«Τα δάκρυα της σιωπής»: ένα θεατρικό έργο με θέμα τη βία στην οικογένεια
April 8, 2022UN Women Executive Director re-ignites ambition on Generation Equality by sharing her bold vision for the future at CSW66
April 9, 2022The Embassy held its first ever St. Brigid's Day event in February, with the support of the President of the House of Representatives, Annita Demetriou, the Minister for Justice, Helen McEntee as well as the participation of Garda Rachel Kiernan, Professor Louise Crowley of UCC and Stavria Kamperi from Spavo. The meeting discussed efforts in Cyprus to address the threat of violence against women, looking at legislation, protection and prevention strategies and was a very productive exchange of best practices between both countries.
Με την ευκαιρία της St. Brigid's Day, η Πρεσβεία της Ιρλανδίας διοργάνωσε στις 18 Φεβρουαρίου εκδήλωση για να τιμήσουν τις γυναίκες
Η Ιρλανδική Πρεσβεία διοργάνωσε εκδήλωση στις 18 Φεβρουαρίου με την ευκαιρία της St. Brigid's Day, κατά την οποία οι ιρλανδικές διπλωματικές αποστολές γιορτάζουν τη δημιουργικότητα, την ηγεσία και το ταλέντο των γυναικών στην Ιρλανδία και σε όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση, φέτος είχε ως κεντρικό θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και με την ευκαιρία αυτή παρουσίασε τα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση, της Ιρλανδίας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αστυνομία της Ιρλανδίας. Στην εκδήλωση προσκληθηκε η Πρόεδρος της βουλής και οι γυναικείες οργανώσεις.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας Χέλεν Μακέντι παρουσίασε τα κυριότερα σημεία της νέας εθνικής στρατηγικής της χώρας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, που έχει ως κύριο στόχο τη "μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή, σεξουαλική και έμφυλη βία". Η στρατηγική αυτή βασίζεται στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή "πρόληψη, προστασία, δίωξη και συντονισμένες πολιτικές". Η Ιρλανδή Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων το σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία, τους χώρους εργασίας και τους χώρους κοινωνικοποίησης, καθώς και το έργο του Υπουργείου της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης "ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ευάλωτα θύματα αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, σεβασμό και επαγγελματισμό σε κάθε βήμα της δύσκολης διαδρομής τους".
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η καθηγήτρια του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Κορκ Λουίζ Κρόλι, εκ μέρους του ιρλανδικού τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα πρόληψης της σεξουαλικής βίας με τίτλο "Bystander intervention". Σύμφωνα με την Ιρλανδή καθηγήτρια, στόχος του προγράμματος είναι "να εκπαιδεύσει το προσωπικό και τους φοιτητές ώστε να κατανοούν και να αναγνωρίζουν τις πράξεις σεξουαλικής επιθετικότητας, παρενόχλησης και βίας και να εντοπίζουν τους κινδύνους της κανονικοποίησης της κακοποίησης, ενώ παράλληλα να ενδυναμώνει και να αναβαθμίζει τις δεξιότητες του προσωπικού και των φοιτητών ώστε να παρεμβαίνουν με ασφάλεια και να διεκδικούν μια ασφαλέστερη πανεπιστημιούπολη και κοινωνία".
Η Ρέιτσελ Κίρναν, μέλος της ιρλανδικής αστυνομίας, παρουσίασε τις εξουσίες που διαθέτει το Σώμα βάσει νόμου που εγκρίθηκε το 2019. Συγκεκριμένα ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις για την αντιμετώπιση της "σωματικής κακοποίησης, της σεξουαλικής κακοποίησης, της οικονομικής κακοποίησης και της ψυχολογικής κακοποίησης".