Το Πανεπιστήμιο Frederick ενεργό στα θέματα ισότητας των φύλων
February 28, 2022«Δεν είμαι πάντα αυτό που φαίνεται – Μια ιστορία που βγάζει τα πράγματα από την θέση τους»
March 2, 2022Μαίρη Πύργου
Αγαπητές αναγνώστριες, αγαπητοί αναγνώστες
Η μηνιαία, διαδικτυακή, μη-κομματική και μη-κερδοσκοπική εφημερίδα η άποψη μας, είναι πλέον μια πραγματικότητα! Ένας στόχος δεκαετιών, σήμερα επιτυγχάνεται και είμαστε πολύ χαρούμενες που σήμερα κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της εφημερίδας μας. Μιας εφημερίδας που φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό στο χώρο της ενημέρωσης με την ουσιαστικότερη προβολή των απόψεων των γυναικών από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις, την εθνότητα, και την ηλικία, σε όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, αλλά και τις γυναίκες ειδικότερα.
Την έκδοση της εφημερίδας, έχει αναλάβει το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ, που τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, μέσα από τις δράσεις του, και συγκεκριμένα την ερευνά, την ανάλυση δεδομένων και την προώθηση πρακτικών λύσεων σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα, έχει εντοπίσει την ανάγκη της κυκλοφορίας μιας διαδικτυακής εφημερίδας, που να προβάλλει τις ειδήσεις με ένα διαφορετικό, πλουραλιστικό και πιο θετικό τρόπο.
Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι που μας ώθησαν να προχωρήσουμε στην κυκλοφορία αυτής της εφημερίδας. Ο πρώτος λόγος, όπως ήδη αναφέραμε, είναι η παρουσίαση των ειδήσεων με ένα διαφορετικό πλουραλιστικό, γυναικείο και πιο θετικό τρόπο, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων. Τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε συνέχεια με την πατριαρχική αντίληψη των ειδήσεων και ενημερωνόμαστε για όλα τα κακώς έχοντα που μαστίζουν την κοινωνία μας και την ανθρωπότητα γενικά, όπως τη διαφθορά, την εγκληματικότητα, τη φτώχια, τις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς, τη σεξουαλική παρενόχληση, σε τοπικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες ένοπλες συρράξεις, το φανατισμό -θρησκευτικό και ιδεολογικό - τις μετακινήσεις πληθυσμών, τους μετανάστες, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στέρηση ελευθερίας έκφρασης, των καταστροφών από φυσικά και ανθρώπινα λάθη, την κλιματική αλλαγή και τις σοβαρές συνέπειες με πλημύρες, πυρκαγιές, αισχροκέρδεια, ανευθυνότητα και απόκτηση εύκολου πλουτισμού με αισχρά και μη διαφανή μέσα.
Όλα αυτά αλλά κυρίως η λεπτομερής περιγραφή των γεγονότων βίας, διαφθοράς, γυναικοκτονιών, σεξουαλικής βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι ζούμε μέσα σε μια κοινωνία σάπια και σε ένα κόσμο, όπου όλες και όλοι είναι το ίδιο διεφθαρμένοι και βίαιοι και ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει για τη βελτίωση της κατάστασης.
Το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ, αλλά και αρκετοί άνθρωποι, πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι, ηθικοί, με ακέραιο χαρακτήρα, που είναι γεμάτοι αγάπη και προσφέρουν απλόχερα, είτε με οικονομική βοήθεια, είτε με εθελοντική εργασία, για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, αλλά και με το να προσφέρουν λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα. Κάποιες πράξεις αγάπης και προσφοράς σποραδικά, αναφέρονται από τα μέσα επικοινωνίας, αλλά συχνά επισκιάζονται από την υπέρμετρη παρουσίαση ειδήσεων πολέμων, πράξεων βίας, διαφθοράς και άσκοπης, στείρας και μη-εποικοδομητικής κριτικής.
