uncovered the potential for further collaboration and advocacy. During the webinar it was mentioned that a large number of Member States have not implemented the directive in time, and there are strong forces trying to reduce its effect as far as possible. They also mentioned that the directive does not offer sufficient protection and psychological support to the whistleblowers and that member states have to examine their laws in order to change provisions that do not comply with the directive.