Στην Claudia Goldin απονέμεται το βραβείο Νόμπελ για το έργο της που αποκαλύπτει πτυχές του χάσματος της μισθολογικής ανισότητας μεταξύ των φύλων
September 27, 2023Στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου βρέθηκε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου
September 29, 2023Πολύ σημαντική κρίνεται από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να καταδικάσει ως ένοχο ένα άτομο, το οποίο, υπό την ιδιότητα του πελάτη, έλαβε υπηρεσίες σεξουαλικής φύσεως από θύμα εμπορίας προσώπων (σεξουαλικής εκμετάλλευσης). Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται από κυπριακό Δικαστήριο «πελάτης». Στον καταδικασθέντα επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 2,5 ετών και 3 ετών.Ο ένοχος καταδικάστηκε ταυτόχρονα και για το αδίκημα του βιασμού. Άτομο που προώθησε ανήλικο σε πορνεία επιβλήθηκε ποινή 6 ετών και για ενήλικο σε πορνεία 5 έτη.
Η υπόθεση αφορά κορίτσι που ενώ ήταν ανήλικη μεταφέρθηκε σε άλλη επαρχία με σκοπό την εξώθησή της στην πορνεία. Στο διάστημα αυτό ένας από τους κατηγορούμενούς της στερούσε τα αναγκαία προς το ζην, με αποτέλεσμα η παραπονούμενη να υποκύψει στις συνεχείς παροτρύνσεις που δεχόταν για την εκπόρνευσή της.
Σε ότι αφορά τον πελάτη, σημειώνεται ότι ενώ το θύμα εμπορίας παρείχε αρχικά συναινετικές υπηρεσίες αγοραίου έρωτα, στην πορεία οι υπηρεσίες αυτές κατέληξαν να μην είναι συναινετικές, διότι δεν συναινούσε στις πρακτικές που ζητούσε.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από την Αστυνομία, και τα αναδημοσιεύουμε, το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων έχει εξετάσει ή βρίσκονται υπό διερεύνηση τα τελευταία δυόμιση χρόνια, 666 υποθέσεις εμπορίας προσώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα, το 2021 διερευνήθηκαν 169 υποθέσεις, το 2022 άλλες 265 και φέτος (μέχρι σήμερα) άλλες 232. Ως θύματα στην εκμετάλλευση, είτε εργασιακή είτε σεξουαλική, έχουν αναγνωριστεί: 21 το 2021, 16 το 2022 και 20 το 2022.
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως νεαρές γυναίκες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή γυναίκες από αφρικανικές χώρες που βρίσκονται στην Κύπρο ως αιτήτριες ασύλου. Όσον αφορά στα θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, αυτά είναι κυρίως αλλοδαποί πολίτες τρίτων χωρών που φθάνουν στην Κύπρο με άδεια εργασίας στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Η υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας Ελένη Μιχάλη, μιλώντας στον «Φ», χαρακτήρισε ως δύσκολες τις υποθέσεις αυτές, Πολλές φορές, ανέφερε, τα θύματα, κυρίως σεξουαλικής εμπορίας, δύσκολα πείθονται να καταθέσουν στις Αρχές και ακόμα πιο δύσκολα να φτάσουν στο δικαστήριο.
Τα άτομα αυτά, είπε είναι συνήθως ευάλωτα, δέχονται εύκολα πιέσεις, χρηματίζονται και γενικά δεν είναι σταθερά στη μαρτυρία τους. Εκτός αυτού η απόδειξη μιας υπόθεσης, είναι δύσκολη δεδομένου ότι η πορνεία επιτρέπεται κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό το εκμεταλλεύονται κάποιοι για να εκμεταλλευτούν στη συνέχεια ευάλωτους ανθρώπους. οπόταν υπάρχει μια λεπτή γραμμή ν’ αποδείξεις ότι κάποιος αποζείν από αυτή ή υπάρχουν άλλοι πίσω που εκμεταλλεύονται έναν άνθρωπο.
Σήμερα έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, αλλά το θέμα δεν έχει ακόμα λυθεί. Χρειάζονται να γίνουν πολλά