Γράμμα από τη γυναίκα του πρωτομάστορα
April 29, 2022Γυναίκες της Λατινικής Κοινότητας
April 29, 2022Οι εμπνεύστριες της καμπάνιας Δκυο Λόγια, Παναγιώτα Πολυκάρπου, Ευτυχία Νεάρχου, Ελενίτσα Ονησιφόρου και Έλενα Περικλέους
To «Θκυο λόγια» ήρθε στις ζωές μας στις 8 Μαρτίου 2020 ως μια εναλλακτική καμπάνια – η πρώτη digital καμπάνια ενημέρωσης για θέματα ισότητας στην Κύπρο. Η πρωτοβουλία «Θκυο Λόγια» έχει ως στόχο να προωθήσει και να ενθαρρύνει την αναγνώριση και κατανόηση των προκλήσεων που σχετίζονται με το φύλο. Με το δικό τους απλοϊκό τρόπο, η ομάδα του «Θκυο Λόγια», επισημαίνει πώς τα καθιερωμένα πρότυπα καταλήγουν να επηρεάζουν την πραγματικότητά μας, να ενισχύουν τα στερεότυπα και να υποστηρίζουν τις δομές που δημιουργούν θεσμικές και κοινωνικές ανισότητες. Στόχος της καμπάνιας είναι να ενημερώσει πως όλες και όλοι μπορούμε να γίνουμε πρέσβειρες/πρεσβευτές της αλλαγής από μικρές πράξεις στην καθημερινότητά μας.
Η ομάδα του «Θκυο Λόγια» (Παναγιώτα Πολυκάρπου, Ευτυχία Νεάρχου και Ελενίτσα Ονησιφόρου) έφεραν την καμπάνια σε νέα μορφή, εκδίδοντας δυο βιβλία: το «Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή» για ενήλικες και το «Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους» για παιδιά, της Έλενα Περικλέους.
Το βιβλίο «Θκυο Λόγια για την Ισότητα – Μικρό βιβλίο για μεγάλη αλλαγή» θέτει ορισμένες σκέψεις γύρω από το ζήτημα του έμφυλου βιώματος μέσα από τα παρακάτω λόγια:
“Αν γεννιόσουν αγόρι θα ήσουν διαφορετική; Αν γεννιόσουν κορίτσι θα ήσουν διαφορετικός; Διαφορετική ως προς τι; Τι σημαίνει να είσαι αγόρι σε μια κοινωνία; Πως μεγαλώνει ένα κορίτσι σε μια δυτική κοινωνία; Ποιος ο ρόλος του άντρα σε μια κυπριακή οικογένεια;
Ποια η θέση της γυναίκας στην Κύπρο; Θέση σε τι; Ερωτήματα που τοποθετούν το φύλο σε περίοπτη θέση. Ή μάλλον πεποιθήσεις για το φύλο που αναθέτουν σε εμάς ένα ρόλο. Οι απαντήσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο αφού βασίζονται στο φύλο μας και στα έμφυλα στερεότυπα.
Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου θα σου πει θκυο λόγια για την ισότητα που σίγουρα θα ήθελες να ήξερες εδώ και καιρό. Θα μπορείς πλέον να κατανοήσεις γιατί τα θέματα ισότητας αφορούν όλες και όλους ανεξαιρέτως. Κυρίως εσένα που συχνά τα προσπερνάς, αγνοώντας το πόσο πολύ επηρεάζουν την καθημερινότητα σου.
Μάθε θκυο λόγια για το πώς μπορείς να σπάσεις τα δικά σου στερεότυπα και προκαταλήψεις και γίνε μέρος της αλλαγής που θέλεις να δεις γύρω σου. Η ιστορία κάθε ανθρώπου που έρχεται στη ζωή γράφεται πολύ πριν έρθει στον κόσμο αυτό. Σε ποιου τα χέρια βρίσκεται το μολύβι και το χαρτί;”
Το βιβλίο για ενήλικες είναι διαθέσιμο σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά και σύντομα στα Τουρκικά, ενώ είναι προσβάσιμο σε ηχητική μορφή στην ιστοσελίδα της ομάδας (www.thkiologia.com).
Αντίστοιχα, το παιδικό έργο «Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους» μέσα από το ακόλουθο παράδειγμα χρωμάτων τοποθετεί τον αναγνώστη απέναντι στις έμφυλες επιλογές, δίνοντας μια άλλη σκοπιά:
“Είσαι για μια λεξιμαχία; Πρέπει να σε προειδοποιήσω πως πρόκειται για μια λεξιμαχία για δυνατά μυαλά. Για μυαλά που είναι έτοιμα να «κάψουν» ή έστω να «σπάσουν» στερεότυπα.
Ροζ ή μπλε; Διάλεξε στρατόπεδο. Να θυμάσαι μόνο πως υπάρχει πάντα και το μοβ. Μπορείς να έρθεις στην παρέα μας και εσύ. Μόνος όρος το μπλε και το ροζ να είναι για σένα απλώς ένα χρώμα.
Αν κανένα από τα δύο χρώματα δεν καθορίζει το πως σκέφτεσαι… Aν μπορείς με την ίδια ευκολία να παίζεις ποδόσφαιρο και να μιλάς για μαγειρική… Αν σου αρέσουν τα λουλούδια την ίδια ώρα που παίζεις βόλους στις αλάνες…
Αν είσαι κορίτσι και θέλεις να γίνεις μηχανικός αυτοκινήτων… Αν είσαι αγόρι και θέλεις να γίνεις νηπιαγωγός… Αν είσαι o εαυτός σου και δέχεσαι τους άλλους ακριβώς όπως είναι… Αν προβληματίζεσαι για τα πράγματα που βλέπεις ή ακούς γύρω σου και βάζεις σε όλα ένα ερωτηματικό…Τότε, καλώς όρισες!
Θα γίνεις μέρος μιας ιστορίας που βάζει επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους! Ίσως πάλι και να τα βγάζει. Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται! Και αυτό που φαίνεται δεν είναι πάντα αυτό που είναι! Σας μπέρδεψα; Αυτός είναι ο σκοπός. Να σας μπερδέψω για να τα ξεμπερδέψουμε μια και καλή! Έτοιμοι; Φύγαμε!”