Τα τελευταία δυο χρόνια, με την εμφάνιση της πανδημίας, των θανάτων και των άλλων κοινωνικών και οικονομικών, προβλημάτων που προκάλεσε, αλλά και της ημερήσιας αναφοράς των προβλημάτων και των διαφωνιών μεταξύ του ιατρικού κόσμου, παγκόσμια, και των ανεύθυνων ειδήσεων που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προκληθεί μεγάλη σύγχυση, που προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου. Οι συχνή προβολή, αλλά κυρίως ο τρόπος που προβάλλονται οι βίαιες αντιδράσεις υποθάλπει και διαιωνίζει τη βία. Αναμφίβολα οι πολίτιδες και οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται, αλλά με ένα διαφορετικό, κριτικό και πιο θετικό τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει η εφημερίδα, η άποψη μας.
Ο δεύτερος λόγος που μας ώθησε να εκδώσουμε αυτήν την εφημερίδα είναι για να συμβάλουμε στην αλλαγή του τρόπου που παρουσιάζονται οι γυναίκες μέσα από τις ειδήσεις. Το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ, μέσα από τη δράση του και την έρευνα που διεξάγει, έχει εντοπίσει ότι αξιόλογες δραστηριότητες και επιτεύγματα γυναικείων οργανώσεων, αλλά και γυναικών, που αν και δημοσιεύονται κατά καιρούς, δεν γίνονται γνωστά στη πλειοψηφία του λαού, λόγω έλλειψης ικανοποιητικής πληροφόρησης, λόγω της απροθυμίας των μέσων επικοινωνίας να τις δημοσιεύουν στις ημερήσιες εφημερίδες, αλλά και όταν τις δημοσιεύουν, σπανίως εμφανίζονται στις πρώτες σελίδες, διότι κρίνονται ως μη σημαντικές. Επίσης, πολλές γυναίκες, λόγω των πολλαπλών ασχολιών τους δεν ενημερώνονται επαρκώς, δεν έχουν το χρόνο να προωθήσουν τις δράσεις και τις απόψεις τους και κυρίως διότι δεν έχουν τις διασυνδέσεις και τα οικονομικά μέσα που χρειάζονται για να το πετύχουν.
Μέσα από τις επαφές μας φάνηκε επίσης ότι η επικοινωνία μεταξύ των ελληνοκυπρίων γυναικών, αλλά και των γυναικών των διάφορων κοινοτήτων της Κύπρου είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η δράση και δραστηριότητες της κάθε οργάνωσης αλλά και των γυναικών της κάθε κοινότητας δεν είναι γνωστές στις άλλες κοινότητες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες των αγροτικών περιοχών και όχι μόνο, δεν ενημερώνονται για την πρόοδο που επιτελείται παγκόσμια, αλλά και στην Κύπρο, σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς και τους νόμους που βελτιώνουν τη θέση της γυναίκας. Πολλές, μάλιστα, δεν γνωρίζουν ακόμα τα βασικά δικαιώματα τους, αλλά ούτε και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής μας, καθώς και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ίδιες οι γυναίκες στην από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων για την ανοικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και πιο δημοκρατικής κοινωνίας.
Ο τρίτος λόγος που αποφασίσαμε να εκδώσουμε την εφημερίδα είναι διότι μέσα από τις συναντήσεις μας και με τα δύο φύλα, διαπιστώσαμε ότι τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αν και κάποιες φορές προσπαθούν, γενικά δεν παρουσιάζουν την άποψη και τις εισηγήσεις των γυναικών, σε διάφορα θέματα που τις απασχολούν και ιδιαίτερα τις απόψεις των μη-αναγνωρίσιμων γυναικών. Η δε φράση «η άποψη μας δεν λαμβάνεται υπόψη» ακούστηκε συχνά σε αυτές τις συναντήσεις, όπου γυναίκες μορφωμένες με απόψεις αλλά και γυναίκες της υπαίθρου, που μέσα από τις δυσκολίες της ζωής απέκτησαν μια αξιοσημείωτη σοφία, την επαναλάμβαναν συνέχεια. Η διαπίστωση μάλιστα αυτή συνέβαλε και στην απόφαση μας να επιλέξουμε το όνομα η άποψη μας για την εφημερίδα μας.
