Το Κέντρο Ισότητας και Ιστορίας του Φύλου διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα την ανάδειξη της ιστορίας των Κύπριων γυναικών
April 24, 2023Συνάντηση Συμβουλίου του Μηχανισμού για την ισότητα με την Επίτροπο ισότητας κ Τζόζη Χριστοδούλου
April 24, 2023
Με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, Μέρας της Γυναίκας, η Μαίρη Πύργου προσκλήθηκε να μιλήσει στο σύνδεσμο των γυναικών της αρμενικής κοινότητας, Armenian Releaf Society, για το ρόλο των κύπριων γυναικών και των γυναικών γενικά, μέσα στην κοινωνία, αλλά και την απουσία των γυναικών από τα ιστορικά βιβλία και τα σχολικά βιβλία της ιστορίας της Κύπρου.
Τα ιστορικά βιβλία ήταν και είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποίησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί η Πατριαρχία για να επιβάλλει την πατριαρχική ιδεολογία, τον εθνικισμό, το διαμελισμό, την αποδυνάμωση των πολίτιδων και των πολιτών, την ενδυνάμωση της ιεραρχίας και την περιθωριοποίηση των γυναικών, μέσω της αποσιώπησης του σημαντικού ρόλου που επιτελούν.
Σήμερα που όλοι μιλούν για ισότητα είναι απαράδεχτο να αποσιωπώνται τα ονόματα δεκάδων γυναικών που πρόσφεραν ποικιλοτρόπως, και να αναφέρονται μόνο 4 ονόματα της βασίλισσας Βικτώριας, της βασίλισσας Ελισάβετ, της Παναγίας και της Πολυξένης Λοϊζιά, η οποία αναφέρεται μόνο ως ποιήτρια στα βιβλία Λυκείου της περιόδου της Αγγλοκρατίας. Eυτυχώς είπε η κ Πύργου η ιστορία των Κυπρίων γυναικών άρχισε να εμφανίζεται μέσα από έρευνες γυναικών και μέσα από τα βιβλία Η ΚΥΠΡΙΑ, η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου και άλλα βιβλία και άρθρα που αναφέρονται στη ζωή και τις δραστηριότητες της.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Μαίρη Πύργο πρόσφερε στην Armenian Releaf Society τον 1ο τόμο του μνημειώδους βιβλίου της ιστορίας της κυπρίας, Η ΚΥΠΡΙΑ, που περιγράφει τη θέση της γυναίκας της Κύπρου σε όλους τους τομείς και το σημαντικό της ρόλο διαχρονικά στην οικονομία, στην ευημερία και στην επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, ιδιαίτερα μετά από καταστροφές.
Ο 1ος τόμος της μνημειώδους ιστορίας της Κυπρίας
Η συμπερίληψη του ρόλου και της προσφοράς των γυναικών στα ιστορικά βιβλία και στα σχολικά βιβλία της ιστορίας είναι απαραίτητη διότι ενδυναμώνει τις γυναίκες και τους επιτρέπει να ταυτιστούν με ηρωϊδες, να συμμετέχουν πιο ενεργά σε όλους τους τομείς και να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα από θέσεις λήψεως αποφάσεων, στη βελτίωση της κοινωνίας μας που σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
The importance of the inclusion of women’s history, in history books and in history books of Scholls
Οn the occasion of women’s day the Armenian Releaf Society invited Mary Pyrgos to give a speech on the importance of the inclusion of women’s history, in history books and in history books of Scholls. Ms Pyrgos thanked them for giving her the opportunity to underline the important role of women in all sectors of our society and especially in the welfare sector and the reconstruction of the society after disasters. We cannot accept, that so many important women are absent from our history books. We cannot accept that in Cyprus only 4 women are mentioned in the school history books that refer to the history during the British period , that is, Queen Victoria, Queen Elisabeth, Virgin Mary, and Polyxeni Loizias, as poet.
Of course, Ms. Pyrgos said, this is not a Cypriot phenomenon. Similar gaps in history are found in history books of all patriarchal states, and in fact, a scholar of the 18th century, George Ballard wrote that he could not understand why so many unimportant men are included in the history books of England and so many important women are absent.
The inclusion of women’s history and role in the history books is an important tool for the empowerment, of women so that they can be involved equally in restructuring our society. Fortunately, their history started emerging through the monumental 1st volume H KYPRIA (the Cypriot Women), of Mary Pyrgos and other books written by women and men historians.