
Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο «Περί Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2024»
June 7, 2024
23 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Πληροφοριοδοτών
June 17, 2024Για άλλη μια φορά καμιά γυναίκα δεν έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής και οι γυναίκες που εκλέχθηκαν στα άλλα αξιώματα είναι ελάχιστες. Η Κύπρος παραμένει μια από τις χώρες όπου η ισότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και η παρουσία της γυναίκας σε ανώτερα αξιώματα, σε ακόμα πιο χαμηλή θέση. Αυτό είναι απαράδεκτο αν λάβουμε υπόψη ότι το επίπεδο εκπαίδευσης των γυναικών είναι πολύ ψηλό και υπάρχουν αρκετές επιτυχημένες γυναίκες σε όλους τους τομείς.
Το μικρό ποσοστό εκλογής γυναικών σε δημόσια αξιώματα, επισκιάσθηκε, από άλλα θέματα στις φετινές εκλογές και δεν συζητήθηκε σε βάθος , παρά το γεγονός ότι κάποιες οργανώσεις εξέφρασαν την απογοήτευση τους.
Το θέμα χρειάζεται βαθύτερη μελέτη, διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να αλλάξει η κατάσταση χρειάζονται δραστικά μέτρα από τα κόμματα και την Κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα συμπεριλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες στα ψηφοδέλτια τους δεν φαίνεται να τις προωθούν. Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνθήκες και στον τρόπο που διεξάγεται η πολιτική και οι παράγοντες που δεν βοηθούν στην εκλογή γυναικών. Γι αυτό θα πρέπει να μελετηθεί η δομή των κομμάτων και ο τρόπος που λειτουργούν για να είναι πιο ελκυστικά και φιλικά προς τις γυναίκες. Στο τομέα αυτό ο ρόλος των γυναικείων οργανώσεων είναι πολύ σημαντικός.
Γενικά, χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλες και όλοι όχι μόνο για να αυξήσουμε τον αριθμό αλλά και να προωθήσουμε γυναίκες ευαισθητοποιημένες και ενδυναμωμένες, ώστε να μπορούν να επιφέρουν την κοινωνική αλλαγή που απαιτείται, διότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών.
Συνολικά οι γυναίκες κατέλαβαν 107 θέσεις από τις 3227, με το ποσοστό να φτάνει γύρω στο 15%, ποσοστό που είχαμε και κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία.
Ξανά καμία: Μηδενική γυναικεία παρουσία στα κυπριακά έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου
Πέντε είναι οι Προέδροι των Επαρχιακών Οργανισμών και από αυτούς…και οι πέντε είναι άντρες.
Από τους 29 Δημάρχους τρεις είναι οι γυναίκες, μαζί με τους κατεχόμενους Δήμους, με το ποσοστό των γυναικών να φτάνει το 5%.
Από τους 93 Αντιδημάρχους, οι 8 είναι γυναίκες, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 8,6%.
Στους Δημοτικούς Συμβούλους βελτιώνεται η κατάσταση, με τις γυναίκες να λαμβάνουν 75 θέσεις από τις 443 που υπάρχουν και το
ποσοστό της γυναικείας αντιπροσώπευσης να φτάνει το 17%.
21 είναι οι γυναίκες Κοινοτάρχες, με το ποσοστό τους να φτάνει γύρω στο 5%.
Σημειώνεται ότι στον Δήμο Ακάμα και Δήμο Πόλης Χρυσοχούς δεν υπάρχει καμία γυναίκα σε κανένα αξίωμα.
Ως εκ τούτου, διαφαίνεται πρόβλημα ιεράρχησης και από πλευράς κομμάτων καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι άντρες και η
περισσότερη προβολή δίνεται σε άντρες.
Τα αποτελέσματα αυτά σίγουρα δεν θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της αειφόρας ανάπτυξης 2030
Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/gynaikes-kai-ekloges-poses-katektisan-theseis-sta-axiomata-kai-ti-edeixe-i-kalpi
Once more the number of women who were elected for the European parliament and the other offices were low. The Patriarchal institutions do not allow women to be elected. Therefore if we want to change this, deep changes need to be made.