Σήμερα ο Μηχανισμός για την ισότητα φύλου έχει 90 Γυναικείες Οργανώσεις που ασχολούνται για την προώθηση της ισότητας των φύλων, για την αειφόρα ανάπτυξη, για την καταστολή της βίας στην οικογένεια και για άλλα κοινωνικά προβλήματα σχετικά με τη θέση της γυναίκας μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Δυο από τις οργανώσεις αυτές είναι τουρκοκυπριακές, μια αφορά τις γυναίκες της Αρμενικής κοινότητας και δυο των γυναικών της Μαρωνίτικης. Υπάρχουν επίσης άλλες δέκα τουρκοκυπριακές γυναικείες οργανώσεις που ασχολούνται με την ισότητα των φύλων και την βία κατά των γυναικών στο Βόρειο μέρος της Κύπρου. Εκτός από τις γυναικείες οργανώσεις-μέλη του Μηχανισμού, υπάρχουν και άλλες οργανώσεις, αλλά και γυναίκες ακαδημαϊκοί που διεξάγουν έρευνες και παρουσιάζουν σημαντικά ευρήματα για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες μέσα στην κοινωνία. Όλη αυτή η σημαντική δράση και απόψεις των γυναικών και των οργανώσεων τους, καθώς και τα μέτρα που προωθούνται από τους Διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΟΗΕ την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την ισότητα των φύλων, παραμένουν άγνωστα στο πλατύ κοινό, λόγω απουσίας μιας συνεχούς συζήτησης και αναφοράς μέσα από τα Μέσα Επικοινωνίας και ακόμα διότι δεν υπάρχει μια κοινή πλατφόρμα μέσα από την οποία να προβάλλονται σε μόνιμη βάση οι τελευταίες δραστηριότητες των γυναικών και οι εξελίξεις σε θέματα ισότητας. Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει η άποψη μας.
Έχει επίσης διαφανεί ότι αιτήματα για κοινωνικές αλλαγές που προωθούνται από γυναικείες οργανώσεις δεν δημοσιεύονται, ή δημοσιεύονται με μικρά γράμματα σε θέσεις που δύσκολα τα εντοπίζεις. Διαφάνηκε επίσης ότι οι γυναίκες της υπαίθρου δεν πληροφορούνται επαρκώς για τα δικαιώματα τους για θέματα που τις αφορούν, αλλά και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για να επιφέρουν τις αλλαγές που χρειάζονται για να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους και γενικότερα η Κοινωνία μας.
Το Ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ, επανειλημμένα μελέτησε το θέμα της σωστής πληροφόρησης, αλλά και τον τρόπο που παρουσιάζονται οι δράσεις των γυναικών, οι γυναίκες πολιτικοί, τα θέματα βιασμών γυναικών και οι γυναικοκτονίες, από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, σε ειδικό σεμινάριο το 2016. Δυο χρόνια αργότερα το 2018, διενήργησε έρευνα μεταξύ των δημοσιογράφων, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών, για να εξετάσουν από κοινού, ένα πιο θετικό τρόπο παρουσίασης των γυναικών και άλλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η διαφθορά, μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Το ρόλο που διαδραματίζουν τα Μέσα Επικοινωνίας συζήτησε και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, σε ειδικό σεμινάριο, που διοργάνωσε το Δεκέμβριο του 2021. Γενικά, όλες οι γυναικείες οργανώσεις πιστεύουν ότι ο τρόπος που παρουσιάζονται οι γυναίκες και οι δράσεις τους, από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, πρέπει να αλλάξει. Για το σκοπό αυτό είχαν μάλιστα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για βελτίωση της κατάστασης. Όμως ακόμα δεν έχουμε προσέξει κάποια ουσιαστική αλλαγή. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι δημοσιογράφοι αρχίζουν να ασχολούνται περισσότερο με θέματα που αφορούν τις γυναίκες, ο τρόπος που παρουσιάζονται οι ειδήσεις αυτές, είναι αρκετές φορές εμποτισμένος με την πατριαρχική σκέψη.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της βίας κατά των γυναικών, έχει διαπιστωθεί ότι αρκετές φορές ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται οι πράξεις βίας και βιασμού και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες θύματα, θυματοποιεί τις γυναίκες θύματα, ακόμα περισσότερο, λόγω του λανθασμένου τρόπου προβολής, της υπερπροβολής, καθώς και τις λεπτομέρειες σχετικά με τη βία που υφίστανται. Οι γυναικείες οργανώσεις ζήτησαν επανειλημμένα να αποφεύγονται οι λεπτομέρειες και κυρίως η δικαιολόγηση και “ηρωοποίηση” των δραστών και των δολοφόνων, μέσα από τη συχνή προβολή και αναφορά του ονόματος τους, διότι οι αναφορές αυτές, εξευτελίζουν τα θύματα και ταυτόχρονα συμβάλλουν στη διαιώνιση των πράξεων βίας, μέσω μίμησης.
