Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ με το Πανεπιστήμιο Κύπρου
October 3, 2023Διαβούλευση για εντοπισμών ανισοτήτων διοργάνωσε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων
October 5, 2023Συνάντηση με το Διευθυντή της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου κ Μουρουζίδη είχε η Πρόεδρος του ιδρύματος ΦΗΜΟΝΟΗ Μαίρη Πύργου για να συζητήσει και να διερευνήσει κατά πόσο τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΑΝΑΔ συμπεριλαμβάνουν και θέματα για πάταξη της διαφθοράς, ενημέρωση για τα νέα νομοσχέδια για πληροφοριοδότες, τη Νομοθεσία ρύθμισης της δραστηριότητας του λόμπι στην Κύπρο, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την ισότητα των φύλων, τον έμφυλο προϋπολογισμό και άλλα συναφή θέματα.
Η συμπερίληψη των θεμάτων αυτών στα προγράμματα κατάρτισης είναι σημαντική διότι θα επιτρέψει στις εταιρείες να στείλουν τις/τους υπαλλήλους για να ενημερωθούν για τις νέες νομοθεσίες, τις παγκόσμιες συμβάσεις που συζητούνται ευρέως και τα μέτρα που προωθούνται τα τελευταία χρόνια με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, τη χρηστή διοίκηση, τον αποτελεσματικότερο προϋπολογισμό και τη δικαιότερη κατανομή των κρατικών πόρων και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές των οργανισμών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ Μουρουζίδης ανάφερε ότι τα θέματα αυτά ήδη συμπεριλαμβάνονται στη θεματολογία και για τα νέα θέματα θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να συμπεριληφθούν δεδομένου ότι είναι προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου.
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το θέμα της διάστασης του φύλου σε ότι αφορά την επιμόρφωση και τη συμμετοχή των δύο φύλων στα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα λεπτομερέστερα στατιστικά στοιχεία ώστε να συλλέγονται στοιχεία, όχι μόνο για γυναίκες και άνδρες αλλά και σε σχέση με την ηλικία και το χώρο προέλευσης τους. Αυτό είναι σημαντικό διότι θα συμβάλει στο σχεδιασμό αποτελεσματικότερου προϋπολογισμού που αναμφίβολα θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομίας της Κύπρου.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια είναι πιο χαμηλός από αυτό των ανδρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν να στέλλουν για εκπαίδευση άνδρες. Συγκεκριμένα το 2020 καταρτίσθηκαν 62 354 άτομα, εκ των οποίων οι 27.694 ήταν γυναίκες. Εδώ θα πρέπει να εξετάσουμε σε ποιους τομείς είναι που καταρτίζονται οι γυναίκες.
Το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει τις γυναικείες οργανώσεις, ώστε να αρχίσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, διότι η επιμόρφωση δίδει την ευκαιρία στα άτομα να αποκτήσουν γνώσεις, προσόντα και δεξιότητες και τους παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη, βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και ενεργότερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων μέσα στις επιχειρήσεις. To ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ με επιστολή του προς το ΚΕΒΕ και ΟΕΒ ζητά να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις μέλη τους για τη σημασία τις εμπλοκής των γυναικών στις επιχειρήσεις και να τις παροτρύνει να στέλλουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και γυναίκες υπαλλήλους τους
……………………
President of FIMONOI foundation had a meeting with the director of Human Resource Development Authority in order to discuss the training programs and to examine whether trainings for the elimination of corruption, analysis of the provisions of the laws relevant to whistleblowers and lobby, sexual harassment, equality and gender budgeting, are included in the existing programs and if not, how to incorporate them. They also discussed the participation of women in the existing training programs and were informed that the number of women participants in the trainings, is much lower than the one of men because enterprises and companies do not send women for training. This is a very serious issue because training is crucial for the development and financial situation of women and it has to be dealt with instantly. FIMONOI has informed the business associations about this discrimination and asked them to discuss the issue with enterprises and promote measures for improving the situation