
Γιόλα Σκαλιώτου. H γυναίκα πίσω από την ίδρυση του σωματείου Κοινωνική Μέριμνα Αγίων Ομολογητών
April 24, 2023
Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος καθιερώνει το συνέδριο «Women in Law» ως ετήσιο θεσμό
April 24, 2023Πριν μερικά χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος Λεμεσού τίμησε τις πρώτες 50 γυναίκες δικηγόρους της Κύπρου. Φέτος στις 27 Μαρτίου 2023, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος τίμησε τις 10 πρώτες γυναίκες δικηγόρους σε μια ένδειξη σεβασμού προς το έργο που επιτέλεσαν, αλλά και για το θάρρος και τη δύναμη που επέδειξαν για να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και τα προβλήματα του πατριαρχικού συστήματος αλλά και τις προκλήσεις του ανδροκρατούμενου τότε δικηγορικού επαγγέλματος.
Οι πρωτοπόρες αυτές γυναίκες, που από το τέλος της δεκαετίας του 1940, τόλμησαν να διεκδικήσουν μια θέση σε ένα ανδροκρατούμενο τότε τομέα και να ανοίξουν και αυτόν το δρόμο στο γυναικείο πληθυσμό, είναι σύμφωνα με την ημερομηνία εγγραφής τους στο μητρώο εγγραφής των δικηγόρων, η Στέλλα Σουλιώτη, η Κωνσταντία Βάρδα, η Καλλισθένη Μαούνη, η Ρίτα Μαγκογιάν, η Φρόσω Χριστοφίδου Παρισιάδου, η Ελένη Ιωαννίδου Βραχίμη, η Λούλα Καλοδίκη, η Ήβη Κασουλίδου, η Λυδία Ολυμπίου Σαρρή και η Ιωάννα Υψηλάντου Λοϊζίδου και λίγα χρόνια αργότερα η Λία Γεωργιάδου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κάθε μια, διηγήθηκε τη δική της ενδιαφέρουσα ιστορία, τις δικές της εμπειρίες και τις δικές της προκλήσεις. Οι ιστορίες τους είναι σημαντικές, όχι μόνο για τις γυναίκες που ακολουθούν το δικηγορικό επάγγελμα αλλά και για την κοινωνία μας, διότι αποτελούν μέρος της ιστορίας και των δυσκολιών και των επιτυχιών των γυναικών της Κύπρου που ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστη.

Στέλλα Σουλιώτη

Κωνσταντια Βαρδα

Καλλισθένη Μαούνη

Ρίτα Μαγκογιάν

Ελένη Ιωαννίδου Βραχίμη

Ήβη Κασουλίδου

Ιωάννα Υψηλάντου Λοϊζίδου
Παρά το γεγονός ότι όλες υπηρέτησαν το λειτούργημα του δικηγόρου και αντιμετώπισαν την πατριαρχική κοινωνία και τις προκλήσεις της με αξιοθαύμαστο τρόπο, κάποιες από αυτές έγιναν περισσότερο γνωστές λόγω της ανάμειξης τους στην πολιτική και την υψηλή θέση που κατάφεραν να κερδίσουν με σκληρή δουλειά σε κυβερνητικές θέσεις.
Κάποιες όμως, όπως η Ιωάννα Λοϊζίδου, έγινε γνωστή και κέρδισε το σεβασμό των πελατών και των συνεργατών της, όχι μόνο από την μακροχρόνια προσφορά της στο δικηγορικό επάγγελμα και την κοινωνική της προσφορά, αλλά και για τη διαχρονική ακεραιότητα του χαρακτήρα και του ήθους της.
Μέσα από τη σύντομη ομιλία της πληροφορούμαστε ότι πήρε την απόφαση να γίνει δικηγόρος και πήγε στην Αγγλία για να σπουδάσει, στα 17 της χρόνια. Έκτοτε αντιμετωπίζει τη μια πρόκληση μετά την άλλη με σκληρή δουλειά επιμονή και αφοσίωση αλλά κυρίως με ήθος. Στην ομιλία της μάλιστα υπογραμμίζει ότι για να πετύχουν τα παιδιά στη ζωή τους πρέπει να τα αφήνουμε να ακολουθούν τα όνειρα τους όσο ακατόρθωτα και αν μας φαίνονται. Η δε επιτυχία έρχεται με καλή εκπαίδευση, σκληρή δουλειά, υπευθυνότητα και κυρίως με ήθος. Η δε προσφορά μας, είπε, πρέπει να γίνεται με τιμιότητα, σεβασμό, ήθος και εκτίμηση προς τους πελάτες, τους συναδέλφους δικηγόρους και το δικαστικό σώμα.
Η Ιωάννα Λοιζίδου και σίγουρα και άλλες που διακρίθηκαν, είναι μια γυναίκα που για πενήντα και πλέον χρόνια, άσκησε και συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμα, με αξιοπρέπειά, μια γυναίκα που διακρίνεται για το επαγγελματικό της ήθος και μια γυναίκα που τίμησε το επάγγελμα και το γυναικείο φύλο και απέδειξε, ότι ακόμα και σε εποχές που οι γυναίκες θεωρούντο λιγότερο ικανές, το φύλο δεν έχει καμιά σημασία και ότι και οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες, να κάνουν το ίδιο επάγγελμα και μάλιστα να έχουν τις ίδιες επιτυχίες και ακόμα και καλύτερες, από άνδρες συναδέλφους τους. Γι αυτό, δικαίως τιμήθηκαν.