Έχοντας τα πιο πάνω υπόψη, δηλαδή την προβολή της αρνητικής πλευρά της κοινωνίας, την περιορισμένη προβολή θετικών ειδήσεων και δράσεων, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την εφημερίδα αυτή μια ανοικτή πλατφόρμα των γυναικών όλων των κοινοτήτων της Κύπρου, μέσω της οποίας οι γυναίκες θα ενημερώνονται, θα εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους σέ όλα τα θέματα και θα ενημερώνουν το κυπριακό κοινό για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς ανισότητες, διακρίσεις και κοινωνικά έμφυλα στερεότυπα. Όλα αυτά είναι σημαντικά σε μια χώρα που βάλλεται από παντού, σε μια χώρα που ακόμα προσπαθεί να λύσει το πολιτικό-εθνικό της πρόβλημα, ένα πρόβλημα που για δεκαετίες περιθωροποίησε πολλά κοινωνικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικείων.
Στην εφημερίδα με μεγάλη χαρά θα φιλοξενούμε άρθρα και απόψεις γυναικών και ανδρών που συμμερίζονται τις ανησυχίες μας και θέλουν μέσα από τα άρθρα τους να παρουσιάσουν τη θετική και δημιουργική πλευρά της κοινωνίας και τις θετικές δράσεις για επίλυση προβλημάτων, σε τέσσερεις γλώσσες, στην ελληνική, στην τουρκική, στην αγγλική και στην αρμενική, με τις αναγκαίες περιλήψεις αρχικά στα ελληνικά και αργότερα και στις άλλες γλώσσες. Επειδή έχει διαπιστωθεί ότι οι απόψεις των γυναικών δεν ακούγονται, η εφημερίδα μας θα δώσει ειδική έμφαση στη δημοσίευση των απόψεων των γυναικών όλων των κοινοτήτων της Κύπρου και μέσα από την πληροφόρηση, την ανταλλαγή εμπειριών, τη δημοσίευση ιστοριών επιτυχημένων γυναικών, θα μπορέσουν να ευαισθητοποιηθούν, να ενδυναμωθούν και να τολμήσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους σε όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, ώστε να ακουσθεί και η δική τους φωνή και οι επιδιώξεις τους.
Μέσα από την πληροφόρηση και την ανταλλαγή εμπειριών, ελπίζουμε ότι οι γυναίκες θα αναπτύξουν δίχτυα συνεργασίας, απαραίτητα για την πρόοδο και την επίλυση προβλημάτων, αλλά κυρίως θα κατανοήσουν όλες και όλοι τα ωφελήματα που θα προκύψουν με την ουσιαστικότερη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της κοινωνίας του μέλλοντος.
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της πρώτης έκδοσης της εφημερίδας, η άποψη μας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες όσες την αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και ιδιαίτερα τη Δρ Μαρία Χατζηπαύλου και τη Δρ Καλλιόπη Αγαπίου για τις εισηγήσεις τους, σε ότι αφορά την εφημερίδα, αλλά και τη Θέκλα Κυρίτση και την Ελένη Αντωνίου, που με μεγάλη προθυμία ετοίμασαν άρθρα για την εφημερίδα, καθώς και την Αnahid Eskidjian για τις πληροφορίες που μου έδωσε για το Armenian Relief Society Sosseh και τη φιλόλογο Άννα Φαρμακά για τις εισηγήσεις της σχετικά με τη διόρθωση των κειμένων. Ευχαριστώ επίσης το Μηχανισμό για τα δικαιώματα της γυναίκας που επιχορήγησε αυτήν την πρώτη εφημερίδα. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι η έκδοση της εφημερίδας γίνεται εθελοντικά, γι’ αυτό αν μας έχουν διαφύγει κάποια λάθη η αν έχετε κάποια άποψη ώστε να βελτιωθεί η κοινή εφημερίδα μας θα χαρούμε να την ακούσουμε.
Αγαπητές αναγνώστριες και αναγνώστες η εφημερίδα η άποψη μας είναι πλέον εδώ και είναι έτοιμη να υποδεχτεί και τις δικές σας απόψεις, ώστε να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος, με απόψεις και ουσιαστικές εισηγήσεις με στόχο τη βελτίωση της.
κοινωνία μας.
Μαίρη Πύργου
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dear readers,
The research foundation FIMONOI, through its activities and its research, found out that important work of women’s organizations and individual women, is not known because of lack of communication and especially from the reluctance of the media to include it in their daily newspapers. Today in the south of Cyprus there are 90 Women’s organizations, members of the Mechanism for the rights of Women, which work for equality, for the environment, for violence in the family and for other social problems. Two of the above organizations are Turkish Cypriot organizations. In the north of Cyprus there are at least ten Turkish Cypriot organizations which promote the equality between women and men and promote measures for the elimination of violence in the family. There are also 3 associations in the Maronite community, one in the Armenian community and a philanthropic society in the Latin community, which work mostly for philanthropic purposes. In addition, there are research foundations and academics, working in departments for women studies at universities, as well as individual women, in the south and in the north of Cyprus, who produce important work on issues relevant to equality and projects for women. All this important information and their work, is not known even to the persons and organizations who work for equality. This is because it does not exist one common platform where all this information, as well as information on the work done by the UN and other international bodies can be uploaded and disseminated.
Furthermore, requests for social changes, issued by women’s organizations are not published or they are published in short columns, in current media, where it is difficult to find. In the rare occasion that articles on women are published, these are presented in a way that do not always serve the purpose of equality. In addition, it was found that women in rural areas are not informed on most of the issues that are discussed all over the world and on the importance of equality and the role, women can play, in the restructuring of society. Finally, the Cypriot women do not know what the women of the other Cypriot communities are doing and how they feel on most of the social problems of our common society.
Having all the above in mind and having identified the absence of information and the difficulties in the dissemination of this information, the foundation FIMONOI decided to launch the very ambitious project, of a women’s online newspaper, in order to inform women on issues of equality and women’s achievements, in order to help women acquire new knowledge through information and empower themselves. This newspaper will serve as a common platform, from where Cypriot women of all communities can learn about each other, can come closer together, can exchange ideas and can express freely their opinion, their expectations and their efforts in restructuring our society which suffers from violence, corruption and every form of inequality. All this, is very important in a country that still has to solve its political problem without the opinion and participation of women
Our ultimate aim is to help women understand the benefits of joining forces, in order to change our society, by introducing themselves, as they would like to be introduced, by presenting their positions as women want it to be presented, by demanding to be respected as equal citizens and by being represented on equal terms and numbers everywhere (50-50), including politics, discussions for peace and high- level political discussions relevant to the solution of the Cyprus problem.
Furthermore, we aspire to cultivate a new, more positive and respectful way of presenting information, by giving emphasis on news, relevant to activities, practical solutions and achievements with a positive impact on our society and by avoiding hate guided incidents, toxic and disrespectful language in order to present the good and loving side of our society.
Finally the newspaper aspires, to present the positive side of society, to present news, events and actions in a positive way, that is, in giving solutions to problems instead of criticizing them negatively. We also aspire to transform the political language, to eliminate the unnecessary confrontations and promote a constructive dialogue, done in a respectful way, in order to solve all the social problems that exist in our society.